AYM, Can Atalay'ın başvurusunu Genel Kurul'a sevk etti, 12 Ekim'de görüşecek

AYM, Can Atalay'ın başvurusunu Genel Kurul'a sevk etti, 12 Ekim'de görüşecek
AYM, Can Atalay’ın tahliye ve hakkındaki yargılamanın durdurulması istemini bugün görüştü. AYM, Atalay’ın başvurusunu Genel Kurul’a sevk etti. Atalay'ın avukatı dosyanın sevkiyle ilgili "Olumlu ya da olumsuz bir değerlendirme yapmamıza yol açmamalı" dedi.

Artı Gerçek - Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası’nda aldığı hapis cezası onanan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili avukat Can Atalay’ın 'hak ihlali' başvurusunu Genel Kurul’a sevk etti.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, AYM Can Atalay’ın bireysel başvuru dosyasını 12 Ekim Perşembe günü yapacağı toplantıda görüşme kararı aldı.

ATALAY'IN AVUKATI: OLUMSUZ OLARAK DEĞERLENDİRMEMELİ

Can Atalay'ın avukatı Deniz Özen, dosyanın Genel Kurul'a sevk edilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Halktv'ye bağlanan Özen, Genel Kurul'a sevkin olumsuzluk olarak değerlendirilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Özen'in açıklamaları şöyle:

"AYM’nin bir milletvekilinin cezaevinde tutulmasına ilişkin yerleşik bir içtihatı var. Daha önceden de örnekleri var. Bu kişilerin başvurusu AYM’ye geldiğinde AYM, Anayasa’nın 183. Maddesi uyarınca seçilmiş bir milletvekilinin cezaevinde tutulamayacağına hükmetmişti. Bu içtihatın yerleşik hale gelmiş olması nedeniyle bugün AYM’nin 2. Bölümü’nün Genel Kurul’a göndermeksizin ihya kararını vermesi bugün de mümkündü.

AYM, Genel Kurul’da yeniden bir takvim açıklayacak bir gün belirleyecek ve dosyayı AYM üyeleri ile tekrar görüşecek. Dosyanın Genel Kurul’a sevk edilmiş olması olumlu ya da olumsuz bir değerlendirme yapmamıza yol açmamalı. Ömer Faruk Gergerlioğlu kararı da Genel Kurul’a sevk edilmişti, orada da Genel Kurul’dan ihya çıkmıştı. Bu bir olumsuzluk olarak değerlendirmemeli."

YARGITAY, CAN ATALAY’IN TAHLİYE TALEBİNİ REDDETMİŞTİ

Gezi Davası'nda 18 yıl hapse mahkum edilerek tutuklanan Can Atalay, milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmedi.

Gezi Davası'nın gönderildiği Yargıtay başsavcılığı, Gezi Parkı davasında temyiz talepleriyle ilgili görüşünü 7 Temmuz’da açıklamış, görüşte mimar Mücella Yapıcı dışındaki beş kişinin mahkumiyet kararının onanması talep edilmişti. Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay’ın tahliye talebini reddetmiş, bu karara karşı yapılan itiraz da 4’üncü Ceza Dairesi tarafından reddedilmişti.

Bunun üzerinde Atalay, avukatları aracılığıyla AYM'ye bireysel başvuruda bulunmuştu. Avukatların başvurusunda, Atalay’ın milletvekili seçilmiş olmasına karşın tahliye edilmemesinin anayasal hak ihlali olduğu belirtilmişti. Atalay’ın ‘adil yargılanma hakkının’, ‘seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının’ ve ‘kişi hürriyeti ve ‘güvenliği hakkının’ ihlal edildiği aktarılmıştı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise daha önce yaptığı açıklamalarda, TBMM Başkanlığı’nın, Yargıtay’dan gelecek sonuca göre hareket edeceğini söylemişti.

KURTULMUŞ: MECLİS KENDİSİNİ MAHKEME YERİNE KOYACAK DA DEĞİLDİR

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise Atalay’la ilgili bir soruya şu yanıtı vermişti:

"Can Atalay'la ilgili Meclis'in tavrı ortadadır. Milletvekillerinin yemin ettiği gün Can Atalay ismi okunmuştur. Daha sonra Meclis'te insan hakları izleme komisyonu kurulduğunda bağımsızlara düşen üyeliklerden birisi Can Atalay'a verilmiş, bu konuda partilerin tamamı bir anlayış birliği içinde olmuştur. Burada Meclis kendisini mahkeme yerine koyacak da değildir. Mahkeme kararını verecek, tutukluluk halini kaldıracak ve yemin etmesi ve sonraki yasal süreçlerin devam etmesi mümkün olabilecektir."

GENEL KURUL'A SEVK ETME KARARI ALINDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise daha önce yaptığı açıklamalarda, TBMM Başkanlığı’nın, Yargıtay’dan gelecek sonuca göre hareket edeceğini söylemişti.

Anayasa Mahkemesi İkinci Bölüm, Gezi davası kapsamında aldığı 18 yıl hapis cezası kesinleşen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın “yasama dokunulmazlığı” gerekçesiyle yaptığı hak ihlali başvurusunu Genel Kurul'a sevk etme kararı aldı.

TİP, ATALAY İÇİN YÜRÜYÜŞ BAŞLATMIŞTI

Öte yandan TİP, Yargıtay tarafından Gezi Parkı Davası'nda aldığı 18 yıl hapis cezası onanan Can Atalay için adalet yürüyüşü başlatmıştı. TİP, Atalay için başlattığı "Özgürlük Yürüyüşü"nü beşinci gününde de sürdürüyor.

Yürüyüşün beşinci gününde Hatay'ın İskenderun ilçesinden yola çıkan TİP Genel Başkanı Erkan Baş’a Hatay Tabip Odası ve Eğitim Sen Hatay Şubesi eşlik ediyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar