Ankara İl Başkanı seçilen Ümit Erkol: CHP seçmenini incitecek ittifaklardan kaçınacağız

CHP İl Başkanı Ümit Erkol, “Ben şu aşamada bir genel başkan değişikliğine ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum" dedi ancak Kılıçdaroğlu'nun bazı konularda tutum değiştirmesi gerektiğini söyledi. Erkol, ittifaklara dair de açıklamalarda bulundu.

Ankara İl Başkanı seçilen Ümit Erkol: CHP seçmenini incitecek ittifaklardan kaçınacağız

Seda TAŞKIN

ANKARA - Seçimlerden sonra değişim tartışmaları yaşanan CHP'de yeni Ankara İl Başkanı Ümit Erkol oldu. Erkol, il kongresinde Sercan Çığgın ile yarıştı. Blok liste ile yapılan seçimlerde Erkol, 340 oy, Çığgın ise 241 oy aldı.

Yeni Ankara İl Başkanı Prof. Dr. Ümit Erkol, Artı Gerçek’in sorularını yanıtladı. Erkol, yerel seçimlerden kurultay sürecine, Mansur Yavaş’ın adaylığından CHP Kurultayı’ndaki olası çoklu aday sürecine, son delege tablosundan değişim tartışmalarına kadar gündemdeki tartışılan konuları değerlendirdi.

Erkol, önümüzdeki süreçte CHP seçmenini incitecek ittifaklardan kaçınacaklarını belirterek, bazı adayların partinin olanaklarını kullanmak yerine medya organlarını kullanarak partiyi yıprattığını söyledi. İl kongrelerinin son durumuna ilişkin de yorum yapan Erkol, yeni dönemde genel başkanla devam edeceklerini söyledi.

CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol’un sorularımıza verdiği yanıtlar şu şekilde:

Seçimlerden sonra CHP tabanından bir duygusal kopuş olduğu ve bu nedenle bir kısım seçmenin sandığa gitmeyeceği söyleniyor. Bu doğru mu, eğer doğruysa seçmeni motive etmek için ne yapacaksınız?

Kopuş terimini doğru bulmuyorum ama bir kırılma, incinme olduğunu söylersek gerçekçi olur. Bunu zaten bize iletiyorlar. Bize bir eleştirinin gelmesi yani muhatabın yeniden biz olmamız aslında kopmadığını, iletişimin sürdürdüğünü ama eleştirel olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla evet ben eleştirel pozisyona geçen, örgütü eleştiren ama partiden kopmayan bir seçmen grubumuz olduğunu görüyorum. Biz bu eleştirileri samimiyetle cevaplayacağız. Kendi açımızdan yaptığımız eksiklikleri ortaya koyacağız, açıklayacağız. Adaletli olmayan yarışı da anlatacağız ve yeniden ortak hedefler için seçmenimizle buluşacağız, buna dair bir kaygım yok.

Yerel seçimler de yaklaşıyor, buna yönelik ne tür çalışmalar yürüteceksiniz?

Kuşkusuz yerel seçimler için çalışmalarımız sürüyor. Seçmenimizin duygularını, aday belirlerken seçmenizin beklentilerini ve demografik yapısını dikkate alacağız. Program yaparken seçmenizin önerilerini dikkate alacağız. Partimizin kampanyasına dönük eleştiriler var, onları zaten genel başkanımız hemen dikkate alıp değiştirmeye başladı ve biz de değiştireceğiz. Seçmenimiz bizim organik bir parçamız, ondaki duygu bizde de var. Onların hissettiklerini biz de hissediyoruz, onları anlamak çok kolay. Ankara’nın en ücra köşesindeki seçmenle benim duygum ortak aslında.

Tabanda bir değişim talebi olduğu sık sık dile getiriliyor. Taban nasıl bir değişim istiyor, parti yönetimi bu değişimi ne oranda karşıladı?

Ortada bir sorun varsa çözüm olması gerekir. Çözüm de bir şeyleri değiştirmekten geçer. Bizim burada katılmadığımız nokta devasa sorunları görmeyen, yalnızca kendisine bir pozisyon arayan yaklaşımlara karşı çıkmaktır. Bir grup arkadaş o devasa sorunları görmüyor, sanki bir genel başkan değişimi ile her şey değişirmiş gibi sihirli bir şey tarif etmeye çalışıyor. Bunun olmadığına dair sayısız örnek var. Biz değişimi bir genel başkan değişimi olarak lanse edip, kendilerine yeni pozisyon arayan arkadaşlara prim vermeyeceğiz. Ama partinin en tabandan başlayan üyesinin beklentilerinden mahalle seçimlerine, il kongrelerine, ilçe örgütlerine, il örgütünden genel merkez örgütlenmesine yansıyan bir değişimi biz de talep ediyoruz. Delege ve il seçimlerinin daha iyi olması için taleplerimiz var. Parti Meclisi’nin yapısı için taleplerimiz var, kadınların temsiliyeti için taleplerimiz var. Yani biz de bir değişim talep ediyoruz.

‘MANİPÜLASYONA İZİN VERMEYECEĞİZ’

Ben ortada bir değişimci ve muhafazakâr ya da statükocu gibi bir ikilem olmadığını, aslında kendileri değişimci olmayan arkadaşlar tarafından genel başkanı yerinden indirmek için manipülasyon aracı olarak kullanıldığını düşünüyorum. Bu manipülasyona izin vermeyeceğiz. Ayrıca medyadan bir genel başkan seçmeye çalışanlara bu partinin genel başkanını delegelerin seçeceğini göstereceğiz.

‘GENEL BAŞKANDAN ÖRGÜTLERİN SESİNİ DAHA ÇOK DİNLEMESİ TALEBİMİZ VAR’

Sizce bir genel başkan değişimine ihtiyaç var mı, eğer yoksa neden?

Ben şu aşamada bir genel başkan değişikliğine ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum, ancak genel başkanımızın bazı konularda tutum ve davranış değişikliğinde bulunmasının gerektiğine inanıyorum. Biz bunu samimiyetle genel başkanımızla konuşacak durumdayız ve genel başkanımızı bu konuda ikna edeceğimizi düşünüyorum. Muhtemelen önümüzdeki dönem Parti Meclisi’nin hem isimler anlamında hem de Parti Meclisi ve Merkez Yürütme Kurulu arasındaki ilişkileri anlamında değişiklikleri birlikte planlayabileceğimizi düşünüyorum. Genel başkanımızdan örgütlerin sesini daha çok dinlemesine dair talebimiz var ve bunun karşılık bulacağına inanıyorum. Önemli olan partinin değişmesi, şu aşamada en azından Ankara İl örgütü olarak genel başkan değişimi üzerine bir gündemimiz yok.

Yerel seçimlerde Ankara geçtiğimiz dönemlerde İYİ Parti ile ittifak yapmış, Yeşil Sol Parti dışarıdan destek vermişti. Yine merkezi düzeyde partiler arası iş birliği olmasa bile yerelde bir ittifak sağlayabilecek misiniz?

Biz realist olmak durumundayız. Şu anda görünen hiç kimse ittifak arayışında değil. Biz de CHP örgütleri olarak Ankara’da her ilçeyi kazanmak üzere yola çıkacağız. Biz bu yolda ilerlerken genel merkez aracılığı ile bir şey olabilir, yerelde bir ilişki olur buna kapalı değiliz. Dün birlikte olduğumuz hiçbir partinin ne genel merkezini ne de buradaki il örgütlerini kırarak dökerek ilerlemek gibi bir düşüncemiz var. Biz olabilecek en geniş buluşmayı sağlamak için yola çıkacağız, bu buluşma il örgütleri ya da genel merkezlerle üstte bir buluşma olarak gerçekleşir mi biz bunu bilmiyoruz, biz buna açığız. Eğer gerçekleşmese de seçmen bazında bir buluşma için her şeyimiz hazır.

‘PARTİLER ARASI İTTFAKA KAPALI DEĞİLİZ’

Biz kampanya yürütürken, altılı masanın çevresinde olan, altılı masanın dışında olan birçok partinin tabanına ve seçmenine sesleneceğiz. CHP’nin değerlerinin ve adaylarının da bu buluşmayı sağlamak için yeterli olacağını düşünüyoruz. Bu buluşma zaten önümüzdeki süreçte CHP adayları üzerinde sağlanacak ve bir sıkıntı yaşamayacağız. Ama partiler düzeyinde resmi bir ittifak olursa biz buna da kapalı değiliz.

‘MANSUR YAVAŞ’IN İYİ PARTİ İLE MÜZAKERE YAPMASINA GEREK YOK’

Mansur Yavaş Meral Akşener ile konuşmadan CHP’nin adayı olduğunu açıklamıştı. İYİ Partililer bu duruma tepki gösterdiler. Bu tepkileri nasıl değerlendirmek lazım?
Mansur Yavaş rozetsiz başkanlık yapıyor ve “bütün Ankara halkının başkanıyım” diyor. Mansur Yavaş CHP’nin üyesidir ve Mansur Yavaş CHP’li bir belediye başkanıdır. Dolayısıyla Mansur Yavaş’ın öncelikle müzakere edeceği yer CHP’nin genel başkanı ve CHP’nin örgütleridir. Bizce de Mansur Yavaş’ın İYİ Parti ile müzakere yapmasına gerek yok.

‘KAZANAN GENEL BAŞKANIMIZ OLACAK’

Kurultay sürecinde çoklu adayın olduğu bir yarışın olacağını görüyoruz. Bu tabloyu nasıl değerlendiriyorsunuz, nasıl bir sonuç çıkar?

CHP’nin tüzüğü nasıl aday olunabileceğini ortaya koyuyor. Birinci olarak adayın iradesi olması lazım, ikinci olarak belli sayıda kurultay delegesinin imzasını alması lazım. Bu koşulları taşıyan herkes aday olabilir. Bu bir zenginliktir, önemli olan bu yarışın partiyi zedelemeden yürütülmesidir. Bugün bu yarışın yürütülmesine dair ne yazık ki bazı kaygılarımız var. Bazı arkadaşlarımız partinin onlara sağladığı olanakları değil de medya olanaklarını kullanırken partiyi de yıpratıyorlar. Bundan dolayı üzgünüz. Hiçbir parti içi yarış partiyi yıpratmamalı. Parti içi yarışlar partiyi büyütmeye hizmet etmelidir ve amacı da bu olmalıdır. Partiyi yıpratan bir takım davranış ve konuşmalara üzülüyoruz. Ama inşallah arkadaşlarımız bu konudaki yanlışlarından dönerler, yoksa aday olmak her CHP’linin hakkıdır. Demokratik bir yarışın sonucunda da kazanan genel başkanımız olacak. Biz de genel başkan seçilen arkadaşımızla yol yürüyeceğiz.

‘CHP SEÇMENİNİ İNCİTECEK İTTİFAKLARDAN KAÇINACAĞIZ’

CHP’nin Kılıçdaroğlu döneminde sağa kaydığı oysa tam tersine sola kayması gerektiği yönünde eleştiriler var. Bu eleştirilere ne diyorsunuz?

Ben bir kişi olarak orada bir figürüm ama Ankara İl kongresinin bu dönemki tercihi açık ve net benim kişiliğimle soldan yana olmuştur. Dolasıyla CHP’nin sağa sapma gibi bir problemi yoktur. CHP sol çizgideki yerini benimle ve seçtiği il yönetimiyle vurgulamıştır. CHP’nin yaptığı bazı ittifakların buna neden olduğunu görüyoruz ve o noktadaki duygularını anlıyoruz. Buradan ders çıkararak bir ittifak yapıtımızda kimi nereden aday göstereceğimize dair de konuşmalıyız ya da bazı isimlerin bizim listelerimizden olup olmamasına dair de ittifak görüşmelerinin içinde bir başlık olmalı. Önümüzdeki süreçte CHP seçmenini incitecek bir ittifaktan kaçınacağız. Seçmenimizi ve değerlerimizi inciten isimler varsa bu isimler konusunda önümüzdeki dönem daha kararlı bir tutum sergileyeceğiz. CHP tüzüğünde yazdığı gibi sol bir partidir. Ankara İl Başkanı ve Ankara İl yönetimi de sol bir başkan ve sol bir yönetimdir.

Delege tablosuna baktığımızda sizce genel başkanın değişme şansı var mı?

En son kongre yapılmadan hatta en son sandık açılmadan ne söylesek boş. Ancak bize yansıyan Ankara ve başka illerde gördüğümüz bu değişimin sayın genel başkanımızın “bu gemiyi limana yanaştıracağım” söyleminin içerisinde gizli olduğuna inanan, genel başkanın örgütten gelen yenilenme ve değişim taleplerini dikkate alacağına dair bir inanç şu anda daha yüksek sesle yansıyor ve görünüyor. Bizim de gördüğümüz biz bu dönem genel başkanla devam edeceğiz