Rafael'e atfedilen 'Madonna della Rossa' tablosunun gizemini yapay zeka çözdü

Rafael'e atfedilen 'Madonna della Rossa' tablosunun gizemini yapay zeka çözdü
Tablonun Rafael'e ait olmayabileceğine dair 19. yüzyılda ortaya çıkan ve hâlâ devam eden şüphelere son noktayı yapay zeka koyabilir. Bradford Üniversite'nin yaptığı teste göre tablo %98 doğruluk payı ile Rafael'e ait ancak bir unsur onun çizimi değil.

Artı Gerçek - Madrid'deki Prado Müzesi'nde sergilenen, Meryem, Yusuf ve bebek İsa'nın vaftizci Yahya ile birlikte tasvir edildiği Madonna della Rossa adlı rönesans tablosunun kime ait olduğuna dair 19. yüzyıldan günümüze uzanan gizemi, yapay zeka çözmüş olabilir.

19. yüzyıla kadar Rönesans ressamlarından Rafael'a ait olduğu kabul edilen bu gösterişli tablonun aslında ona ait olmayabileceğine dair şüphelerin ilk kez dile getirilmesinin üzerinden iki yüzyıl geçmiş olmasına rağmen gerçeğin ne olduğu, sanat uzmanları ve meraklıları için hâlâ tartışma konusuydu.

Tablonun Rafael'e ait olduğunu öne süren sanat tarihçileri de, Madonna della Rossa'nın ressamın atölyesine atfedilmesi gerektiğini savunuyorlardı. Aksini düşünenler ise gülün bulunduğu alt bölümün başka biri tarafından boyandığını öne sürüyordu.

YÜZDE 98 DOĞRULUK PAYI VAR... TABLO BÜYÜK OLASILIKLA RAFAEL'E AİT

Tablo, sergilendiği İspanya'da her daim Rafael'e atfedilse de tartışmalara son vermek ve merakı gidermek üzere İngiltere'de bir çalışma yapıldı. Tablo, Bradford Üniversitesi'nde görsel hesaplama profesörü olan Hassan Ugail tarafından geliştirilen yapay zeka tarafından test edildi.

Yapay zeka testinde, tablonun büyük bir kısmının Rafael'e ait olduğu ancak Yusuf'un yüzünün farklı bir el tarafından yapıldığı sonucuna varıldı. Tablonun tartışmaya konu olan "alt kısmı" ise "büyük olasılıkla" Raphael'e ait.

Ugail, algoritmanın Rafael'in tartışmasız 49 eserini olağanüstü ayrıntılı bir şekilde inceledikten sonra geliştirildiğini ve sonuç olarak sanatçının gerçek eserlerini %98 doğrulukla tanıyabildiğini söyledi.

Madonna della Rossa'nın bir temsili

YAPAY ZEKA, RAFAEL'İN ELİNİN NEREDEYSE TÜM TEMEL ÖZELLİKLERİNİ ÖĞRENİYOR

Yapay zekanın geliştirdiği algoritmanın nasıl çalıştığını anlatan Ugail, "Bilgisayar bir resme çok detaylı bir şekilde bakıyor. Sadece yüze değil, tüm parçalarına bakıyor ve renk paletini, tonları, ton değerlerini ve fırça darbelerini öğreniyor. Resmi neredeyse mikroskobik bir şekilde anlıyor, Rafael'in elinin tüm temel özelliklerini öğreniyor."

The Guardian'da yer alan habere göre, Madonna della Rosa örneğinde ilk testler, tablonun %60 oranında Raphael'e ait olduğunu gösterdi. Bilgisayar daha sonra tabloyu bölüm bölüm inceledi ve Yusuf'un yüzünün Rafael'e ait olmadığı sonucuna vardı.

YUSUF TEMSİLİNİN ÇİZİMİ RAFAEL'E AİT DEĞİL

Bulgu, perşembe günü hakemli akademik dergi Heritage Science'ta çıkan makalenin bir parçası olarak yayınlandı.

Bradford'da emeritus moleküler spektroskopi profesörü ve makalenin ortak yazarlarından Howell Edwards ise konuya ilişkin şunları söyledi: "Çalışmamızın yapay zeka programı analizi, Madonna, [İsa] ve Vaftizci Yahya'nın üç figürünün kesin olarak Rafael'e ait olduğunu, Aziz Yusuf'unkinin ise olmadığını ve başka biri tarafından resmedildiğini kesin olarak göstermiştir."

RAFAEL TABLOSU SANILAN BİR BAŞKA ESERİN DE ONA AİT OLMADIĞINI TESPİT ETTİ

Araştırmacılar ayrıca, Haddo Madonnası olarak bilinen ve İngiltere'de bulunan Aberdeenshire'daki Haddo House'da asılı olan bir başka tartışmalı tabloyu da test ettiler.

Bu tablo da 19. yüzyılda, 1852-55 yılları arasında başbakanlık yapan Aberdeen 4. Kontu George Gordon tarafından gerçek bir Raphael tablosu olarak satın alınmıştır. Daha sonra küçük bir sanatçı olan Innocenza da Imola'ya atfedilmiştir. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar