Kuşaklar boyu süren bir mücadele: 'Direnişin Üç Rengi'

Kuşaklar boyu süren bir mücadele: 'Direnişin Üç Rengi'
Haydar Kılıçoğlu'nun yazdığı Direnişin Üç Rengi adlı kitap, Diyarbakır'da üç kuşak boyunca işkenceden sürgüne, cezaevinden ölümlere, türlü bedel ödeyen ailenin hayatta kalan üyeleriyle yapılan görüşmelerden oluşuyor.

Artı Gerçek - Araştırmacı, yazar Haydar Kılıçoğlu, Direnişin Üç Rengi adlı kitabında üç ayrı kuşağın başlarına gelen türlü hukuksuzluğa karşı direnişlerini, tanıklıklar ve belgeler yoluyla anlatıyor. Kitap, 1700'lerde İran'dan Botan'a, oradan Piran'a (Dicle) giden bir ailenin, Şeyh Sait İsyanına katılmasının ardından yaşadıklarını tarihsel ve sosyolojik bir bakış açısıyla değerlendiriyor.

İşkenceden sürgüne, cezaevinden ölümlere, türlü bedel ödeyen ailenin hayatta kalan üyeleriyle yapılan görüşmeler neticesinde ortaya çıkan kitap, tarihe meraklı ve yaşananları tanıklarının gözünden dinlemeyi sevenler için önemli bir başvuru kaynağı.

direnis-142x220.jpg

"Bir yerde haksızlık varsa, orada mutlaka mücadele de vardır" diyen Kılıçoğlu, J&J Yayınları etiketiyle yayımlanan kitabı 'o mücadeleden hiç vazgeçmeyenlere' adıyor.

Haydar Kılıçoğlu Diyarbakır'ın Piran ilçesinde dünyaya geldi, 1973'te öğretmenliğe başladı, araştırmaya ve yazmaya hep meraklıydı, çeşitli gazetelerde yazıları yayımlandı. Şükran Yeşil, Nigar Adem Yılmaz ile beraber hazırladığı ilk kitabı Ölümlerle Yaşamak, faili meçhul yakınlarıyla yaptığı görüşmelerden oluşuyor. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar