Can Atalay AYM kararını hatırlattı, Meclis'e seslendi: 'Hukukta fiili durumların yeri yoktur'

Can Atalay AYM kararını hatırlattı, Meclis'e seslendi: 'Hukukta fiili durumların yeri yoktur'
Hatay'ın seçilmiş milletvekili Can Atalay, Meclis'teki olağanüstü toplantı devam ederken bir mesaj paylaştı. AYM'nin hakkındaki kararı hatırlatan Atalay, "Hukukta fiili durumların yeri yoktur" dedi.

Artı Gerçek - TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 'vekilliğinin düşürülmesi yok hükmünde' kararına rağmen cezaevinde tutulan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay ile ilgili olağanüstü oturumu devam ediyor.

Görüşmeler sürerken Can Atalay, sosyal medya hesabından bir mesaj paylaştı. AYM'nin hakkında verdiği kararı hatırlatan Atalay, Meclis'e seslendi.

Atalay'ın mesajı şöyle:

"Sayın Başkan, Sayın Milletvekilleri, Demokrasi ve hukuk bir bütündür, bölünemez. Anayasa bir bütündür, bölünemez. Anayasa’nın hükümlerini yok sayarak, keyfi yorumlarla göz ardı ederek ”milli irade”den söz edilemez. Sözlerimi teşekkür ve bir karardan alıntıyla bitirmek istiyorum. Teşekkürüm, Anayasa’ya ve hukuka sahip çıkan, Anayasa’nın uygulanması için çaba gösteren, ülkemizi hukuksuzluğun ve keyfiliğin tehlikelerinden korumak için çabalayan herkese.

Aktaracağım alıntı ise nihai sözü söyleme yetkisinde olan ve bu yetkiyi Anayasa’dan alan Anayasa Mahkemesinin Meclis kürsüsünden okunması gereken, hakkımda verdiği ve 31 Temmuz – 1 Ağustos 2024 Tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan kararındandır. Lütfen dikkat buyurunuz:

“… bir milletvekilliğinin düşmesi işleminin varlığından söz edilebilmesi için kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararının bulunması zorunludur. … somut olayda Hatay Milletvekili Şerafettin Can ATALAY ile ilgili TBMM Genel Kurulunda okunması mümkün olan, kesinleşen bir hükmün varlığından söz edilemez. ” Sayın Meclis, hukukta fiili durumların yeri yoktur. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne saygılarımı sunarım."

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın milletvekilliğimin düşürülmesi işleminin, yok hükmünde olduğunu tespit etmişti. Can Atalay dün TBMM'ye yaptığı çağrıda "AYM kararı Meclis'te okunarak özlük haklarım tesis edilecektir. Konu, bu kadar açık ve basitken aksi yönde öne sürülen her türlü gerekçe, yalnızca Anayasa’ya uymamanın bahanesi olacaktır" dedi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası kapsamında hakkında hapis cezası verilen TİP’li Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğuna hükmetmişti. Kararın gerekçesinde, "Hukuken var olmayan işlem ile ilgili söz konusu talebin incelenebilmesine imkan bulunmadığı" ifade edilmişti.

TBMM, Anayasa Mahkemesi’nin 1 Ağustos 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan kararı üzerine olağanüstü oturumu beklemeksizin Atalay'ın milletvekilliğinden kaynaklanan özlük haklarını iade etmeliydi ancak bu anayasal zorunluluk hala yerine getirilmedi.

Kararın ardından Atalay'ın avukatları, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tahliye için başvuruda bulunmuştu. Muhalefet partileri de Meclis Başkanlığına sunduğu ortak bir dilekçeyle, tatilde bulunan Meclis’in bu konu için özel oturum yapmasını talep etti.

AYM'nin Can Atalay hakkında verdiği son kararının ardından muhalefetin talebi üzerine TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM Genel Kurulu’nu 16 Ağustos'ta olağanüstü toplantıya çağırmıştı.

Anayasa Mahkemesi kararının genel kurulda okunması halinde, Atalay’ın milletvekilliğinin iade edilmesi sürecinin başlaması gerekiyor.

Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP özel oturuma katılmayacağını açıklamıştı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar