Nazım Hikmet'in ölümünün 60'ıncı yılı: Moskova'daki mezarı başında anıldı
Şair Nazım Hikmet'in ölümünün 60'ıncı yılı dolayısıyla Rusya'nın başkenti Moskova'daki mezarı başında anma etkinliği yapıldı. Nazım Hikmet Varşova'da kaldığı otelde de anıldı.
Artı Gerçek - Şair Nazım Hikmet'in ölümünün 60'ıncı yılı dolayısıyla Rusya'nın başkenti Moskova'daki mezarı başında anma etkinliği yapıldı. Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği himayesinde Moskova Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB), Moskova Nazım Hikmet Kütüphanesi ve Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı işbirliğinde Novodeviçye Mezarlığı'nda tören düzenlendi.
Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar ile Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı törende, çok sayıda Türkiye ve Rusya vatandaşı hazır bulundu. Törende, Nazım Hikmet’i anmak için kısa konuşmalar yapıldı. Samsar ve diğer katılımcılar, Nazım Hikmet’in mezarına çelenk ve karanfiller bıraktı.
Mezar başındaki anma programından sonra Moskova Yunus Emre Enstitüsünde “Türkçenin Büyük Şairi Nazım’ı anıyoruz” isimli söyleşi düzenlendi. Büyükelçi Samsar ve Moskova YEE Koordinatörü Mehmet Ülker’in katıldığı programda, yazar Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban ve gazeteci-yazar Zeynep Oral, Nazım Hikmet’in hayatı ve eserleri hakkında konuştu.
Moskova Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfından yapılan açıklamaya göre, bu yıl “Nazım Hikmet Dostluk Ödülü”ne Nazım Hikmet’in eşinin kızı Anna Stepanova ve gazeteci Zeynep Oral layık görülmüştü.
NAZIM HİKMET VARŞOVA'DA DA ANILDI
Polonya'da Varşova Yunus Emre Enstitüsü, Şair Nazım Hikmet'in ölümünün 60'ıncı yılı dolayısıyla anma etkinliği düzenledi. Başkent Varşova'da Hotel Bristol'da düzenlenen etkinlikte yer alan anma köşesinde Nazım Hikmet'in şiir kitapları ve fotoğrafları yer aldı. Hotel Bristol, Hikmet'in Polonya ziyaretlerinde kaldığı otel olarak biliniyor ve şairin "Saman Sarısı" şiirini de bu otelde kalırken yazdığı ifade ediliyor.
NAZIM HİKMET KİMDİR?
Dünya şairi, oyun yazarı, romancı ve anı yazarı Nâzım Hikmet Ran ya da kısaca Nâzım Hikmet 15 Ocak 1902’de Selanik’te doğdu. 3 Haziran 1963’te Moskova’da hayatını kaybetti. Nâzım Hikmet “Romantik komünist” ve “romantik devrimci” gibi farklı isimlerle anıldı. Siyasi düşünceleri yüzünden defalarca tutuklanmış ve yetişkin yaşamının büyük bölümünü hapiste ya da sürgünde geçirmiştir. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır.
Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir.
Şiirleri yasaklanan ve yaşamı boyunca yazdıkları yüzünden 11 ayrı davadan yargılanan Nazım Hikmet, İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa cezaevlerinde 12 yılı aşkın süre yattı. 1951 yılında Türk vatandaşlığından çıkarıldı; ölümünden 46 yıl sonra, 5 Ocak 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile bu işlem iptal edildi. (KÜLTÜR SANAT)
Vefatının 60'ncı yılında anılan şair Nâzım Hikmet Ran kimdir?
İzmir Büyükşehir Belediyesi şair Nâzım Hikmet'i anıyor