Kemal Varol ile edebiyat atölyesi düzenlendi: 'Van, kendi hikayesini çıkarmalı'

Kemal Varol ile edebiyat atölyesi düzenlendi: 'Van, kendi hikayesini çıkarmalı'
Yazar Kemal Varol, 'Roman Yazma Atölyesi’ne katıldı. Van'da gerçekleşen buluşmada, roman yazma teknikleri, diyalog ve betimlemeler, karakter yaratımı ve evrensel ölçülerde kitap yazmanın teknikleri gibi konu başlıkları tartışıldı.

Şenol BALI


VAN - Son dönemlerde Türkçe edebiyatın öne çıkan isimlerinden biri olan Kemal Varol, Van’da düzenlenen edebiyat atölyesine katıldı. Kentte düzenlenen ilk edebiyat atölyesi olma niteliği taşıyan buluşmaya ilgi yoğundu.

Toranj Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen atölyede İki gün boyunca katılımcılarla bir araya gelen Varol, roman yazmanın incelikleri, diyalog ve betimlemeler, karakter yaratma, tema seçimleri ve yerel konulardan evrensel ölçülerde bir kitap yazmanın incelikleri gibi konuları aktardı.

Kaleme aldığı eserlerle birçok ödüle layık görülen ve 2019 yılında yayımlanan romanı 'Âşıklar Bayramı', Özcan Alper yönetmenliğinde perdeye taşınan yazarın 'Âşıklar Bayramı’nın devamı niteliğinde olan ‘Babamın Bağlaması’ isimli kitabı da yakın zamanda okurla buluştu.

'VAN, EDEBİ ANLAMDA UZUN YILLARDIR İHMAL EDİLDİ'

Artı Gerçek’e konuşan Kemal Varol, Van’ın edebiyat yapısına dikkat çekti ve kentin artık kendi yazarlarını çıkarması gerektiğini söyledi. Varol, “Van’ın kendi yazarlarını çıkarması gerektiğine inanıyorum. Bu artık bu kent için bir ihtiyaç. Atölye de bu ihtiyaçtan doğdu. Yazar olarak buraya son yıllarda birkaç kere geldim. Bildiklerimizi buradaki kuşaklara aktarmamız lazım. İki gündür buradayız ve roman yazma teknikleri üzerine bir atölye yapıyoruz. Fiili bir atölye. Edebiyatla ilgili teknik ve meseleleri göstererek gelecekte Van’dan başka yazarların çıkması için çaba gösteriyoruz” İfadeleri kullandı.

Kentte son yıllarda edebiyat açısından bir hareketlilik olduğunu hatırlatan Varol, bu hareketliliğe rağmen uzun yıllara dayanan bir ihmal olduğunu da söyledi. Kentler açısından edebiyatın önemine değinen Varol şöyle konuştu:

“Şehirlerin tarihselliği o şehrin edebi varlığını etkiliyor. Diyarbakır’da her zaman bir edebi ortam varmış mesela. Van, bunun avantajlarını yeni yeni keşfediyor. Biz edebiyatçılar, farklı dillerin ve dinlerin olduğu kentleri çok önemseriz çünkü hikâye oradadır. Van’ın transit bir yerde olması, hikayelerin çokluğuna da işaret ediyor. Ama yıllardır ihmal ediliyordu. Son 4-5 yıldır Van’da yapılan kültürel etkinlikler, yerini atölyelere bırakırsa Van, kendi sinemasını, romanlarını, şiirlerini veya hikayelerini ortaya çıkaracak. Çabamız da bu. Van’ın bu zenginliğini öne çıkarmak istiyoruz. İlgi çok yüksekti umarım faydalı olur”

KENTTE DÜZENLENEN İLK EDEBİYAT ATÖLYESİ

Atölyeye ev sahipliği yapan Toranj Kültür Sanat Merkezi koordinatörü Metin Mengi ise uzun yıllardır devam ettikleri programlarla sanatseverleri ve yazarları bir araya getirdiklerini aktardı.

Mengi, “Yazarların katıldığı söyleşi ve imza günleri düzenlemekteyiz. Önemli bir potansiyel ve uzun bir tarihsel geçmiş taşıyan kentin kültür sanat yapısına dokunmak istiyoruz. Aynı zamanda sanat severlerin ihtiyaç duyduğu ama istediği zaman katılamadığı atölyeler de düzenliyoruz.65 ayrı programda kentteki sanatseverlerle yazarları bir araya getirdik. Bu programlardan doğan sinerji bizi bu atölyeyi düzenlemeye itti” dedi.

Metin Mengi

Atölyenin oldukça önemli olduğunu dile getiren Mengi, şöyle devam etti.

“Bu, kentte düzenlenmiş ilk edebiyat atölyesi ve bu açıdan oldukça önemliydi. Kentteki yazar adaylarını ulusal ve uluslararası birçok ödül almış Kemal Varol ile buluşturmak istedik. Bunun, kentimizin kendi yazarlarını, edebiyatçılarını çıkaracağı günlere katkı sunacağını umuyoruz.”

KEMAL VAROL KİMDİR?

1977 yılında doğdu. Edebiyata şiirle başladı. Yas Yüzükleri (2001), Kin Divanı (2005), Temmuzun On Sekizi (2007) adlı şiir kitapları Bakiye adıyla toplu şiirler olarak kitaplaştı. Jar (2011), Haw (2014), Ucunda Ölüm Var (2016), Âşıklar Bayramı (2019) adlı dört romanı, Sahiden Hikâye (2017) adlı bir hikâye kitabı ve Demiryolu Öyküleri (2010) ile Memleket Garları (2012) adında iki derlemesi yayımlandı. Haw romanıyla 2014 Cevdet Kudret Roman Ödülü, Sabit Fikir 2014 Yılın Romanı, 2015 ÇGD-Bursa Barış Ödülü ve Pen Amerika 2017 Çeviri Ödülü’ne, Sahiden Hikâye adlı kitabıyla da 2018 Sait Faik Hikâye Armağanı’na ve Dame de Sion Liseliler Edebiyat Ödülü'ne değer görüldü. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar