RTÜK Başkanı Şahin, animasyonun ardından müzik ve klip yayınlarını hedef aldı

RTÜK'ün "Genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı" olduğu iddiasıyla yasakladığı animasyon 'Sosis Partisi: Gıdatopya'nın ardından RTÜK Başkanı Şahin yönünü şimdi müzik ve video kliplere çevirdi. Şahin sosyal medya hesabından "uyarı" yayınladı.

RTÜK Başkanı Şahin, animasyonun ardından müzik ve klip yayınlarını hedef aldı

Artı Gerçek - Dizi- film izleme platformu Amazon Prime'da yayınlanan "Sosis Partisi: Gıdatopya" isimli animasyon dizisinin, yaş sınırı ibaresi bulunmasına rağmen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından yasaklanmasının ardından, RTÜK'ten bu kez müzik ve klip yayınlarını hedef alan yeni bir açıklama geldi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, aşırı cinsel içerik, argo ve küfürlü sözler içeren müzik ve klip yayınlarının, "yayıncılık ilkelerine" uyumlu hale getirilmesi "uyarısında" bulundu.

Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları yazdı:

"İlgili yayıncıların geleneklerimize aykırı, inanç, toplumsal ve kültürel değerlerimize ters olan bahse konu içerikleri kendi mekanizmaları içerisinde ivedilikle ele almaları ve 6112 sayılı Kanunumuzda yer alan yayıncılık ilkelerine uyumlu hale getirmeleri şarttır. Aksi halde Üst Kurulumuzun yasa çerçevesinde yetkisi malumdur. Yaptığımız bu ikazın hassasiyetle dikkate alınması, akabinde de milli ve manevi değerlerimizle bağdaşmayan müzik kliplerinin titizlikle gözden geçirilmesi son derece önemlidir."

NE OLMUŞTU?

RTÜK, başta sadece para cezası kestiği yetişkinleri hedefleyen animasyon filmini, "toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı' olduğu gerekçesiyle Türkiye'de yasakladığını duyurmuştu.

Açıklamada, "'İnsan soyunu ortadan kaldırdıktan sonra, gıdalar kendi ütopyalarını oluşturmaya girişir' şeklinde bir tanıtımla açıklanan yapımda ahlak dışı çarpık ilişkilerin resmedilmesi RTÜK Üyelerinin tamamının tepkisini çekti. Yapılan müzakereler sonucunda ‘Prime Video' logolu ve ‘Amazon Turkey Video Dijital Yayıncılık Anonim Şirketi' unvanlı isteğe bağlı medya hizmet sağlayıcı kuruluşun 6112 sayılı Kanunun 8'inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde yer alan ‘Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz' hükmünü ihlal ettiği gerekçesiyle katalogdan çıkarma ve üst sınırdan idari para cezası müeyyidesi uygulanmasına karar verildi" ifadelerine yer verilmişti.

RTÜK tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Vatandaşlar tarafından şikayet edilen animasyon filmini inceleyen Üst Kurul, kararını oy birliğiyle verdiği ifade edilmişti. (KÜLTÜR SANAT)