Wardoz Yayınevi yayında

Diyarbakır’da açılışını gerçekleştiren 'Wardoz Yayınevi' Kürt folklorunu anlatan 10 kitap ile raflardaki yerini aldı.

Wardoz Yayınevi yayında

Fatime TEKİN

ARTI GERÇEK - Diyarbakır’da Kürt tarihini folklorunu, hikaye ve masallarını anlatan Wardoz Yayınevi açıldı. Wardoz Yayınevi’nin kurucusu Bahoz Baran, yayınevinin açılışıyla sonrasında ne tür çalışmalar yapacaklarını Artı Gerçek’e anlattı.

Yayınevinin kurucusu olan Bahoz Baran, aynı zamanda editörlüğünü de yapıyor. Baran, yayınevinin içeriğine ilişkin "Biz ağırlıkla folklor üzerinde duracağız ve daha çok bu yönlü kitaplara ağırlık vereceğiz. Yayınevimizin açılışıyla birlikte basımını yaptığımız kitaplar sahadaki çalışmalarımıza ait. Saha çalışmaları ve araştırmalarımızın ardından derlediğimiz bilgileri bir araya getirip basımını yapıyoruz" diye bilgi verdi.

Kürt kitaplarının müzikten tutunda modern edebiyata kadar, folklordan yeterince beslenmediğinden kaynaklı zayıf kaldığını belirten Baran, "Eğer Kürtlerin bir sözü ve bir anlatacağı varsa bu da folklordadır. Biz de bu yüzden yönümüzü folklora çevirdik ve birçok şey öğrendik. Eğer folklor olmazsa, bizler folklorumuzu toplayamazsak ve ortaya çıkaramazsak, her zaman eksik ve güçsüz kalacağız. Bu nedenle ağırlıkta yayınevinde Kürtlerin folkloru üzerine ürünler ortaya koymaya çabalayacağız. Tabi bizler folklara yönelirken dünyada ve başka yerlerde nasıl yapılıyor diye de araştırmalar yaptık. Çünkü öyle ürünler olmalı ki Kürtçe’den ve Kürtlerden tat alabilmeliyiz ve bir miras olarak geleceğe bırakabilmeliyiz" diye konuştu.

WARDOZ: YER YURT ARAYAN

Yayınevinin kitapları arasında Kürtler’e ait ninniler, Dengbêj Huseynê Farê’nin klamları, masal, tekerleme, bilmece, dua ve beddualar yer alacağını söyleyen Baran, yayınevine neden Wardoz ismini verdiklerini ise şu sözlerle anlattı:

"Wardoz ismini ilk defa ninemden öğrenmiştim. Ninem, Wardoz’u yerinde duramayan ,kendine bir yer-yurt arayan olarak anlatıyordu. Bu kelimeyi daha çok Kürtler için kullanıyordu. Bizler Wardoz’uz diyordu. Aklımın bir kenarında bu isim hep kaldı. Biz de kendimize, Kürtlüğümüze baktığımızda, dünyadaki varoluşumuza baktığımızda Wardoz’uz ve kendimize yer arıyoruz. Sadece Kürtler de değil tüm insanlar bu dünyada kendilerine bir yer arama telaşı içindeler."

SİYASİ ATMOSFER WARDOZ’UN AÇILMASINI UZATTI

Wardoz Yayınevi'nin sahibi Mem Mukrîyanî ise şunları söyledi:

"Folklora Kurda – Kürt Folkloru"adlı dergimizi 3 yıl önce çıkardık ve folklor çalışmalarımız o dönemde başladı. Daha sonra da şunu fark ettik, dergi çalışmalarımızla bizlere masallar öyküler gelmeye başladı. Şöyle bir algı oldu insanlarda, gidip bir yaşlı annenin babanın yanına hemen bir hikaye ve ya bir bilmece kaydedebiliyor duruma geldi. Dergimizde kolektif bir uyum vardı ve oldukça güzel bir çalışma yürütüyorduk Fakat siyasi atmosferden dolayı dergi işimiz askıya alındı. Çünkü dergiyi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile yapıyorduk ve oraya da Kayyum atandı. Dergi askıya alındıktan sonra yayınevi çalışmalarımızı hızlandırdık. Aslında yayınevi fikrimiz darbeden önce de vardı sadece siyasi atmosferden kaynaklı uzamış oldu. Biz bu arada yayınevimizi açıncaya kadar kitaplarımızı derledik, hazırlığını yaptık. Şu anda 10 kitabımız hazır. Hem tek tek, hem de set şeklinde isteyen herkese ulaştırabiliriz."

Wardoz Yayınevi yayında - Resim : 1

diyarbakır yayınevi