Kıraathane Edebiyat Evi'nde kadın şairler gecesi: Şiir bir eylem alanıdır

Kıraathane Edebiyat Evi'nde kadın şairler gecesi: Şiir bir eylem alanıdır
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde, İstanbul Kıraathane Edebiyat Evi'nde kadın şairler gecesi düzenlenecek. Türkçe şiirde, eril bakış açısına karşı verdikleri mücadeleyle tanınan kadın şairlerin yer aldığı etkinlik 7 Mart'ta düzenlenecek.

Artı Gerçek - 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde, İstanbul Kıraathane Edebiyat Evi'nde kadın şairlerin bir araya geldiği bir şiir gecesi düzenlenecek. Geceye, hem Türkçe şiirde kadın varoluşu bağlamında verdikleri eserler hem de şiir alanının eril yapısına karşı verdikleri mücadele ile katkı sunan kadın şairler katılacak.

GECENİN MODERATÖRLÜĞÜNÜ ŞAİR BETÜL DÜNDER ÜSTLENECEK

Moderatörlüğünü şair Betül Dünder'in üstleneceği gecede,Türkçe şiirde, eril bakış açısını aşmak için verdikleri mücadele ile de şiiri bir eylem alanı olarak yeniden kuran, bugün yazılan şiirin geniş bir yelpazeye sahip olmasında katkıları olan şair kadınlardan, Emel İrtem, Nilay Özer ve Gonca Özmen de yer alacak.

Nilay Özer: 1976’da İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Biyoloji Öğretmenliği bölümünü ve Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü yüksek lisans ve doktora programlarını bitirdi. Şiir kitapları Zamana Dağılan (1999), Ol!.. (2004) ve Korkuluklara Giysi Yardımı (2015). Şiirleri çeşitli dillere çevrildi. Çocuk kitapları yazdı.

Gonca Özmen: 1982’de Burdur’un Tefenni ilçesinde doğdu. 2004 yılında İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Aynı bölümde 2008 yılında yüksek lisansını ve 2016 yılında doktorasını tamamladı. İlk şiiri 1997’de Varlık dergisinde yayımlandı.

Kuytumda (Hera, 2000), Belki Sessiz (Yapı Kredi, 2008) ve Bile İsteye (Kırmızı Kedi, 2019) şiir kitapları yayımlandı. Şiirleri birçok dile çevrildi. Yurtdışında birçok uluslararası şiir festivaline katılan Özmen, pek çok şiir ödülüne layık görüldü. Son şiir kitabı Bile İsteye ile 2020 Yunus Nadi Şiir Ödülü’nü aldı. Ç.N. [Çevirmenin Notu] isimli çeviri edebiyatı dergisinin, Pulbiber ve Çevrimdışı İstanbul edebiyat dergilerinin yayın kurullarında yer aldı. Şimdilerde Can Yayınları’nca yayımlanan küçük İskender’in kitaplarının editörlüğünü yapıyor, Sylvia Plath’ın Toplu Şiirler’ini (Collected Poems) Türkçeye çeviriyor.

Emel İrtem: 1969’da Eskişehir’de doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Latin Dili ve Edebiyatı’ndan mezun oldu. İlk şiiri 1990’da İblis dergisinde yayınlandı.1999’da “Divaneliğe Dönen Pergel” isimli şiir dosyasıyla Orhon Murat Arıburnu ödülüne, 2010’da İstanbul Şiir Festivali Ödülüne layık görüldü. Şiirleri birçok dile çevrildi. Ulusal ve uluslararası şiir festivallerine katıldı. Şiir kitapları; Divaneliğe Dönen Pergel (1999), Zehirli Rüya (2006), Marcus’un Lisan-ı Kalbi (2007), Zaviyesi Yıkık Gönye (2009), Seni Seviyem (2013), Hu (2020) dışında edebiyatın farklı alanlarında eserler verdi.

Betül Dünder: 1975 İstanbul doğumlu. Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Şiir ve yazılarıyla birçok dergide yer aldı. Şiir kitapları Yaşar Nabi Nayır, A. Zekâi Özger, Ruhi Su gibi birçok şiir ödülüne layık görüldü. Şair kadınlara odaklandığı akademik çalışmasının birinci cildi Şairler Arasında Kadın Olmak: Konuşmalar Kitabı başlığıyla 2013’te yayımlandı.

Etkinlik 7 Mart akşamında, İstanbul Edebiyat Evi’nde Mor Pasaj’da gerçekleşecek.

Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi

7 Mart Salı 19:00

Moderatör: Betül Dünder

Şiir Gecesi

Detaylı bilgi için tıklayın.

(KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar