Bakırhan'dan engellilere söz: Van ve Mardin'de açılacak
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Viranşehir Belediyesi'nin engellilere dair panel-forumunda konuştu. Bakırhan, yıl sonuna kadar Van ve Mardin'de de engelliler için daire başkanlıklarının oluşturulacağını belirtti.
Artı Gerçek - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki Urfa'nın Viranşehir Belediyesi, "Yerel Yönetimlerde Engelli Politikaları ve Uygulamaları" konulu panel-forum düzenledi.
Belediyeye ait Kültür ve Sanat Merkezi salonunda yapılan panel-forumuna, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'ın yanı sıra çok sayıda partili milletvekili ve belediye eşbaşkanı da katıldı. Bakırhan ve beraberindeki heyet, Viranşehir Belediyesi'ni ziyaret ettikten sonra panel-foruma katıldı.
'ENGELLİLER TOPLUMDA NE YAZIK Kİ GÖRÜNMÜYOR'
Panel-forumun açılış konuşmasını yapan Viranşehir Belediye Eşbaşkan Serhat Dicle İnan, "Engelliler ne yazık ki toplumda görünmüyor. Sosyal, ekonomik hayata dair haklarını ne yazık ki kullanmıyorlar. Viranşehir'de 14 bin engelli yurttaş olduğunu seçim dönemimde gezerken öğrendik. Bunun için yerel yönetim olarak elimizden gelen çalışmayı yürüyeceğiz" dedi.
BAKIRHAN: ENGELLİLER YOK SAYILIYOR
Eş Genel Başkan Tuncer Bakırhan, "Maalesef yaşadığımız bu ülkede bazı şeyler ya görülmüyor ya inkar ediliyor ya da reddediliyor ya da hakkı hukuku tanınmıyor. İşte Kürtler bunlardan birisidir, kadınlar bunlardan birisidir. Engelliler en başından bunlardan birisidir. Neredeyse 10 milyonun üzerinde engellinin yaşadığı bir ülkeden bahsediyoruz, 8 kişiden bir yurttaşımız engellidir" dedi.
'KAMU HİZMETLERİNDEN YARARLANAMIYORLAR'
Engellilerin de Kürtler, kadınlar ve mülteciler gibi yok sayıldığına dikkati çeken Bakırhan, "Hakları, hukukları tanınmıyor. Ayrımcılığa maruz kalıyorlar" diye kaydetti. Engellilerin kamu hizmetlerinden yeterince yararlanmadığını belirten Bakırhan, şunları söyledi:
"Engelli kardeşlerim biraz sonra kendi yaşadıkları durumları anlatacaklar. İnsanlığın beşiği, medeniyetin beşiği, dinler tarihinin beşiği olan bir coğrafya engellileri tanımıyor, hakkını vermiyor, hukukunu vermiyor, eşit yurttaş olarak görmüyor, yapmış olduğu kamu hizmetlerinin hiçbirinde engellilerin yaşamını kolaylaştıracak bir hizmet yok.
'BÜTÇEDEN PAY AYIRMIYORLAR'
Engelli doğduysan sanki bir yükmüşsün gibi yaklaşıyor. Sanki engelli yurttaşımızın eğitim sorunu yok, iş sorunu yok, aş sorunu yok, barınma sorunu yok, sağlık sorunu yokmuş gibi duyarsız bir sistemle karşı karşıyayız. Engellilere bütçeden neredeyse pay ayırmıyorlar. Neredeyse 10 milyon engelli var, 8 kişiden biri engelli, Türkiye’de geçen yıllarda engellilere verilen pay yüzde bir buçuk. Yani toplumun yüzde 12’si engelli ama bütçeden onlara yüzde 1 buçuk pay ayrılıyor. Bu ne anlama geliyor; ’Sizi tanımıyoruz, bilmiyoruz, hakkınızı, hukukunuzu tanımıyoruz, sizin yaşamınızı kolaylaştıracak hizmetleri yapmıyoruz. Siz de Kürtler gibi ötekisiniz."
‘DEM PARTİ ENGELLİ MANİFESTOSU YAZDI’
Bakırhan, şunları söyledi: "İktidarın engelliler manifestosu var mı bilmiyorum, ana muhalefetin engelliler manifestosunun olmadığını çok iyi biliyorum. İşte DEM Parti engelliler için manifesto yazdı. Türkiye’de bir ilktir, örnektir. Ne kadar önemsediğimizin en iyi göstergesidir.
Özellikle 2019’dan sonra engelli yurttaşlarımızın sorunları ve haklarını kendimize dert edindik. Bunun çalışmalarını yürütüyoruz, yürütmeye devam edeceğiz. Viranşehir'de belki sizler de karşılaştınız. Burada belediye çalışmalarını yürütürken belediye belediye eş başkanlarımız sizlere söz vermiştiler, beyananemizde yazıyordu.
Demişlerdi biz engelliler daire başkanlığı koruyacağız. Bakın Amed Büyükşehir Belediyesinde daire başkanlığı oluşturduk. Yıl sonuna kadar Mardin ve Van belediyelerinde engelliler ve yaşlılar daire başkanlıklarını oluşturacağız."
‘BELEDİYELER ENGELLİ YURTTAŞLARIMIZINDIR’
Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Engelli Hakları Sözleşmesi'nin altına imza attığına dikkati çeken Bakırhan, şöyle devam etti:
"Orada imza atıyorlar burada uygulamıyorlar. Buna çok şaşırmadık. AİHM kararları bizim için bağlayıcı diyorlar ama Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Leyla Güven ve Ayşe Gökkan gibi siyasi tutsaklar için AİHM’in verdiği kararları tanımıyor.
BM Engelli Sözleşmesi'nin altına attığı imzayı da tanımıyor. O sözleşmeye uygun davransaydı engelli kardeşlerimiz yaşama daha kolay katılacaklardı. Belki ailelerinin de yaşamı kolaylaşacaktı. Altına imza atıyor, Türkiye gelip unutuyor. İşte böyle bir zihniyetle, iktidarla karşı karşıyayız. Bizim inancımız, dinimiz, börtü böceği, ağacı, çiçeği ve insanı eşit sayan bir anlayışa sahiptir.
Ama onlar engelliyi hor görüyor. Engelli arkadaşlarımızdan özür diliyorum; onları eksik görüyor, sakat görüyor, yok sayıyor. Nasıl ki Kürt’ün halayını ve dilini tanımıyorsa, engellinin de hakkını tanımıyor. Sizin temel haklarınızın hayata geçmesinin mücadelesini yürüteceğiz. Buradan bütün belediyelerimize çağrı yapıyoruz; belediyeler hepimizin, en başta engelli yurttaşlarımızındır. Türkiye’de bir an önce altına imza attığı BM Engelli Hakları Sözleşmesi'ni uygulamaya çağırıyoruz."
Ardından DEM Parti Engelli Komisyonu üyesi Sinan Ok'un moderatörlüğünde, akademisyen Fırat Keser, Belediye Eşbaşkanı Bedriye Yorgun, DEM Parti MYK üyesi ve Engelliler Komisyonu Eş Sözcüsü Hatice Betül Çelebi'nin konuşmasıyla panel-forum devam etti. (MA)