Hollywood grevi sona erebilir: Senaristler, stüdyolar ile ön anlaşmaya vardı

Amerikan Yazarlar Birliği, stüdyo patronları ile 5 gündür süren müzakerelerde ön anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Anlaşmaya dair bazı detaylar netleşmedi ancak birlik grev gözcülüğünü bırakacaklarını söyledi.

Artı Gerçek - Hollywood'da senaristleri temsilen Amerikan Yazarlar Birliği'nin 2 Mayıs'ta başlattığı ve kısa süre sonra 160 bin üyesiyle ABD'nin en büyük oyuncu sendikası olan SAG-AFTRA'nın da katılmasıyla tarihi bir aşamaya gelen grevde, senaristler, stüdyo patronlarıyla 5 gün süren müzakere sonrası anlaşmaya vardılar.

Paramount, Netflix, Disney gibi büyük stüdyoların kârlarının adil paylaşımı, ücretlerin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi, sektörde yapay zeka kullanımının kısıtlanması gibi taleplerle örgütlenen grevde, Amerikan Yazarlar Birliği (WGA) ile stüdyoları temsil eden Televizyon Yapımcıları Birliği arasında ön anlaşma sağlandı.

BBC'nin haberine göre, Amerikan Yazarlar Birliği'nin anlaşmayı kesin olarak kabul etmesi halinde, senaristlerin 5 aydır sürdürdükleri grevi sonlandırması bekleniyor. Amerika Yazarlar Birliği (WGA), konuya ilişkin yaptığı açıklamada, anlaşmanın "Senaristler için anlamlı kazanımlar ve güvence sağlayan, istisnai bir anlaşma" olduğunu duyurdu.

WGA, anlaşmanın bazı detaylarının hala netleşmediğini ve henüz grevi sonlandırma çağrısı yapmadıklarını, ancak bugünden itibaren grev gözcülüğünü bırakacaklarını duyurdu.

YAPAY ZEKANIN KULLANILIMINA DAİR DÜZENLEMELER İSTENİYOR

Senaristler adil kâr paylaşımı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesinin yanında, yapay zekanın sektördeki ilerleyişine ve yaygın kullanımına karşı da haklarının güvence altına alınmasını istiyor.

63 yıl sonra ilk kez oyuncuların ve yazarların birlikte sürdürdükleri grev, Hollywood ekonomisini milyarlarca dolarlık zarara uğrattığı söyleniyor.

5 aydır devam eden grevden, aralarında 'The Last Of Us', 'The Handmaid's Tale' ve The Stranger Things gibi çok izlenen yapımların olduğu pek çok dizi ve film doğrudan etkilenmiş, hazırlık aşamasında olan yapımlar askıya alınmış, seyirciyle buluşmak üzere olanların da yayın tarihleri ertelenmişti.

Henüz sadece senaristlerle masaya oturulan grevde oyuncuları temsilen SAG-AFTRA'nın nasıl bir tutum alınacağı henüz bilinmiyor.

1980 yılında son grevin sektöre maliyeti bugünkü değerlerle 370 milyon dolara yaklaşmıştı. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar