Naziler tarafından yağmalanan Kandinski tablosu rekor fiyata satıldı

Naziler tarafından yağmalanan Kandinski tablosu rekor fiyata satıldı
Auschwitz toplama kampında öldürülen ve sanat koleksiyonu yağmalanan Stern çiftinin, koleksiyonda yer alan Rus ressam Vasili Kandinski'ye ait tablosu, Londra'daki müzayedede 37,2 milyon Sterlin'e satıldı.

Artı Gerçek - Auschwitz toplama kampında öldürülen sanat koleksiyoncusu çiftin, Naziler tarafından çalınan Vasili Kandinski başyapıtı, Londra'daki müzayedede 37.2 milyon Sterlin'lik rekor fiyata satıldı.

Öldürülen Stern çiftinin torunları adına Sotheby'de satılan, Murnau mit Kirche II (Kilise görünümü ile Murnau) isimli Kandinski tablosu,1951'den beri Hollanda'nın Eindhoven kentinde bir müzede bulunuyordu.

'SATIŞIN GELİRİYLE KOLEKSİYONUN İZİNİ SÜRECEĞİZ'

Bir tekstil şirketinin kurucuları ve sanat koleksiyoncuları olan Johanna Margarethe Stern-Lippmann ve Siegbert Stern çiftinin torunları, satıştan elde edilecek gelirin bir kısmını, ailenin 1930'larda Naziler tarafından el koyulan zengin sanat koleksiyonunun izini sürmek için kullanacaklarını söylediler.

BİR KANDİNSKY TABLOSUNA ÖDENMİŞ EN YÜKSEK FİYAT

Çiftin, çalınmadan önce Berlin'in Potsdam kentindeki villalarının duvarına astıkları tablonun, Rus ressam Kandinski'nin soyut sanata yönelişinin habercisi olduğu söyleniyor.

Daha önce bir Kandinsky tablosu için müzayedede ödenmiş en yüksek miktar, 2017'de Sotheby's'de satılan Beyaz Çizgilerle (1913) tablosuna verilen 33 milyon sterlin'di.

'MUNCH'DAN KANDINSKY'E ZENGİN BİR KOLEKSİYON'

Tablonun gerçek sahipleri olan Auschwitz kurbanı çift, aynı zamanda Thomas Mann, Franz Kafka ve Albert Einstein dahil olmak üzere, zamanlarının en etkili yazar ve düşünürlerinden bazılarıyla arkadaştı.

Stern çiftinin 100'den fazla sanat eserinden oluşan koleksiyonu, ressim tarihinin en önemli sanatçıları Renoir, Munch ve Kandinsky gibi modern sanatçılara kadar uzanıyordu.

Nazilerin Almanya'da iktidarı ele geçirmesiyle beraber, çiftten Johanna Margarethe Stern-Lippmann, Almanya'dan kaçmak zorunda kaldı ve daha sonra Auschwitz'de öldürüldü. Sanat koleksiyonları yağmalandı ve bölgeye dağıldı, tabloların çoğunun yeri ise hala bilinmiyor.

'GEÇMİŞİN HATALARINI GERİ ALAMAZ AMA AÇIK YARALARI KISMEN KAPATIR'

Murnau mit Kirche II isimli tablo, uzun bir hukuk mücadelesinin ardından, geçen yıl Stern ailesinin varisleri olan 13 torununa iade edildi.

Ailenin varisleri yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Hiçbir şey geçmişin hatalarını geri alamaz, ailemiz ve vaktiyle zulümden kaçabilmiş fakat hala hayatta olanların üzerindeki etkiyi geri alamaz, ancak büyük büyükbabalarımız için çok şey ifade eden bu tablonun iadesi bizim için son derece önemli. Çünkü bu bir itiraftır ve nesiller boyu açık kalmış bir yarayı kısmen de olsa kapatır” dedi.

Satıştan elde edilecek gelirin bir kısmının "aileye ait koleksiyonun akibeti hakkında daha fazla araştırmaya fon sağlayacağını" söylediler.

(KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar