CHP’den Erdoğan’ın ‘Borçlar tahsil edilecek’ açıklamasına yanıt: Belediyeler değil, halk cezalandırılacak

CHP’den Erdoğan’ın ‘Borçlar tahsil edilecek’ açıklamasına yanıt: Belediyeler değil, halk cezalandırılacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, belediyelerin geçmiş dönemlerden kalma borçlarının kaynağından tahsil edileceği açıklamasına CHP'den tepki geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bulut, iktidarın belediyeleri değil halkı cezalandırmayı amaçladığını söyledi.

Seda TAŞKIN


ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, CHP Genel Merkezi’nde gazetecilerle bir araya geldi. CHP Genel Merkezi’nde kurulan Bellek Müzesi’ni gazetecilere tanıtan Bulut, 440 metrekareden oluşan müzede 594 materyal bulunduğunu aktardı. Müzede Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Adalet Yürüyüşünde giyindiği ayakkabısı da yer alıyor.

Bulut, daha sonra Bellek Müzesi’nde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Belediyeleriniz SGK’ya olan borcunu ödesin. Hazine ve Maliye Bakanlığımız belediyelerin borçlarının kaynağından tahsilata başlayacak” sözlerine ilişkin sorulan soruya Bulut, “Belediyelerin içinde bulunduğu durumu herkes biliyor. Belediyelerimiz yerel seçimlerden sonra borçlarını astılar. Borçlar çoğunlukla AKP ve MHP’den devralınan belediyelerde var” dedi.

‘KAYNAKLAR KESİLDİ, PROJELER İMZALANMADI’

İstanbul seçimlerinden sonra cumhurbaşkanının topal ördek örneğini verdiğini hatırlatan Bulut, o tarihten bu yana seçim yenilgisini kabul edemeyen AKP’nin sürekli kaynakları kestiklerini, kredileri engellediklerini ve projeleri de imzalamadıklarını belirtti. Daha sonra pandemi ve deprem yaşandığını belirten Bulut, belediyelerin ekonomik olarak daha zor bir durumla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

‘BORCU OLAN ÜÇ BELEDİYE AKP’DEN CHP’YE GEÇTİ’

CHP’li belediyelerin de dahil olduğu 15 büyükşehir belediyesinin SGK’ya borcu olmadığını belirten Bulut, “Borcu olan 3 şehir ise AKP’den bize geçmiştir. Bursa’nın 670 milyon lira, Balıkesir’in 90 milyon lira, Denizli’nin 28 milyon lira ve Sakarya’nın 171 milyon lira borcu var” dedi. Bulut, bu borçlar CHP’li belediyelerde yok” açıklamasını yaptı.

‘İKTİDAR KÖRELMİŞ SİYASET UYGULUYOR’

Son yapılan açıklamalarla birlikte iktidarın belediyelerin kaynaklarını kesmeye çalışacaklarını belirten Bulut, geçen dönemde benzer uygulamalarda bulunduklarını söyledi. Bulut, iktidarın körelmiş bir siyaset uyguladığını ve bu yöntemlerin işe yaramayarak oylarını daha da arttırdıklarını aktardı. Bulut, “Çünkü hizmetler aksatılmadı, yolsuzluk azaldı. Belediyelerin harcamaları kredisiz olarak belediyenin kaynaklarıyla yapıldı. Çünkü kaynakları doğru kullandık” dedi.

‘BELEDİYELERDEN YAPILACAK KESİNTİ İLE VATANDAŞ CEZALANDIRILACAK’

Belediyelerin mevcut kaynaklarının hali hazırda yetmediğini ve yeni kaynakların aktarılması gerektiğini belirten Bulut, “Eğer borç kesintilerini yaparlarsa da bizim bu konuda çok yapabileceğimiz bir şey yok. Burada cezalandırılan vatandaş olacak, belediye başkanı değil. Hizmetler halka ulaşamayacaksa bunun sebebi merkezi hükümettir” dedi.

‘SARAYA TARARRUF TEDBİRİ YOK, SU TANKERİNE VAR’

Saray harcamalarında tasarruf uygulanmadığını belirten Bulut, Ege’de yangınlar için su tankeri almak istediklerini ancak tasarruf tedbiri gerçekçe gösterilerek engellediğini söyledi. Bulut, “Geçen ay 61 milyarlık Kocaeli Hafif Raylı sistem ihalesi açıldı. Gene bildiğiniz gibi yandaş müteahhitlere verildi. Bir yandan su tankerini aldırmıyorsunuz bir yandan teklif usulü 61 milyarlık ihale veriyorsunuz” dedi.

‘TOPLUMUN YÜZDE 85’İ KÖPEKLERİN ÖLDÜRÜLMESİNİ İSTEMİYOR’

Hayvan haklarına yönelik teklifin komisyondan geçmesinin ardından Genel Kurul’da kabul edilmesi durumunda nasıl bir yol izleyecekleri sorulan Bulut, “Dün akşam da bunun emarelerini gördük, şiddete başvurulacak yöntemlere gidiyorlar. Meclisin örnek olması gerekiyor. Bu koşullarda kaliteli bir yasama yürütmek mümkün değil. Kaliteli yasama çalışması yapılması için daha çağdaş normlarda çalışma yapılması lazım. Köpeklerin uyutulmasına yönelik teklife toplumun yüzde 85’i karşı. Bu kadar alelacele çıkarılması, bu iktidarın toplumdan ne kadar uzaklaştığının göstergesidir” dedi.

‘YASAYI ÇIKARMAYA ÇALIŞANLARA KARŞI DİRENÇ GÖSTERECEĞİZ’

Hayvan hakları ile ilgili yasa teklifinin çıkarılmaması için mücadele edeceklerini belirten Bulut, bu yasayı çıkarmaya çalışanlara karşı iç tüzükten gelen haklarını da kullanacaklarını aktardı. Bulut, direnç göstereceklerini de ekledi.

Bulut’a, “Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın köpekleri öldürmeyen belediyecilere hapis cezası uygulanacağını açıkladı. Buna ilişkin neler söylemek istersiniz, CHP nasıl bir tavır alacak?” sorusuna Bulut, şu yanıtı verdi:

‘BELEDİYELERİMİZ CEZA ALMA KORKUSU İLE HAREKET ETMEYECEK’

“Böyle bir katliama taraf olmadığımız gibi içinde de olmayız. Türkiye’de o kadar suç varken, bu nedenle hapse mi atacaklarmış? Belediyelerimiz bir ceza alma korkusuyla hareket etmeyecek. Doğru neyse onu uygulayacaklar. Böyle bir korkuyla bu ülke yönetilemez. Tarafımız belli. Biz buna ‘katliam yasası’ diyoruz ve buna karşıyız. Evet bir sorun var ama çözümü de var. Çözüm katliam değil, ölüm değil.”

Bulut, eylem planlarının yasanın Genel Kurul’dan geçmesi durumunda belirleneceğini de aktardı. Bulut, bu katliamın bir parçası olmayacaklarını ve direnmeye devam edeceklerini söyledi.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan normalleşme-kutuplaşma diye koyabileceğimiz bu sürecin sonunda tekrar tercihi sizce kutuplaşmadan yana mı yaptı? Buna paralel olarak; KKTC'deki görüntü Özel ile Erdoğan arasındaki görüntü üzerine çok rivayet de yapıldı. İşte sizin parlamenter sistem konusunda Anayasa değişikliğinde bir uzlaşıya gideceğiniz, AK Parti'nin de MHP yerine CHP ile bir yol yürüyeceği bu iki soruya nasıl yanıt verirsiniz? Kutuplaşmaya mı girdik? AK Parti'yle ittifak kuruyor muydunuz yoksa?” sorusuna Bulut’un yanıtı şöyle oldu:

‘ADIM ATILMASINI OLUMLU BULUYORUZ, GÖRÜŞMELER SÜRECEK’

“Ülkede uzun zamandır ayrıştırıcı bir siyaset var ve bundan nasiplenen bir iktidar partisi var. Ama bunun topluma faydası yok. Ekonominin, gelir adaletsizliğinin geldiği durum ortada. Toplumun bir yarısı diğer yarısına düşman gözüyle bakıyor. Ve süreç iyiye girmiyor. O yüzden bir normalleşme ihtiyacı var. CHP bu konuda adım attı çünkü CHP birinci parti çıktı. Biz cumhurbaşkanının herkesin cumhurbaşkanı olması gerekiyor dedik. Ama cumhurbaşkanı öyle bakmıyor, gittiği yerde tokalaşmıyordu. Biz bu konuda bir adım attık. Çünkü Türkiye’de anormallikler normalleşmişti. Buradan AKP normalleşecek diye bir sonuç çıkar mı hayır. Ama küçük de olsa bir adım atılmasını olumlu buluyoruz ve buna devam edeceğiz. Gölge kabinimizle görüşmelere, bilgi almaya devam edeceğiz.

whatsapp-image-2024-07-25-at-13-22-05.jpeg

TORPİL İDDİALARINA YANIT: GARİPSENECEK BİR DURUM YOK

Türkiye Belediyeler Birliği’nde torpil listesine yönelik iddialara da yanıt veren Bulut, belediyeler birliğinde eşitsizlik olduğunu söyledi. Bulut, tüm yardımların iktidar belediyelerine yapıldığını söyledi. Bu dönem belediyeler birliği seçimlerinde yönetimlere, AKP’ye ve diğer partilere teklif götürdüklerini belirten Bulut, şöyle konuştu:

“Sonuçta nüfusa ya da bütçeye göre paylaşım yapılacak. Hiçbir parti ayrılmadan yapılacak. Aksi vatandaşın verdiği oya saygısızlık olur. Bu anlayışın kadrolarda da olmasında sorun yok. Çok garipsenecek bir durum yok. Eş dost akraba niteliğinde bir atama olmaz.”

‘HAFTAYA TÜZÜK KURULTAYI TOPLANTILARINA BAŞLAYAYACAĞIZ’

Tüzük Kurultayı’nın erteleneceğine ilişkin iddialara da yanıt veren Bulut, farklı fikirlerin ifade edildiğini söyledi. Bulut, “Örgüt de kendimizi iktidar hazırlığına saklayalım, enerjimizi oraya verelim diyen de var, mevcut tüzükle her şeyi yapabiliriz diyenlerde. Ancak genel fikrimiz Tüzük Kurultayı’nın yapılması yönünde. Bu hafta Tüzük Kurultayı’na ilişkin toplantılara başlayacağız. Haftaya gündemimiz tüzük olacak” dedi.

ESAD-ÖZEL GÖRÜŞME TARİHİ NETLEŞMEDİ

Özel-Esad görüşmesinin takvimi sorulan Bulut, henüz bir netleşmenin olmadığını belirtti. Talep oluşturtulduğunu aktaran Bulut, “Bu işler şu tarihte, bu tarihte demekle olmuyor. Oradan yanıt bekliyoruz ama temmuz ayı olası gözükmüyor” dedi.

Öne Çıkanlar