Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AYM’nin Can Atalay kararını 'beğenmedi'

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AYM’nin Can Atalay kararını 'beğenmedi'
Bakan Tunç, AYM'nin Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin CHP ve Atalay’ın avukatlarının yaptığı başvuru hakkında verdiği kararı beğenmedi: "Karar verilmesine yer olmadığına şeklinde değil de burada yetkisizlik nedeniyle ret kararı gerekir."

Artı Gerçek - Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası hükümlüsü Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğunun tespitine ilişkin kararı 'beğenmedi.'

Bakan Tunç, Zonguldak'ta AKP Devrek İlçe Seçim İrtibat Bürosu açılışına katıldı. Açılışta gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Tunç, AYM'nin, CHP'nin yaptığı başvuru ile Atalay'ın avukatlarının yaptığı yeni başvuruya ilişkin verdiği kararı değerlendirdi. Tunç, "Karar verilmesine yer olmadığına şeklinde değil de burada yetkisizlik nedeniyle red kararı gerekir" dedi.

AYM'nin gerekçeli kararı henüz yayımlamadığını ifade eden Tunç, "Çünkü Anayasa’nın açık hükmü söz konusu. Eğer AYM’nin bu yöndeki kararı, Meclis’te okunan kesin hükmün tartışılması nedeniyleyse burada bu doğru değildir. Kesin hüküm Meclis’te okunmuştur" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Can Atalay hakkında “seçilme hakkı” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” yönlerinden verilen hak ihlali kararına uyulmaması nedeniyle yapılan iki başvuruda da hak ‘hak ihlali’ kararı vermişti.

21 Aralık’ta İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaşan ikinci karar mahkeme tarafından bir önceki kararda olduğu gibi Yargıtay'a gönderilmişti. Yargıtay da ‘kararın hukuki değerinin olmadığını’ öne sürmüştü. Bu durum yargıda 'kriz' yaratmıştı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesince verilen ikinci ihlal kararının hukuki değeri olmadığını, bu bağlamda Anayasa'nın 153/6. Maddesi kapsamında uygulanabilecek bir kararın var olmadığını belirterek Anayasa Mahkemesi'nin kararına uyulmamasına karar vermişti.

11 Ocak’ta AKP ve MHP, Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi için harekete geçmiş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş toplanmıştı.

TİP'ten Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın vekilliği, TBMM Genel Kurulunda 30 Ocak'ta Bekir Bozdağ tarafından okutulmuştu. Böylelikle Atalay’ın vekilliği düşürülmüştü.

Dün de AYM, CHP ile Can Atalay'ın avukatlarının yaptığı iki yeni başvuruda kararını vermişti. Genel Kurul, iki başvuruda da karar verilmesine yer olmadığına hükmetmişti. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar