Kürt dil ve kültür kurumlarından seferberlik çağrısı: 'Kürtçenin sesi her yerde yükselecek'
Artı Gerçek - Kürt dil ve kültür kurumları, Şırnak'ın Cizre ilçesinde Kürtçeye yönelik yapacakları çalışmalara ilişkin deklarasyonunu 17 Ağustos’ta açıkladı. "Seferberlik" ilan eden kurumlar, Kürtçenin toplumda yaygınlaşması için yapacakları çalışmaları kamuoyuyla paylaştı.
Kurumlar, Kürt diline yönelik inkar ve asimilasyon politikalarıyla birlikte son dönemlerde Kürt dil ve kültürüne yönelik ırkçı saldırılara cevap olmayı amaçlayan deklarasyonla siyasi parti, kurum, belediye ve halka çağrıda bulundu.
Deklarasyona katılan kurum temsilcileri, Kürtçeye dönük saldırılara cevap olacaklarını kaydetti.
'KÜRT DİLİ KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR'
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Partisi) Dil ve Kültür Komisyonu Eşsözcüsü Heval Dilbihar, asimilasyon politikaları ve saldırılarla Kürt halkının dilini ve değerlerini ortadan kaldırmayı amaçladığını belirterek, bu karşı yayınladıkları deklarasyonla Kürt dili için mücadeleyi büyüteceklerini söyledi.
Dilbihar, "Kürt dilinin korunmasını ve mücadelesini her yerde büyütmek amacındayız. Köylerde, mahallelerde, kurumlarda ve halk arasında Kürtçeyi yaygınlaştırmamız gerekiyor. Her Kürt evini Kürtçe dil okulu haline getirmelidir. Hedeflerimizden biri de Kürt dilinin eğitim statüsüne ve resmi dile kavuşmasıdır. Kürt dili kırmızı çizgimizdir. Bu nedenle Kürt dilinin statüsü için mücadelemizi yükselteceğiz" dedi.
'SALDIRILARA CEVAP OLACAĞIZ'
Arî Araştırma ve Kültür Derneği (ARİ-DER) eğitmenlerinden Şînda Ayazgül, saldırılara cevap olacaklarını belirterek, “Kürt diline ve kültürüne yönelik saldırılar, asimilasyon politikalarıyla bağlantılı bir şekilde devam ediyor. Dil millet olma ölçütümüzdür. Bu nedenle deklarasyonla toplumda ve kurumlarda kendi dilini kullanma konusunda bir farkındalık yaratmak istiyoruz. Bu nedenle Cizre'e bir araya gelerek saldırılara karşı ortak seferberlik ilan ettik. Sonraki süreçlerde yapacağımız çalışmalarla asimilasyon politikalarına ve saldırılara karşı cevap olmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
'KÜRTÇENİN SESİ HER YERDE YÜKSELECEK'
Cizre Birca Belek Dil ve Kültür Derneği Eşbaşkanı Cahit Akıl, Kürt dil mücadelesini her yerde büyütmek için seferber olacaklarını vurgulayarak, "Yıllardır Kürt diline yönelik baskı ve yok etme politikaları devam ediyor. Fakat son dönemde Kürt dili ve kültürüne yönelik saldırıların düzeyi arttı. Bu saldırılara karşı koymak için Kürtçenin daha fazla konuşulması gerekiyor. Eğer Kürtçe yaşamın her alanında konuşulur ve mücadelesi verilirse asimilasyon politikaları ve bu saldırılar amacına ulaşamaz. Deklarasyon ile birlikte toplantı, panel, konferans gibi etkinliklerle Kürtçe konusunda farkındalık yaratacağız. Kürtçenin sesini her yerde yükselteceğiz" ifadelerini kullandı.
'KÜRTÇE ETKİNLİKLER YAPACAĞIZ'
Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER) yöneticilerinden Berivan Duman ise, hayata geçirecekleri projelerle Kürtçe konuşma bilincini oluşturmayı amaçladıklarını kaydederek "Mahalle, mahalle, köy, köy ve her alanda çalışmalar yaparak halkı bilinçlendireceğiz. Aynı zamanda parklarda çocuklar ve aileler ile bir araya gelerek Kürtçe etkinlikler yapacağız" diye belirtti.
'DİLİNİZİ HER YERDE KONUŞUN'
Ferat Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (Ferat-Der) yöneticilerinden Yusuf Bağırcı da şunları kaydetti: "Kürtçeye yönelik saldırılar yeni değil. Bu saldırılara cevap olmanın tek yolu her yerde Kürtçe konuşmak, Kürtçe öğrenmek ve Kürtçe yaşamaktır. Özellikle annelerin çocuklarıyla Kürtçe konuşması ve onlara Kürtçe öğretmesi gerekiyor. Ancak bu şekilde Kürtçenin korunmasını sağlayabiliriz. Deklarasyon ile birlikte bu çerçevede çalışmalarımızı başlatıp mücadelemizi yükselteceğiz." (MA)
Halay gözaltıları ve düğün baskınları: 'Kürtçe ıslıktan halaya, yok etme çabası'
Diyarbakır Büyükşehir'den 'Kürtçe terimler' kararı: Ortak terminoloji çalışması yapılacak
İstanbul Havalimanı'ndaki HD İskender'de çalışanların Kürtçe konuşmasına engel