Atalay’ın avukatları Bakan Tunç’un açıklamasını değerlendirdi: AYM kararı başka mahkemeler tarafından yoruma açık değildir

Atalay’ın avukatları, Adalet Bakanı Tunç’un, AYM’nin Atalay kararı ortadayken ‘yargı sürecini bekleyeceğiz’ yönündeki açıklamasını değerlendirdi. Avukatlar, AYM kararının bağlayıcı olduğunu söylerken başka mahkemelerce yoruma açık olmadığına dikkat çekti.

Atalay’ın avukatları Bakan Tunç’un açıklamasını değerlendirdi: AYM kararı başka mahkemeler tarafından yoruma açık değildir

Ezgi YILDIZ

İSTANBUL - Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) tutuklu Hatay Milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hak ihlali kararına rağmen hakkında tahliye kararı verilmeyen Atalay'a ilişkin dosya hakkında konuşan ve yorum yapmaktan kaçınan Adalet Bakanı Tunç'un "Yargı sürecini bekleyeceğiz" sözlerini değerlendirdi. Avukatlar, AYM kararının bağlayıcı olduğunu söylerken başka mahkemelerce yoruma açık olmadığına dikkat çekti.

Yargıtay'ın vereceği kararın beklenmesi gerektiğini söyleyen Tunç, Anayasa'nın "yasama sorumsuzluğu ve yasama dokunulmazlığı" konularını içeren 83. maddesine vurgu yaparak "Hep beraber hukuk devletini koruyalım. 83. madde yeni icat edilmedi. Hukuk devletini korumak herkesin görevidir" dedi.

Can Atalay’ın Avukatları Fikret İlkiz ve Deniz Özen, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un açıklamasını değerlendirdi. Avukatlar, Bakan Tunç’un açıklamalarını AYM kararının kendisi dahil herkes için bağlayıcı olduğunu vurgularken başka bir mahkeme tarafından tekrar bir yargı sürecinin işletilemez olduğunu ifade ettiler.

‘YARGITAY KARARI BAŞINDAN BELLİDİR’

Avukat Fikret İlkiz, yaptığı değerlendirmede Adalet Bakanı Tunç'un, görevinin hukuku ve adaleti korumak olduğunu ifade etti. İlkiz, “Anayasa Mahkemesi’nin kararları herkesi bağladığı gibi Adalet Bakanı’nı da bağlar. Dolayısıyla ona verebileceğimiz en iyi cevap bugün bizim yapmış olduğumuz açıklamadır. Biz hukuk devletinin varlığına inanıyoruz” dedi.

Avukat İlkiz, Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’nin kararının belli olduğunu ifade ederken önemli hususlara şu sözlerle dikkat çekti:

“Onların yaklaşımları yorum farklılıkları bakımından anayasanın 14’üncü maddesinde yer alan istisnaların uygulanması ve talebin reddedilmesidir. Zaten Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’nin kararı baştan bellidir. 14’üncü madde uygulanması gerekir diye düşünmektedir, 13.7.2023 tarihinde de talebi reddetmiştir. O zaman Yargıtay’ın bilinen kararının beklenmesinin hukuka ve adalete hiçbir faydası yoktur.”

‘BAKANIN RESEN SORUŞTURMA AÇMASI GEREK’

İlkiz, AYM kararının yerel mahkeme olan 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesince hemen uygulanması gerektiğini ifade ederken beş gün süreyle bekletildiğini hatırlattı.

İlkiz, “Yerel mahkeme beklemeden harekete geçmek zorundaydı. Yazı yollaması veya kararı yorumlaması bile hukuka aykırıdır. Beş gün bekledikten sonra gönderdi. Herhangi başka bir mahkemeye sen karar ver diye gönderemez o yüzdendir ki adalet bakanının HSK başkanı olarak resen bir soruşturma açılmasını sağlaması lazım. Bu hem kanuna hem de etik ilkelere aykırıdır” ifadelerini kulladı.

ÖZEN: ADALET BAKANININ AYM KARARINA İLİŞKİN YORUM YAPMA YETKİSİ YOKTUR

Avukat Deniz Özen ise değerlendirmesinde AYM’nin Can Atalay kararını tekrar hatırlatarak “AYM kararı kesin, herkes açısından geçerlidir” dedi.

Özen, “Adalet Bakanı’nın bu konuyla ilgili yorum yapma yetkisi yoktur. AYM kararı var bunu uygulayacak bir mahkeme arıyoruz. AYM kararı için bağlayıcıdır Adalet Bakanı için de bağlayıcıdır. Bakan Tunç’un Yargıtay nasıl karar verecek deme gibi bir durumu yoktur. AYM kararının uygulanmadığı her gün hak ihlalidir” ifadelerini kullandı.

YILMAZ TUNÇ NE SÖYLEDİ?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç bugün yaptığı açıklamayla mahkemenin Can Atalay kararına ilişkin "Adalet Bakanı'nın yorum yapması mümkün değil. Yargı bağımsızdır. Türkiye Cumhuriyeti devleti hukuk devletidir. Yorum farkıyla anayasanın bazı maddelerinin yok sayılması anayasaya aykırıdır. Anayasamızda yüksek mahkemeler vardır. Yargı sürecini bekleyeceğiz.

Karara saygı duyacağız. Yargıtay'ın vereceği karara bakacağız. Hep beraber süreci inceleyeceğiz. Hep beraber hukuk devletini koruyalım. 83. madde yeni icat edilmedi. Hukuk devletini korumak herkesin görevidir" dedi. (ARTI GERÇEK)