Altılı Masa toplantısının perde arkası: Cumhurbaşkanı Külliyesi kullanılmayacak
Altılı masa son gerçekleştirdiği toplantıda bazı başlıklarda uzlaştı. Seçimlerin kazanılması durumunda Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Cumhurbaşkanı tarafından kullanılmayacak.
Seda TAŞKIN
ANKARA- CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti liderlerinin oluşturduğu Altılı Masa, ikinci tur görüşmelerinin üçüncü toplantısını dün DEVA Partisi ev sahipliğinde gerçekleştirdi. Artı Gerçek toplantının detaylarına ulaştı.
ORTAK ADAY BELİRLEME SÜRECİNE GEÇİLECEK
Toplantıda gündeme gelen konuların başında seçilecek olan cumhurbaşkanı adayının nasıl çalışmalar yürüteceği, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş sürecinin yol haritası ve ortak komisyonların çalışmaları masaya yatırıldı. Edinilen bilgiye göre, parlamenter sisteme geçiş yol haritası ve temel politikalar belirlendikten sonra ortak adayı belirleme sürecine geçilecek.
9 ANA BAŞLIĞIN DÖRDÜ TAMAMLANDI
Partili kurmayların komisyondaki hazırlıkları hız kazanırken, altılı masa bünyesinde kurulan Temel Politikalar Ortak Çalışma Komisyonu da, hükümet programı olarak da nitelendirilen ortak söylem belgesindeki 9 ana başlığın 4’ünü tamamladı.
CUMHURBAŞKANI KÜLLİYEYİ KULLANMAYACAK
Bu kapsamda muhalefet liderlerinin anlaştığı maddeler arasında Adalet ve Yargı, Kamu Yönetimi, Şeffaflık ve Yolsuzlukla Mücadele ile Ekonomi başlıkları bulunuyor. Edinilen bilgiye göre muhalefetin seçimi kazanması halinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, cumhurbaşkanı tarafından kullanılmayacak.
TEMSİL GİDERLERİ YARI YARIYA AZALTILACAK
Ortaklaşılan bir başka madde ise kamudaki temsil ve ağırlama giderlerinin de en az yarı yarıya azaltılması oldu. Bu kapsamda İletişim Başkanlığının bu yılki temsil bütçesi 327 milyon TL, Diyanet İşleri Başkanlığına da 3,9 milyon TL olarak belirlenmişti. Kamu giderlerindeki düzenlemeler üzerinde duruldu.
ÇİFTE MAAŞ UYGULAMASINA SON VERİLECEK
Öte yandan saraylar, yalılar ve köşkler Cumhurbaşkanlığı envanterinden çıkarılacak. Yapılacak tasarruf kapsamında çakarlı araç kullanımına kısıtlama getirilirken, kamuda çifte maaş uygulamasına da son verilecek.
TÜİK GİBİ KURUMLARA YENİ DÜZENLEME
Liderlerin üzerinde durduğu bir başka başlık ise TÜİK, Hazine ve Maliye, SPK ve BDDK gibi kurumlarla ilgili de yeni düzenlemeler yapılmasını hedeflemesi oldu. Bu kapsamda altılı masa liderleri daha önce de Merkez Bankası’nın özerkliğinin sağlanacağını açıklamıştı.
KURUL TÜİK’İN İSTATİSLİKLERİNİ DENETLEYECEK
Türkiye’de sık sık tartışma konusu olan TÜİK’in verileri toplantının da gündemi oldu. Altılı masa, TÜİK’le ilgili güvenilirliği sağlamak için de adım atmayı hedefliyor. Yazımı tamamlanan ortak belgeye göre, TÜİK bünyesinde bir danışma kurulu kurulacak. Kurulda, sanayicilerden üniversitelere kadar çeşitli kurumlardan temsilci bulunacak. Öte yandan kurul, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranı ve istatistikleri denetleyecek.
ORTAK BELGE SEÇİM BEYANNEMASİ OLACAK
Partili kurmaylar, ortak politika belgesinin bir anlamda cumhurbaşkanının seçim beyannamesi olacağına dikkat çekiyor. (HABER MERKEZİ)