AKP kuruculuğundan İYİ Parti'ye Meral Akşener

AKP kuruculuğundan İYİ Parti'ye Meral Akşener
Tansu Çiller'in siyasete kazandırdığı Meral Akşener, Temmuz 2001'de DYP'den istifasını, Erdoğan ve Gül'ün önderlik ettiği hareket içinde yer alacağını ilan ederek duyurmuştu. En kritik seçime sadece 2,5 ay kala da Altılı Masa ile köprüleri attı.

Sinan SAYGILI


Artı Gerçek - Lise yıllarından itibaren 'ülkücü'lerle hareket eden Meral Akşener'in profesyonel siyasi yaşamı, 27 Mart 1994'teki yerel seçimlerin hemen öncesinde başladı. Süleyman Demirel sonrası DYP'nin başına geçen Tansu Çiller, o dönem, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için, akademisyen Akşener'e teklif götürdü. DYP'den aday olan Akşener, yüzde 19 oy oranıyla üçüncü sırada yer alarak, seçimi kaybetti.

Sonrasında DYP kadın kolları başkanlığı yaptı, oradan da milletvekilliğine uzandı. Devlet-siyaset-mafya üçgeninde karanlık ilişkilerin ortaya çıktığı Susurluk kazası sonrası Mehmet Ağar'ın istifasıyla İçişleri Bakanlığı'na getirildi. DYP'nin güç kaybetmeye başlamasıyla birlikte Çiller'in en yakınındaki isimken, bir anda karşısına geçiverdi. Başkanlık yarışında başarılı olamayınca da Temmuz 2001'de DYP'den istifa etti.

ROTAYI ÖNCE 'YENİLİKÇİLER HAREKETİ'NE KIRDI

Akşener istifasının ardından, Fazilet Partisi'nin kapatılmasıyla birlikte Erbakan'la yollarını ayıran Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül'ün önderlik ettiği 'Yenilikçiler' ile hareket edeceğini duyurdu. Abdullah Gül ve Abdüllatif Şener'le birlikte düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin yeni bir anlayışa ihtiyacı olduğunu belirterek, "Ortak aklın olduğu bir kadro hareketi düşünüyoruz. Liderliğin sorun olacağını düşünmüyoruz" dedi.

BAHÇELİ'NİN EN YAKIN İSİMLERİNDEN BİRİYDİ

Ancak, Akşener'in 'Yenilikçi' hareketle birlikteliği kısa sürdü. 29 gün sonra "Yenilikçi hareketin, düşündüğüm ve hayal ettiğim Türkiye vizyonumla örtüşmediğini gördüm" diyerek, 3 Kasım 2001'de MHP'ye geçti. 2004 yerel seçimlerinde MHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Yüzde 4,1 oy aldı. 2007 genel seçimlerinde ise MHP'den İstanbul Milletvekili seçilerek, parlamentoya girdi. Bu kez Devlet Bahçeli'nin en yakınındaki isimlerden biriydi. Bahçeli'nin başdanışmanı ve TBMM Grup Başkanvekiliydi.

CHP MİLLETVEKİLİ VERDİ, İYİ PARTİ SEÇİME KATILABİLDİ

2015 yılında bu kez Bahçeli ile genel başkanlık mücadelesine girişti. Delegelerin çoğunluğunun desteğiyle genel başkan adayı oldu ancak, Bahçeli önce yargı kararıyla kurultayı erteledi, ardından da 8 Eylül 2016'da Akşener'i partiden ihraç etti. İtirazının mahkeme kararıyla reddedilmesinin ardından 25 Ekim 2017'de İYİ Parti'yi kurdu. 2018 seçimine katılmasının önünün kesilmek istenmesi üzerine, CHP'li 15 milletvekili istifa ederek İYİ Parti'ye katıldı. Böylece İYİ Parti seçime katılma hakkı elde etti.

ÖZDAĞ: AKŞENER 2018'DE 'ERDOĞAN SEÇİLMELİ' DEDİ

24 Haziran 2018'deki seçimde İYİ Parti'nin cumhurbaşkanı adayı oldu ve yüzde 7,2 oy aldı. Sonradan İYİ Parti'yle yolları ayrılan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, geçen günlerde yaptığı açıklamada, 2018'deki seçime ilişkin şu iddiada bulundu:

"Geçen seçimde neden seçim ikinci tura kalmadı? Meral Akşener, son bir ayda çalışmalarını durdurdu. Kampanya başladığı zaman oyları yüzde 16’ydı. Yüzde 7’ye kadar düşmesine müsaade etti. Meral Akşener partisinin aldığı oy kadar oy alsaydı seçim ikinci tura kalırdı. Bilerek yapıldığını biliyorum.

Meral Akşener’in siyasal kampanyasını yöneten yönetici, seçimlerden bir ay önce Meral Akşener’in kendisini Ankara’ya çağırıp, genel merkezde dinlenmeyen odaya götürüp, 'Erdoğan’ı cumhurbaşkanı seçiyoruz. Bana gerekçesini sorma' dediğini, ben partiden ayrıldıktan sonra bana anlattı. 'Bunu açıklarsanız inkâr ederim' dedi. Bir de şunu ekledi; 'Ben, bu açıklamayı İstanbul’da seçimlerden üç gün sonra yaptım ve Meral Akşener telefonla beni tehdit etti' dedi. Meral Akşener de ben de bu kişinin kim olduğunu biliyoruz. Meral Akşener’in hiçbir tehdidinden korkma. Çık ve açıkla kardeşim."

'KILIÇDAROĞLU'NU SÜLALAME EMANET ETTİM' DEMİŞTİ

Özetleyecek olursak, siyaset yolculuğunda Çiller, yenilikçiler (Erdoğan-Gül) ve Bahçeli ile yollarını ayıran Meral Akşener, "Kılıçdaroğlu'na herhalde ölünceye kadar şükran duyacağım. Ben sülaleme Sayın Kılıçdaroğlu’nu vasiyet ettim. Çocuklarıyla beraber vasiyet ettim. Siz sahip çıkamaz başlarına bir şey gelirse bendedir, bizdedir" dediği ve 15 milletvekili için teşekkür ettiği Kılıçdaroğlu'nu, Türkiye'nin en kritik seçimine sadece 2,5 ay kala yüz üstü bıraktı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar