Bakan Işıkhan, SGK borcu en yüksek 5 belediyeyi açıkladı

Bakan Işıkhan, SGK borcu en yüksek 5 belediyeyi açıkladı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SGK'ye en çok borcu olan belediyeleri açıkladı. Buna göre, en fazla borcu olan belediyeler Ankara, İzmir, İstanbul, Adana ve Şişli belediyeleri olduğunu belirtti.

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP'li belediyeleri işaret ederek "Emeklilere faydanız olsun istiyorsanız belediyeleriniz SGK'ya olan birikmiş borçlarını ödesinler. Şu anda Hazine ve Maliye Bakanlığımız belediyelerin kaynağında bu borçların tahsiline başlayacaktır" sözleriyle başlayan tartışmalar devam ediyor.

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından CHP'liler borçların büyük bir kısmının AKP'li yönetimlerden devraldıklarını açıklarken şimdiye kadar neden harekete geçilmediği yönünde eleştiriler yaptı.

BAKAN IŞIKHAN BEŞ BELEDİYE SIRALADI

Tartışmalar devam ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) borcu en yüksek 5 belediyenin sırasıyla; Ankara Büyükşehir, İzmir Büyükşehir, İstanbul Büyükşehir, Adana Büyükşehir ve Şişli belediyeleri olduğunu açıkladı.

"Belediyelerin SGK'ya olan prim borçları ile ilgili birtakım gerçekleri aziz milletimize aktarmamız ve CHP'li bazı yetkililerin ortaya attığı yanlış bilgileri düzeltmemiz gerekiyor" diyen Işıkhan, "SGK'ya en fazla prim borcu olan 5 belediyenin tamamı CHP'li belediyelerdir. Bu gerçek yerel seçimler öncesinde de böyleydi. Seçimlerden önce yaptığımız açıklamada da bunu ifade etmiştik" dedi.

Işıkhan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye genelinde belediyelerin SGK'ya olan toplam prim borcu 96 milyar TL'ye ulaşmış durumda. Bu borçların yüzde 67,7'si tek başına CHP'li belediyelere ait. SGK'ya en fazla prim borcu olan Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin borcu 5 milyar 751 milyon TL'dir. Belediyeyi 2019'da AK Parti’den devraldığında borcu 225 milyon TL iken, bugün itibarıyla 25,5 katına çıkmıştır. Dolayısıyla 'Seçim oldu' diyerek kafa karışıklığı yaratmaya, aziz milletimizi yalanlarla aldatmaya çalışmanın kimseye faydası yoktur. CHP'li belediye başkanlarına tavsiyemiz; emekçilerin alın terinin hakkı olan sigorta primlerini bir an evvel ödemeleridir."

CHP'Lİ BELEDİYELER BORÇLARI AÇIKLADI

31 Mart'taki yerel seçimle birlikte AKP yönetimindeki çok sayıda belediye, büyük borçlarla birlikte başta CHP olmak üzere muhalefete geçti. Personel maaşlarının dahi zorlukla ödendiği bir tabloyla karşılaşan yeni yönetimler, borçların büyük bölümünün ise SGK'ye olan prim borçları olduğunu açıklamıştı.

Öte yandan AKP ve kayyım idaresindeki yerel yönetimlerin 31 Mart’ta yeni yönetimlere devrettiği bilançosundaki vahim tabloyu gözler önüne seren Hazine borçları şöyle:

• Batman Belediyesi (Kayyım): 374 milyon 210 bin TL

• Bursa Büyükşehir Belediyesi (AKP): 609 milyon 687 bin TL

• Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (AKP): 453 milyon 245 bin TL

• Denizli Büyükşehir Belediyesi (AKP): 79 milyon 795 bin TL

• Siirt Belediyesi (Kayyım): 76 milyon 276 bin TL

• Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (Kayyım): 236 milyon 646 bin TL

• Sivas Belediyesi (AKP): 290 milyon 839 bin TL

• Yozgat Belediyesi (AKP): 19 milyon 48 bin TL

• Zonguldak Belediyesi (AKP): 329 milyon 222 bin TL

(DHA)

Öne Çıkanlar