'AKP bölünme ile karşı karşıya'
Hayır'ın liderliğine ilişkin sürdürülen tartışmalara İlahiyatçı İhsan Eliaçık da katıldı. Eliaçık, Hayır'ın liderinin yeni anayasa konusunda da dirayetli olmasını savunuyor.
POLİTİKA - İlahiyatçı İhsan Eliaçık, "Hayır"ın liderinin kim olacağı tartışmalarına ilişkin olarak "Hayır'a aday olacak kişinin 'Eğer seçilirsem bu başkanlık sistemini kaldırıp sivil bir meclis kurup, o kurucu Meclis'te sivil bir anayasa hazırlayıp, onu referanduma getirip, yüzde 75'le halk kabul ettikten sonra görevimden istifa edip, ayrılacağım' demesi gerekiyor" dedi.
Türkiye'de yapılan şaibeli referandumun ardından 2019'da yapılması planlanan Başkanlık seçimi için tartışmalar şimdiden başladı. AKP ve MHP'nin ittifakı ile oluşturulmaya çalışan yeni sistemin Türk-İslam sentezi olacağı belirtilirken, bunun karşısında demokratik bir zeminde oluşturulması tartışılan ittifak, gündemdeki yerini koruyor. AKP’nin referandum sonrası içinde bulunduğu durumu değerlendiren İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık, "AKP çıkan sonuçları manipüle ederek bir puan fark ile 'Evet'i çıkardı. Büyük bir şaibe altına girildi. 1946 seçimlerinden daha büyük şaibe var. Ayrıca bu şaibe hiçbir zaman ortadan kalkmayacak hep bu düşük oy oranı ile anılacaklar. Dahası 51'e 49 gibi bir oran anayasa değişikliği için yeterli değildir. Anayasa değişikliğinin en az yüzde 75 gibi bir oy oranıyla tasvip edilmesi gerekir. O zaman ancak iktidarda olanlar rahat edebilir" dedi.
'HAYIR'IN LİDERİ HAYIR OLMALI'
2019'da yapılması planlanan seçimler için kimin lider olması gerektiği tartışmalarına da değinen Eliaçık, referandum yarışı boyunca "Hayır" cephesinin liderinin "Hayır" kelimesi olduğunu aktararak, "Hayır" cephesinin yasal yolları tükettikten sonra kendi adayını ortaya koymak durumunda olduğunun altını çizdi. "Hayır" kampanyası döneminde belli bir liderin olmadığına dikkat çeken Eliaçık, "2019'daki seçimlerde bu, böyle olmayacak. Sunulacak adayın da partili olmayıp hizipler yarışının dışında ve 'siyaset dışında' olması gerekiyor. Aday olan kişinin de bu teklifi geçici olarak kabul etmiş olması gerekiyor. Adayın şunu demesi gerekiyor: 'Eğer seçilirsem bu başkanlık sistemini kaldırıp sivil bir meclis kurup, o kurucu mecliste sivil bir anayasa hazırlayıp, onu referanduma getirip yüzde 75 ile halk kabul ettikten sonra ben Ankara'dan görevimden istifa edip ayrılacağım'" dedi.
'AKP BÖLÜNECEK'
Referandum sonrası AK Parti'nin bölünme ile karşı karşıya olduğunu belirten Eliaçık, yaşananlardan rahatsız olan kimi AKP’lilerin merkez sağ bir oluşuma imza atabileceğine değindi. "Meral Akşener ve Abdullah Gül de yeni bir parti kurabilir" diyen Eliaçık, bunun sonucunda AKP’nin aldığı oylarda ciddi bir bölünme yaşanacağını ve bunun ise koalisyon dönemlerini yeniden getireceğini söyledi. Eliaçık, "Türkiye'nin geleceğinde koalisyonlar görüyorum. Muhtemelen cumhurbaşkanının yine halk tarafından seçildiği ama cumhurbaşkanının meclisi fesih edemediği, bütçe hazırlayamadığı, yargıçları atayamadığı şuanki parlamenter sistem ile başkanlık sistemi karışımı bir sistem hayata geçecek" ifadelerinde bulundu.
'ERDOĞAN SÜRECİ UZATIYOR'
AKP’nin temsil ettiği muhafazakar, dindar insanların zamanının dolduğunu da söyleyen Eliaçık, "Bu insanların Türkiye toplumunu yönetmesi, hazineleri yönetmesi dönemi bitti. 2011'den beri aslında bu, böyle. Artık bu kesimlerin Türkiye’ye verebileceği bir şey yok. Ama şuan itibari ile AKP lideri Erdoğan şahsi suçları nedeniyle bu süreci uzatıyor, gitmemekte ısrar ediyor. Erdoğan 'Eğer ben emekli olursan normal, rahat bir emeklilik değil de mahkemelerle dolu karanlık bir dönem başlayacak' diyerek ayak diretiyor. Kargaşa ve kaos bu yüzden ortaya çıkıyor. Elbette eninde sonunda gidecek bunun çıkar yolu yok. Bunların yerine yeni seçilmiş iki dönemlik için seçilmiş bir iktidarın gelmesi gerektiği fikrindeyim" diye konuştu. Eliaçık, Türkiye'deki birikimin Libya'daki, Arabistan’daki gibi tek adam idaresine izin vermeyeceğini söyledi.
'AKP KAPİTALİZM İLE ABDEST ALIYOR'
Son olarak yaşanan yozlaşmalara ilişkin konuşan Eliaçık şunları söyledi: "Dünya genelinde yapılan bir araştırmaya göre Ateizmin en çok yükseldiği ülkeler Arabistan, İran ve Türkiye'dir. Her üç ülkede de dini iktidarlar var, ayrıca din ve siyaset iç içe. Her üç ülkede de İslam için Allah için hizmet ettiğini söyleyen kadrolar var. İslam bu kadar iktidarın güdümüne girerse sonuç, insanların İslam’dan uzaklaşması oluyor. AK Parti dönemi ile birlikte dünyalık mal mülk biriktirme ve bunlarla övünme dönemi başladı. Kapitalizm ile abdest alma diyoruz biz buna. İmam Hatipler, Kuran kursları da hepsi kokuşmuş vaziyette." (dihaber)