TYS: Bartın-Amasra’daki facia, kaza ya da kader değildir
Artı Gerçek - Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait Amasra Taşkömürü İşletme Müessesi'nde meydana gelen ve 41 işçinin ölümüne yol açan faciaya ilişkin bir açıklama yaptı. 'Bartın-Amasra’daki facia, kaza ya da kader değildir!' denilen açıklamada, kazada vefat eden 22 yaşındaki Yasin Çelik'in 'Güneşi görebilmek için karanlığı kazıyoruz' cümlesine atıf yaparak, "Karanlığı kazarken güneşi yitirdiler.' denildi
'ÜLKEMİZ, MADEN KAZALARI SONUCU YAŞANAN ÖLÜMLERDE DÜNYADA İLK SIRALARDA YER ALMAKTADIR'
Açıklamada "Maden işçileri, yerin yüzlerce metre altında en güç koşullarda kazaya uğramadan geçen günlerin hesabını yaparak çalışan, her gün sevdikleriyle vedalaşarak girdikleri madende gün ışığına kavuşmayı ümit eden, sağlıksız çalışma ortamından dolayı emeklilik sonrası yaşamları da kısa olan insanlardır. Ne yazık ki ülkemiz, maden kazaları sonucu yaşanan ölümlerde dünyada ilk sıralarda yer almaktadır." denildi.
TYS Yönetim Kurulu imzalı açıklamada, İş kazalarının %98’i önlenebilir kazalar olduğu; öngörülebilir ve önlenebilir olduğu halde ülkemizde meydana gelen pek çok iş kazasının en başta gelen nedeninin kâr hırsından kaynaklandığı; bu nedenle pek çok kazanın aslında kaza değil, cinayet olduğu söylendi. Açıklamada, "Maden kazalarının ise teknik, sosyal, ekonomik, eğitim, planlama ve denetim sorunları gibi pek çok nedeni vardır." denildi.
'GÖZ GÖRE GÖRE GELEN BİR FACİADIR, KAZA YA DA KADER DEĞİLDİR'
Basın açıklamasında, "Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumuna ait Amasra Taşkömürü İşletme Müessesinde meydana gelen ve 41 işçinin yaşamını yitirmesine yol açan facia, göz göre göre gelen bir faciadır, kaza ya da kader değildir. Gabriel Garcia Marquez'in “Kırmızı Pazartesi” adlı romanındaki gibi öngörülebilen, ancak önlenemeyen bir cinayettir." denildi.
'MADEN KAZALARINI ÖNLEMEYE YÖNELİK ÇALIŞMALAR EKSİKSİZ YAPILMALIDIR'
"Büyük boyutta can kaybı ile sonuçlanan maden kazaları, uygun güvenlik önlemlerinin gerektiği gibi alınamadığını, denetim ve kontrol mekanizmalarının işletilemediğini göstermektedir. Madencilik bilim ve teknolojisi, grizu patlamalarını önleyecek bilgi birikimine ve deneyimine sahiptir. Bu nedenle maden faciaları ve can kayıpları önlenebilir niteliktedir." denilen açıklamada, "Maden kazalarını önlemeye yönelik çalışmalar eksiksiz yapılmalıdır. Amasra’daki facia ile ilgili soruşturmalar titizlikle yürütülerek, facianın gerçek nedeni belirlenmeli ve ihmali olanlar yargı önüne çıkarılmalıdır." denildi.
Son olarak, "Türkiye Yazarlar Sendikası olarak yaşamını yitiren maden işçilerinin ailelerine ve tüm emekçilere başsağlığı, yaralılara acil şifa diliyoruz. Bu gibi facialar “kaza, kader ya da fıtrat” değildir ve Türkiye'nin geleceğini karartmamalıdır." denildi. (KÜLTÜR SANAT)