'Böyle bir değişikliği getirdiğimizde CHP ile İYİ Parti'yi birbirlerine çan gibi vurdururuz'

'Böyle bir değişikliği getirdiğimizde CHP ile İYİ Parti'yi birbirlerine çan gibi vurdururuz'
HDP'nin kapatılması halinde desteğin artabileceğine işaret edilirken, Doğu ve Güneydoğu'da muhafazakar Kürt seçmenin, DEVA veya Gelecek Partisi'ne yönelebileceğinden endişe ediliyor.

MHP’nin "HDP kapatılsın" çağrıları yaptığı AKP’de, parti kapatmaların çözüm olmadığı, yerine kurulan partilerin daha da güçlenerek parlamentoya girdiği görüşü ağırlıkta. HDP kapatılsa bile, yeni parti kurulabileceği ya da bileşeni olan mevcut partilerden birisine geçebilecekleri fikri konuşulurken, AKP'li üst düzey bir yöneticinin bu konudaki tutumlarını, "HDP'nin kapatılması konusunda biz de kararlıyız. Ancak biz, sandıkta kapatılması taraftarıyız" dediği kaydedildi. Anayasa değişikliği ile "terör suçlarından" dokunulmazlığın kaldırılabileceğine işaret eden bir parti yöneticisinin ise "Biz böyle bir değişikliği getirdiğimizde CHP buna karşı çıkabilir. Ama terör suçlarından dokunulmazlığın kaldırılmasına İYİ Parti karşı mı çıkacak? İşte böyle bir değişikliği getirdiğimizde CHP ile İYİ Parti'yi birbirlerine çan gibi vurdururuz" ifadelerini kullandığı aktarıldı.

HDP’Yİ KAPATMA ÇEKİNCESİNİN ALTINDAKİ ESAS NEDEN KÜRT SEÇMEN Mİ?

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre AKP'nin parti kapatmaya mesafeli yaklaşmasının en önemli nedenlerinden birisinin de Kürt seçmeni kaybetme kaygısının olduğu belirtiliyor. HDP'nin kapatılması halinde "mağduriyet" algısının oluşacağı ve Meclis’in üçüncü partisine desteğin artabileceğine işaret edilirken, Doğu ve Güneydoğu'da muhafazakar Kürt seçmenin, DEVA Partisi veya Gelecek Partisi'ne yönelebileceğinden de endişe ediliyor. Ayrıca mağduriyet algısının, HDP çizgisindeki siyasi hareketi daha da güçlendirebileceğine işaret ediliyor.

‘1990’LARA DÖNÜLMEZ’

AKP kulislerinde 1990'lı yıllarda kapatılan Demokrasi Partisi (DEP) milletvekillerinin TBMM'den polis zoruyla götürülmesi gibi bir sürecin artık Türkiye'de yaşanmayacağı konuşulurken, "Ama terör propagandası yapanlardan tek tek hesap sorularak, parlamento dışına çıkarılmaları mümkün" görüşünün dillendirildiği ifade ediliyor.

DOKUNULMAZLIK KALDIRMA SÜRECİNDE İYİ PARTİ VE CHP’Yİ AYRIŞTIRMA HESABI

Kulislerde konuşulanlardan biri de, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği de ileriye dönük planlar arasında. Ancak parlamentodaki sandalye sayıları dikkate alındığında, anayasa değişikliği için muhalefet partilerinin desteği gerekiyor. Muhalefet desteğini sağlamak için, 2016 yılında dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin geçici anayasa değişikliği sürecinde "referandum" kozu kullanılarak CHP'nin desteğinin sağlandığı hatırlatılarak, benzer taktiğin bu kez İYİ Parti'ye yönelik uygulanabileceği kaydediliyor.

'CHP VE İYİ PARTİ'Yİ BİRBİRİNE VURDURURUZ'

Anayasa değişikliği ile "terör suçlarından" dokunulmazlığın kaldırılabileceğine işaret eden bir parti yöneticisinin, muhalefet bloğuna karşı izleyecekleri taktiği şöyle anlattığı belirtildi: "Biz böyle bir değişikliği getirdiğimizde CHP buna karşı çıkabilir. Ama terör suçlarından dokunulmazlığın kaldırılmasına İYİ Parti karşı mı çıkacak? Bu konudaki hassasiyeti biliyoruz. İşte böyle bir değişikliği getirdiğimizde CHP ile İYİ Parti'yi birbirlerine çan gibi vurdururuz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar