Kürtçe'yi yasaklayan şirketin özrü kabahatinden büyük

Şirket yetkilileri özür dilemek için ziyaret ettikleri işçilere 'Yazı burada çalışan Suriyelilere ilişkindi' dedi. Ancak işçilere göre inşaatta çalışan Suriyeli yok.

Kürtçe'yi yasaklayan şirketin özrü kabahatinden büyük

HABER MERKEZİ- Kürtçeyi yasaklayan Yapı&Yapı İnşaat'ın yetkilileri, özür dilemek için ziyaret ettikleri işçilere, "Yazı burada çalışan Suriyelilere ilişkindi" diyerek yeni bir skandala imza attı. "Özürleri kabahatlerinden büyük" diyen işçiler, ayrıca Suriyelilerin inşaatta çalışmadığı bilgisini verdi.

Yapı&Yapı firmasının TOKİ işbirliğiyle İstanbul Kayaşehir Emlak Konut Kuzey Yaka Projesi inşaatında çalışan inşaat işçilerinin şantiye içerisinde kendi aralarında Kürtçe konuşmalarını yasaklandığı ortaya çıkmıştı. Daha çok resmi kurumların inşaat işlerini yapan ve İstanbul'daki park ve yol işlerinin ihalelerini alan Yapı&Yapı İnşaat Firması, yaklaşık 500 işçinin çalıştığı ve yüzde 80’inin Kürt olduğu inşaat alanına gönderdiği 28 Mart 2018 tarihli yazıda, "Şantiyede çalışan personelin farklı lisanlarda konuşmaları diğer taşeronların personelleri de dahil olmak üzere tüm çalışanları rahatsız etmektedir" ifadelerine yer vermişti.

'İŞÇİLERDEN ÖZÜR DİLEMEK İSTEDİ'
Konunun basına yansımasının ardından şirket yetkilileri 30 Mart Cuma günü şantiyeye giderek, bir grup inşaat işçisiyle görüştü. Yasaklama yazısında imzası bulunan İnşaat Mühendisi Proje Müdürü Buğra Erol'un da aralarında bulunduğu şirket yetkilileri, inşaat işçilerinden özür dilemek istedi. İşçiler ise tüm işçilerden özür dilenmesini istedi.

‘KÜRTÇE KONUŞANLARA DEĞİL, SURİYELİLERE İLİŞKİNDİ!’
Yazının altında imzası bulunan şirket yetkilisi Erol’un, "Yazı Kürtçe konuşanlara ilişkin değil, burada Suriyeliler var, onlara ilişkin gönderdik" şeklinde izahat yaptığını belirten inşaat işçileri, şantiyede herhangi Suriyeli bir işçinin çalışmadığını belirtti.

İŞÇİLERLE TEKRAR GÖRÜŞECEKLER
Bunun üzerine firma yetkilileri Cumartesi günü bir kez daha görüşmeye geleceklerini aktardı. Ancak Cumartesi günü herhangi bir görüşme yapılmadığı öğrenildi. Şirket yetkililerinin gün içerisinde bir kez daha şantiyeye giderek, işçilerle görüşmesi bekleniyor. Yaşadıkları duruma tepki gösteren işçiler, "Özürleri kabahatlerinden büyük" diyerek tepki gösterdi. (Mezopotamya Ajansı)

toki özür Kürtçe şirket Suriyeli