Ahmet Davutoğlu'ndan Erdoğan'ın 'itidal' çağrısına tepki: Tarihe kara bir leke olarak geçecek

Ahmet Davutoğlu'ndan Erdoğan'ın 'itidal' çağrısına tepki: Tarihe kara bir leke olarak geçecek
Ankara’da gazetecilerle bir araya gelen Davutoğlu, Filistin-İsrail çatışmasına değindi. Erdoğan'ın konuya ilişkin açıklamasını eleştiren Davutoğlu, Erdoğan'ın 'itidal' çağrısına tepki göstererek konuşmanın, tarihe bir kara leke olarak geçeceğini söyledi.

Mühdan SAĞLAM


ANKARA - Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Ankara’da medya mensuplarıyla bir araya geldi. Davutoğlu konuşmasında, Filistin-İsrail çatışmasından Meclis'e gelecek olan tezkerelere kadar pek çok konuya değindi.

Türkiye’nin taraflar arasında yaşanan çatışmada aktif rol üstlenmesi gerektiğini savunan Davutoğlu, yedi maddelik bir eylem planından da bahsetti. Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar sonrasındaki açıklamasının suya sabuna dokunmadığını ve hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Yerel seçimler konusundaki stratejilerine de değinen Davutoğlu, ilke olarak her ilde kendi adayımızı çıkarmaktan yanayız, ancak ittifak imkanı varsa bunu da değerlendiririz değerlendirmesinde bulundu.

TEPKİ ÇEKEN PAYLAŞIMI HAKKINDA AÇIKLAMA: GÖRÜNTÜLER HENÜZ GELMEMİŞTİ

İsrail ile Filistin arasında yaşanan son gelişmeler konusunda Davutoğlu şunları ifade etti:

"56 yıldır Mescid-i Aksa’nın her gün işgal edildiğini görüyoruz. Benzer biçimde hem Müslümanlar hem de Hıristiyanlar için kutsal olan Doğu Kudüs’ün tahrip edildiğini gören bir halktan bahsediyoruz. Gazze’de bir terör örgütü var İsrail’e saldırıyor deniyor, böyle bir şey yok. Gazze’de bulunan halkın yüzde 70’i, 1948 ve 1967 savaşlarında babalarının dedelerinin topraklarında sürülmüş insanlar. Bu aynı zamanda bir propaganda savaşı.

Elbette dün ve bir önceki gün yayınlanan bazı görüntüler hepimizi rahatsız etti. Evrensel hukukta da bizim inancımızda da kadınlara ve çocuklara dokunulmaz. Daha sonra Uluslararası basına yaptığım açıklamalarda bu konuya hep dikkat çektik. Ancak tablo doğru okunmalı bu olayların neden şimdi ortaya çıktığına bakılmalı. Saldırı sürpriz gibi görünüyor olsa da böyle bir olayın gelişimi sürpriz değil…. Bir halk tarihten silinmek istenirken bu halkın ayağa kalkmasını kimse tenkit edemez."

AKP VE MHP DIŞINDA TÜM PARTİLER AÇIKLAMA YAPTI, ONLAR SESSİZ KALDI

Filistin sorunu ve son saldırılar konusunda açıklama yapan tüm partilere değinen Davutoğlu, Türkiye Komünist Partisi’nden Cumhuriyet Halk Partisi’ne, Saadet Partisi’nden Sol Parti'ye, tüm sağ ve soldaki partiler açıklama yaptı, yalnızca iki parti resmi bir açıklama yapmadı: AK Parti ve MHP. Ne AK Parti ne de MHP’den resmi bir açıklama gelmedi, suskun kaldılar. Her konuda sosyal medyadan açıklama yapan Sayın Devlet Bahçeli bu konuda sessiz kalmıştır.

‘ERDOĞAN’IN AÇIKLAMASI TARİHE KARA BİR LEKE OLARAK GEÇECEK’

Soruna ilişkin Erdoğan’ın “Türkiye olarak bu sabah İsrail'deki hadiseler ışığında tarafları itidalle hareket etmeye, gerilimi tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz” açıklamasınınsa tarihe kara bir leke olarak geçeceğini söyledi. Açıklanın suya sabuna dokunmadığını ifade eden Davutoğlu, Türkiye’nin sorunun çözümünde ve çatışmaların son bulmasında aktif rol üstlenmesi gerektiğini ifade etti.

İTTİFAKI GÜNDEM DIŞINDA TUTMUYORUZ

Yaklaşan yerel seçimlerde partisinin tutumuna da değinen Davutoğlu, ittifak olasılığına da konuyu kapatmadı. Davutoğlu konuya dönük şu değerlendirmede bulundu:

"Yerel seçimler için liste çalışmalarına başladık. Ama hep şunu söylüyoruz: Siyaset statik bir süreç değildir. Şartlar olgunlaştığında ve vakti geldiğinde il-ilçe ittifak kombinasyonlarını gündem dışında tutmuyoruz. Ama ilkesel olarak tüm seçim bölgelerinde aday çıkartmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Son olarak Gelecek Partisi ile Saadet Partisi’nin bir grup oluşturmasına rağmen oturma düzeninde kendilerine ayrı bir grup yerinin olmamasına değinen Davutoğlu, “TBMM’de grup koltuklarımız meselesi yarın çözülmezse arkadaşlarımız sadece o koltuklarda oturmakla kalmayacak, aynı zamanda TBMM’yi terk etmeyecektir. TBMM, kimsenin babasının malı değildir. Genel Kurul salonu da kimsenin arsası değil. Neden yapmıyorlar? Çünkü korkuyorlar. Kendi tabanları ile aynı dili konuşan ve aynı ruh halini yansıtan bir dili konuşan bir grup olmasından korkuyorlar” sözleriyle duruma tepkisini dile getirdi. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar