'Şakir Paşa Ailesi' mucize mi skandal mı?
Suzan DEMİR
Now Tv'nin yeni dizisi "Şakir Paşa Ailesi: Mucizeler ve Skandallar" ilk iki bölümüyle epey beğeni toplayan yapımlardan biri oldu.
Açıkçası beğenenler arasında ben de varım. Son dönem TV'deki bazı yapımlar, basmakalıp dizi şablonlarını kırıyor ve klasik anlatının dışına çıkan özellikler taşıyor. Gerçi daha sonra bunlara doğru evrilmeye başlayanlar da yok değil.
"Şakir Paşa Ailesi: Mucizeler ve Skandallar" gerçek bir hayat hikayesine dayanıyor. Gerçek demişken Şakir Paşa'nın yaşayan torunlarının diziye ilişkin hukuki süreç başlattığı ve kendilerinden izin alınmadığına dair açıklamaları da basına yansıdı. Dizinin yapımcısı MedYapım şirketi ise senaryonun kamuya açık paylaşılan kaynaklarla, söylentilerle ve bir kısmının da kurmacayla desteklendiğine dair bir açıklama yaptı. Bu hukuki süreç diziyi akamate uğatır mı kestirmek zor. Zira Şakir Paşa ailesi hakkında gerçekten de onlarca kaynaktan bir sürü bilgiye ulaşılabiliyor. Zira aile skandalları kadar içerisinde yetişen sanatçılarıyla da ünlü. Dizide kastedilen mucize bu sanırım. Gerçi "agu" demeden 3 lisan öğrenen bir ailenin fertlerinin, bu olanaklarla isim duyurması çok da mucize olmasa gerek. Tabii dizideki Şakir Paşa'nın (Fırat Tanış) "Zenginler sanat eserleriyle ilgilenir, fakirlerse sanat yapar" sözüne göre evet, mucize sayılabilir.
Tam adı Mehmed Şakir olan Paşa'nın adının asıl duyulmasına sebep olan kişi, ağabeyi Sadrazam Ahmed Cevad Paşa. Babaları asker kökenli ve anneleri de Bursa'nın ileri gelen ailelerinden birinin kızı.
Şakir Paşa ailesinin diğer ünlüleri ise Halikarnas Balıkçısı olarak da bilinen yazar ve Şakir Paşa'nın oğlu Cevat Şakir Kabaağaçlı, Paşa'nın kızı ressam Fahrelnisa Zeid, yine kızı ve gravür sanatçısı Aliye Berger.
Torunlarından da sanata dair çalışmaları olanlar var. Daha önce de üzerine kitaplar yazılmış bu aile hem çalkantıları hem de eserleri ile adını duyurmuş.
Yönetmenliğini Bahadır Karataş'ın yaptığı dizinin senaryosunu Hande Altaylı kaleme alıyor. Dizinin kadrosunda ise Vahide Perçin, Fırat Tanış, Meryem Uzerli, Cem Yiğit Üzümoğlu, Devrim Yakut, Denise Capezza, Nilsu Berfin Aktaş, Helin Kandemir, Yağmur Başkurt, Onur Durmaz gibi isimler yer alıyor.
Dizi ilk iki bölümünde baba Şakir Paşa ile oğlu Cevat (Cem Yiğit Üzümoğlu) arasındaki çatışmaya odaklanıyor.
Cevat, resim eğitimi aldığı Roma'dan eşi Aniesi (Denise Capezza) ile dönüyor. Annesi İsmet'in (Vahide Perçin) şımarttığı Cevat'ın babasıyla geçinememesinin sebebi ise resim okumak istemesi. Baba- oğul arasında bir diğer çatışma da Şakir Paşa'nın 1912 yılında, Balkan Savaşı arifesinde varını yoğunu orada yaptıracağı otele yatırması oluyor. Evdeki baba-oğul çatışması gölgelsinde Aniesi'nin gelişini yarattığı değişiklikleri de izliyoruz. Bu genç İtalyan kadının dönemin Osmanlısına adapte olmaya çalışmasıyla ailenin de ona alışma dönemi bir nevi. Tabii bu değişimi en yakıdan hisseden Cevat'ın babası Şakir Paşa oluyor. Ayrıca bu alışma evresinde Cevat'ın çalışmak istemeyişi Aniesi ile de çatışma yaşamasına sebebiyet veriyor.
"Şakir Paşa Ailesi: Mucizeler ve Skandallar" ilk bölümünde hızlıca karakterleri tanıtıyor. Çünkü epey karakteri olan da bir dizi. Kuşbakışı hızlıca tanıdığımız karakterler şimdiden hayran kitlesi bile oluşturdu. Özellikle de çocuk oyuncular. Bunun ötesinde dizi yarattığı atmosfer bakımından başarılı. Dönemin özellikleri iyi yansıtılıyor. Hikayede uzun bakışmalar yerini muzip sahnelere bırakıyor. Böyle gitmesi en büyük temennimiz olsun. Şimdilik TV'de dizi namına iyice daraltılan kalıpları esnetmiş bir yapım var karşımızda. Karakterleri şişirilmemiş, zaafları olan ve gerçek hikayeden esinlendiği için de haliyle ete kemiğe bürünmeye daha müsait. Öte yandan dizinin başlagıç jeneriğinin de çok başarılı olduğunu eklemeliyim. Özetle sonu belli bir hikayeyi anlatan "Şakir Paşa Ailesi: Mucizeler ve Skandallar", bu sona giden boşluğu şimdilik hakkıyla dolduruyor...
Suzan Demir kimdir?
Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde okudu. Hayat TV, ardından Evrensel Gazetesi’nde çalışmaya başladı. Taraf Gazetesi kültür sanat servisinde muhabir ve editör olarak çalıştı. Arka Pencere (www.arkapencere.com) online dergide haftalık sinema eleştirileri kaleme aldı.
Ayrıca BİR+BİR Express dergisinde (hem online hem matbu dergide) www.sabirfikir.com ve Kritik 24 (K24) sitelerinde de haber ve yazıları yayınlandı. Yeni E Dergisi’nde kültür, sanat ve sinema röportajları yapıyor. Hala Avrupa'da çeşitli ajanslara politika, ekonomi ve kültür sanat dalında haberler üretiyor. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve SİYAD üyesi.