Zülfü Livaneli Almanya'da okurlarıyla bir araya geldi

Zülfü Livaneli Almanya'da okurlarıyla bir araya geldi
Zülfü Livaneli Stuttgart'ta okurlarıyla buluştu. Livaneli'nin Balıkçı ve Oğlu adlı kitabı üzerine yapılan söyleşide yazar, göç sorunundan yapay zekaya farklı konularda görüşlerini paylaştı.

Artı Gerçek - Yazar Zülfü Livaneli Türk-Alman Forum’un davetlisi olarak Almanya'nın Stuttgart kentinde okurlarıyla buluştu. Livaneli'nin 'Balıkçı ve Oğlu' isimli kitabı üzerine gerçekleştirilen söyleşi Hospitalhof eğitim merkezinin salonunda düzenlendi.

Evrensel'den Ali Çarman'ın haberine göre, etkinliğin moderatörlüğünü ve çevirmenliğini Graz Üniversitesi'nden Profesör Dr. Şebnem Bahadır yaptı. Türk-Alman Forumu adına yapılan konuşmada Maraş merkezli depremler hatırlatılarak, dayanışma çalışmalarının devam etmesi vurgusu yapıldı.

Fotoğraf: Evrensel

'KİTABIMI GÖÇ TRAJEDİLERİYLE BİRLEŞTİRDİM'

Söyleşide kitabı 'Balıkçı ve Oğlu' hakkında konuşan Livaneli şunları söyledi:

"Ülkemin içinde bulunduğu durum ve politik nedenlerden dolayı, 1973'te önce Almanya sonra İsveç’e geçtim. Bugün, Heredot’un memleketi Bodrum’da yaşıyorum. Biraz denize açılırsanız adalar var. Karşıya gidip gelmelerle tanıklık ettiğim kimi olaylar vardır ki insanın unutması mümkün değil. Terk edilmiş kırmızı can yelekleri gördüm. Bu, bazı insanların can pahasına karşıya geçmesi demekti. Kendim görmedim ama bazen de insanlar denizin sularında ölüyor. 'Balıkçı ve Oğlu’nu göç trajedileri ile birleştirdim. Yunan trajedisi de denebilir" ifadelerini kullandı.

'TOPLUMLARIN BİRBİRİNİ TANIMAYA İHTİYACI VAR'

Hem Türkçe hem Almanca soruların yöneltildiği söyleşide, Türkiye ve Almanya'daki göçmenlere ilişkin sorulan soruya Livaneli şöyle yanıt verdi:

"Ülkemiz ile Almanya birçok konuda kıyaslanmaz. Bizde 10 milyon göçmen var. Gelenler arasında insanlık için tehlike taşıyanların olduğu biliniyor. Ufak tefek olaylara rağmen ciddi sorunlar yaşanmadı. Umarız yaşanmaz da. Afganistan, Irak ve Suriye’ye kim demokrasi adı altında savaş götürdü, biraz da buralara bakılmalı. Göçmen sorunlarını kışkırtarak ırkçılık güçlendiriliyor. Halbuki toplumların birbirini tanımaya ve yakınlaşmaya ihtiyacı var. Genellemelerden kaçınmak gerekir."

'YAPAY ZEKA İNSANLARIN YERİNİ ALAMAZ'

Son yıllarda hayatın her alanında etkisini arttıran yapay zeka teknolojisi hakkındaki sorulara da yanıt veren Livaneli, "İnsanların yerini alamaz. Bizim sadece insanların mükemmelliğine değil hatalarına da ihtiyacımız var. Aynı tartışmalar müzikte yaşandı. Müzik o kadar mekanikleşti ki, onun için hâlâ konserlere gidiyoruz. dedi.

Söyleşinin sonunda organizasyonu düzenleyenlere teşekkür eden Livaneli, okurlarının kitaplarını imzaladı. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar