Sanatçı Ahmet Güneştekin, Diyarbakır'da açılacak ‘Hafıza Odası’nı anlattı

Sanatçı Ahmet Güneştekin, Diyarbakır'da açılacak ‘Hafıza Odası’nı anlattı
‘Hafıza Odası’ adlı sergi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde yarın Keçi Burcu'nda açılacak.

Batmanlı sanatçı Ahmet Güneştekin, 16 Ekim-16 Aralık 2021 tarihleri arasında Diyarbakır Keçi Burcu'nda ziyarete açılacak "Hafıza Odası" adlı sergisi öncesi gazeteci ve yazarlarla bir araya geldi.

Independent Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek, gazeteci-yazarlar Ertuğrul Özkök, Yıldıray Oğur, Nihal Bengisu Karaca, Yavuz Oğhan, Akif Beki, Bengisu Karaca, Müslüm Yücel gibi çok sayıda ismin katıldığı toplantıda sergiye dair bilgiler verildi.

Sergide, "Kayıp Alfabe", "Analar duvarı", "Yoktunuz", "Hafıza tepesi" ve "Çürüme" gibi uluslararası tanınırlığa sahip eserlerin yanı sıra, Güneştekin'in Diyarbakır için özel olarak yaptığı "5 No'lu Koridor" ses ve ışık enstalasyonu, göze çarpan eserler arasında yer alacak.

‘BU COĞRAFYA BENİM AİLEM, ESERLERİMİ AİLEM GÖRSÜN İSTEDİM’

Sergiyi ilk kez Diyarbakır'da yapmasının nedenini çocukluğundan örnekler vererek The Independent Türkçe’den Veysi Polat’a anlatan Güneştekin, "Çocukluğumdan beri resim yapmayı çok severim. Çocukken bir şey yaptığım zaman önce ailemin görmesini isterdim. Rahmetli babam çok destek verirdi resim yapmama. Ailem beğenince dünyalar benim olurdu; ondan sonra başkalarına gösterirdim. Şu anki durumum tam da çocukluğumdaki gibi. Ben burada aileme göstermeye geldim. Bu coğrafya benim ailem, benim mahallem. Onun için çok önemsiyorum" dedi.

Güneştekin, "Dünyanın pek çok şehrinde sergiler açtım, büyük sanat etkinliklerin içinde yer aldım. Fakat hep bu coğrafyada insanların, kendi aralarından çıkan birinin yaptığı işleri görmesini arzuluyordum. Dışarıdaki övgüler güzeldir elbet, ancak aile bundan mutlu olduğu zaman bu başka bir şeydir" diye konuştu.

‘ÜLKE OLARAK HAFIZASI ÇOK ZAYIF BİR TOPLUMUZ’

"Hafıza Odası"nın, 2012 yılında İstanbul'daki "Yüzleşme" adlı serginin devamı olduğunu anlatan Ahmet Güneştekin, şöyle devam etti:

Yıllar içinde tanıklık ettiğim birçok şey değişti. Sadece resim yapan bir sanatçı değilim. Sanatçıların bir de sorumluluğu vardır. Tanıklık ettiği dönemleri bir şekilde sanat yoluyla aktarır.

Ülke olarak hafızası çok zayıf bir toplumuz. Ülkede çok büyük bir yıkım, felaket katliam oluyor diyelim. O gün insanlar yas tutuyor, ekranlarda siyah kurdela konuluyor, sosyal medya paylaşımları siyah-beyaz yapılıyor o gün. Ancak 2-3 saat sonra rengarenk şeyler paylaşılmaya başlanılıyor. O gün yası tutulan insanlar kendi acıları ile baş başa kalıyor.

O hafıza dediğiniz şey bir anda unutulabiliyor. Sanatın başka bir misyonu var. Belgelerken, kalıcı bir duruma geliyor.

Sanatçılara bu dönemlerde büyük görevler düşüyor. Kendi vicdanım ve kendi cesaretimle tanıklıklarımı sanat yoluyla anlatmaya çalışıyorum.

Keçi Burcu'nda 16 Ekim-16 Aralık tarihleri arasında açık olacak sergisinde Diyarbakır'a özgü olaylara dikkat çekmek istediğini ifade eden Güneştekin, en önemli yeni eserinin de 1980 darbesinde işkencelerle gündeme gelen Diyarbakır Cezaevi'nde yaşanılan olayları anlatan "5 No'lu Koridor" olduğunu söyledi.

 ‘GEÇMİŞLE YÜZLEŞMEYE KATKI SUNACAK’

"Yarın ilginç bir sergiyle karşılacaksınız. Aslında birçoğunuz yaptığım bazı işlere yabancı değilsiniz. Çoğunuz görmüştür ama bu sergi için özellikle yaptığım önemli işler var" diyen Güneştekin, şöyle devam etti:

'Kayıp Alfabe' oldukça önemli bir iştir. Kadınlarla ilgili önemli bir çalışmam var. 'Yoktunuz' adlı eserim zaten bilinen bir eser; o da sergilenecek.

Bir de sergi salonu dışında üst kata, Keçi Burcu'nun tepesine çıkarken arada bir tünel var. O tünel bir zindana gidiyor. Orda da aslında yakın zamanda Türkiye'deki birçok şeyi sorguluyor.

Bu serginin ismini 5 No'lu koydum. O tünelden geçerken biraz sıkıntı çekeceksiniz. Bu sergi birçok şeyle yüzleşmemizi sağlayacak.

"Bugün aslında böylesi bir serginin tam da zamanı" diye vurgulayan Güneştekin, "En doğru zaman, insanların en ürktüğü dönemde birilerinin cesaretli bir şey yapmasıdır. Sanırım o görev de bizim gibilere kalıyor" şeklinde konuştu.

SİYASİLER BİR ARAYA GELECEK

Bu arada serginin açılışı, farklı yelpazedeki siyasetçileri de bir araya getirecek.

Açılışa AKP Genel Başkan Yardımcısı ve eski Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ile Doğu ve Gündeydoğu'dan çok sayıda STK başkanı katılacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar