TÜİK 'Yaşam Kalitesi Modülü' verilerini yayınladı: Kültür sanat etkinliklerine ilgi düşük

TÜİK 'Yaşam Kalitesi Modülü' verilerini yayınladı: Kültür sanat etkinliklerine ilgi düşük
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2022'de uygulamaya sokulan 'Yaşam Kalitesi' adlı çalışmanın verileri paylaşıldı. Kültürel etkinliklere toplam nüfusun yüzde 89’u katılım göstermezken, sadece yüzde 11'i kültürel etkinliklere katılıyor.

Artı Gerçek - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2022 yılında, birçok avrupa ülkesi tarafından aynı dönemde uygulamaya sokulan 'Yaşam Kalitesi Modül'ün verileri yayımlandı. TÜİK verilerine göre; son 12 ay baz alındığında 15 yaş üzeri fertlerin yüzde 85,3'ü sinemaya, yüzde 93,7'si canlı gösteriye yüzde 92'si kültürel alanlara ve yüzde 94,9'u canlı spor etkinliklerine katılım göstermedi.

KÜLTÜREL ETKİNLİKLERE İLGİ AZ, MADDİ YETERSİZLİK BÜYÜK SORUN

Kültürel etkinliklere toplam nüfusun yüzde 89 katılım göstermezken, sadece yüzde 11'i katılıyor.

Sinema etkinliğine katılmayan bireylerin yüzde 23.05'i sebebin maddi yetersizlik olduğunu söylerken, yüzde 11'e tekabül eden bir diğer kesim ise sosyal anksiyetenin sebep olduğunu dile getirdi.

KÜLTÜRE ETKİNLİKLERE İLGİDE YOKSULLUK VE DIŞLANMA KORKUSU DEZAVANTAJ

Canlı gösteriye gitmeyenlerin yüzde 10,4'ü sebebin maddi yetersizlik olduğunu söylerken, yüzde 21,9'u sosyal anksiyeteden kaynaklı olduğunu söyledi. Kültürel alanları ziyaret edemeyenlerin yüzde 10,3'ü maddi yetersizlik nedenini seçerken bu oran yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanlarda yüzde 21,3 olarak hesaplandı.

TÜİK, bütün sosyal ve kültürel etkinliklere katılmama nedeni olarak gelir durumundan bağımsız, katılım sağlanmamasının en büyük nedeninin 'İlginin olmaması' olduğunu ifade etti.

Kişilerin, hoşlandığı faaliyetler için ayırabildiği zaman üzerinden memnuniyet yüzdesi belirlenirken hiç memnun olmayanlar için '0' rakamı, çok memnun olanlar için '100' sayısı baz alınarak ortalama bir değer hesaplandı.

YOKSULLUKLA MÜCADELE EDENLER SOSYAL ANKSİYETEDEN DE MUZDARİP

Finansal durumundan memnuniyet ortalaması yüzde 46,9; sosyal anksiyeteye sahip olan bireylerde memnuniyet ortalaması yüzde 36,9 oldu. İkili ilişkilerde memnuniyet yüzdesi tüm fertlerde yüzde 65,2 iken, bu oran sosyal anksiyeteye sahip olan bireylerde 60.2 olarak hesaplandı.

10 KİŞİDEN 7'Sİ KİTAP OKUMUYOR

Yaşam Modülü adlı çalışmanın bir diğer araştırması ise son 12 ay içerisinde bireylerin yüzde kaçının kitap okuduğunu incelemekti.

Verilere göre 15 yaş ve üzeri fertlerin yüzde 69'unun hiç kitap okumadığı, yüzde 31'inin ise en az bir kitap okuduğu görüldü. Okul kitapları dışında en çok kitap okuyan yaş grubu yüzde 50,9 ile 15-24 yaş aralığı olurken iken en az okuma oranına sahip kesim ise yüzde 14,1 ile 65 yaş üstü kesim oldu. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar