Bakırhan'dan 'Eşme ruhu' vurgulu çözüm mesajı: Bahçeli alkışladı
DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan, bütçe görüşmeleri sırasındaki konuşmada "Gelin Malazgirt ruhundan Eşme ruhuna uzanan tarihsel ittifakı hep beraber yeni yüzyıllara taşıyalım" dedi. Bahçeli, Bakırhan'ı konuşmasının sonunda alkışladı.
Artı Gerçek - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri başlayan 2025 Merkezi Bütçe Kanun Teklifi’ne dair konuştu.
Bakırhan, Suriye’de yeni bir döneme girme fırsatı olduğunu ve artık kin, öfke, intikam duygularıyla değil demokratik bir düzen yaratma isteğiyle hareket etmenin zamanı olduğunu söyledi.
DİYALOG ÇAĞRISI
Suriye’nin yeni döneminde halkların bir arada yaşamı konuşulurken Minbic'e saldırmanın Suriye ve Türkiye’de çözüm arayışlarını baltama girişimi olduğunu belirten Bakırhan, "Bu akıl tutulmasıdır. Bundan vazgeçilmesi gerekiyor. Türkiye olan biten gelişmelerden azade değildir. Bu sebeple; AKP iktidarının Kürt kazanımlarına dönük yeni bir saldırısı, Suriye’de istikrarı başka bahara bırakacak, Ortadoğu’daki ateşi harlayacaktır. Bu konuda AKP iktidarını Suriye’ye dönük barış ve çözüm politikasını yürütmeye ve Kuzey-Doğu Suriye yönetimi ile diyalog içerisine girmeye çağırıyoruz" dedi.
'BÜYÜK FIRTINA' UYARISI
Küresel ve bölgesel güçler arasındaki sancıların bedelini Ortadoğu halklarının ödediğini ifade eden Bakırhan, sözlerine şöyle devam etti: "Suriye’de bitmeyen çatışmalar, İran’daki teyakkuz hali, Irak’taki belirsizlik ve hepsinin ortasında İsrail’in saldırıları altındaki Filistin ile Lübnan var. Ortadoğu’da taşlar yerinden oynarken, Türkiye’nin bundan etkilenmeyeceğini düşünmek büyük bir yanılgıdır. Bir yandan küreselde, diğer yandan Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere bakıldığında; etrafımızı saran ve yaklaşan ‘büyük fırtına’ görülmelidir."
'HASIMLIK DEĞİL HISIMLIK KAZANDIRIR'
Türkiye sınırları dışında yaşayan Kürtlerle hasımlık değil hısımlığın kazandıracağını belirten Bakırhan, "Suriye’de siyasal denklemin yeniden kurulacağı bir süreçte Kürtlerle diyalog emin olun Türkiye’ye de büyük kazandırır. Türkiye, izleyeceği barışçıl politikalarla Ortadoğu’da örnek olabilir. Türkiye’nin sınırları dışındaki Kürtler Türkiye için bir tehdit değil bir barış imkanıdır. Bunu Türkiye Cumhuriyeti Devletinin değerlendirmesi gerekir. İnkâr ve dışlama bir siyaset olamaz, olmamalıdır. Ortadoğu’da barışın sağlanması adına bölgesel bir ittifak, sosyal, ekonomik ve kültürel etkileşim şarttır. Bu konuda iktidarın atacağı adımlara her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.
ÇÖZÜM ARAYIŞLARINI HATIRLATTI
Türkiye'nin hafızasında inkarın dışında çözüm arayışlarının da olduğunu söyleyen Bakırhan, "Bu çözüm arayışlarına sahip çıkmak gerekir. Devlet 93’te Özal üzerinden temasta bulundu. 96’da Başbakan Necmettin Erbakan temas kurdu. 97’de Genel Kurmay doğrudan ilişki kurdu. 99’da Genel Kurmay devlet tarafından yüz yüze temas kurdu. 2000-2005 yılında askeri kanat sürekli görüşme yaptı. 2005’ten sonra 2010 ağırlıklı olmak üzere yürütme erki görüşmeler yaptı. 2013-15 arasında yaşanan süreç, Dolmabahçe mutabakatı gibi tarihi bir noktaya geldi. Yani 93’ten bu yana onlarca çözüm şansı doğdu. Bu imkanlar maalesef barışa evirilmedi. Barış imkânı her ıskalandığında, maalesef inkâr devletin resmi dili olmaya devam etti" diye konuştu.
"Cumhuriyet yüz yıldır Kürt meselesinde patinaj yapıyor" ifadelerini kullanan Bakırhan, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Bütün dünya yüz yıl öncesinde bambaşka bir yere evirildi. Ama bu akıl, yüz yıldır bir arpa boyu yol alamadı. Kürtler yüzyılda çok değişti, çok dönüştü. Peki siz neden bir milim değişmiyorsunuz? Yine ortada çok basit bir soru var: Kürt sorununun barışçıl demokratik bir şekilde çözümünden yana mısınız? Değil misiniz? Bunu gerçekten Türkiye hakları merak ediyor.
'İTTİFAKIN TEST ALANI ROJAVA'DIR'
Bakırhan ayrıca konuşmasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin olası yeni sürece ilişkin çağrılarını da hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:
"Bizler parti olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye varız’ dedik Muhalefet partilerinin büyük çoğunluğu demokratik çözüm ve barış konusunda çok kararlı biçimde bir irade ortaya koydu. Belki ilk defa büyük bir ortak anlaşmaya şahitlik ediyoruz bu oldukça kıymetli bir tutumdu. Tarihi bir fırsattır bu fırsatı heba etmeyelim.
Bugün tarihi Türk-Kürt İttifakı’nın test alanı Rojava’dır. Rojava‘da Kürdün kazanımlarını kendisine düşman gören anlayış bu tarihi ittifaka zarar verir. Gelin Kobanê‘den Ankara’ya tarihi birlikteliği eşit ve adil biçimde yeniden kuralım. Bu konuda iktidara büyük görevler düşmektedir. Özellikle Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’a yapıcı bir görev düşüyor. Sayın Erdoğan Kürt meselesi Türkiye’nin çözüm bekleyen en tarihsel meselesidir. Bu meseleyi çözerek tarihe geçme fırsatı sizlerin önünde beklemektedir. DEM Parti olarak bu konuda üzerimize düşeni yapacağımızı Meclis huzurunda bir kez daha ifade etmek istiyorum.
Gelin Malazgirt ruhundan Eşme ruhuna uzanan tarihsel ittifakı hep beraber yeni yüzyıllara taşıyalım. 100 yıldır bu toprakların hasret kaldığı barış sesini duymanın zamanıdır. Ufukta asılı duran barışı bu topraklara indirmenin zamanıdır."
Bahçeli'nin, konuşmasının sonunda Bakırhan'ı alkışlaması dikkat çekti.
EŞME RUHU NEDİR?
Türkiye, IŞİD'in saldırıları sonrası Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi'ni 22 Şubat 2015'te YPG'nin de desteğiyle Eşme Köyü'ne taşımıştı. PKK lideri Abdullah Öcalan da Diyarbakır Newrozu'na yolladığı mesajda 'Eşme ruhu' dediği bu ortak hareketi selamlamıştı. (HABER MERKEZİ)