Qumran’da keşfedilen en eski İncil metinleri

Qumran’da keşfedilen en eski İncil metinleri
Batı Şeria’daki arkeolojik sit alanında, Ölü Deniz’den 1200 m yükseklikteki mağaralarda 50'li yıllarda bilinen en eski İncil metinleri bulundu KÜLTÜR-SANAT...

Batı Şeria’daki arkeolojik sit alanında, Ölü Deniz’den 1200 m yükseklikteki mağaralarda 50'li yıllarda bilinen en eski İncil metinleri bulundu

KÜLTÜR-SANAT Toplam on bir mağarada M.Ö 3. yy ile M.S. 1. yy arasına tarihlenen İncil metinleri "Qumran Yazmaları" olarak biliniyor. Araştırmacılar şimdiye kadar 900 adet metin buldu. Uluslararası arkeologlardan oluşan kazı ekibi aynı bölgede şimdi yeni bir mağara daha keşfetti.

Spiegel Online da yer alan haberde, Kudüs İbrani Üniversitesi’nden Arkeolog Oren Gutfeld, "Bu mağara Qumran’da 60 yıldan sonraki en önemli keşiftir" diyor. Henüz yeni bir İncil yazması bulamamış araştırmacılar ama bulunacağına dair birçok ipuçlarının olduğunu ifade ediyorlar.

Bilim insanları el yazmalarının define avcılarının yaptıkları kaçak kazılar sonucunda buradan kaçırılmış olabileceğini de düşünüyorlar.

Mağarada ele geçen seramiklerin ve başka buluntular M.Ö. 530 ile M.S. 70 yıllarına tarihlendi. Buluntular yaklaşık 2000 yıllık. Arkeologlar aynı çevrede İncil el yazmalarının olduğu yeni bir mağara bulmayı umuyorlar.

Bu mağara dizisinin ilki 1947 yılında bedevi bir çoban tarafından bulundu. İncil metinleri kapaklı seramik kaplar içinde muhafaza edilmiş. Eski Ahit’in yazmaları hem İbranice, hem Aramice hem de Yunanca yazılmış. Bunların çoğu Kudüs’teki İsrail Müzesi’nde sergileniyorlar.

Öne Çıkanlar