Can Atalay’ın milletvekilliği hukuka aykırı bir biçimde düşürüldü

Cezaevindeki Can Atalay hakkındaki hüküm, TBMM Genel Kurulu’nda okundu. Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü. Kararın okunmasının ardından TİP, DEM Parti ve CHP milletvekilleri kürsüyü işgal etti, bir milletvekili Bekir Bozdağ'a Anayasa kitapçığı fırlattı.

Artı Gerçek - Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki Yargıtay 13. Hukuk Dairesi kararı, TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın yönettiği TBMM oturumunda okundu, Gezi Davası kapsamında halen Silivri Cezaevi'nde tutulan Can Atalay'ın vekilliği hukuka aykırı bir biçimde düşürülürken muhalefet milletvekilleri kürsü önünde protestoda bulundu.

TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ kararı okuduğu sırada bazı milletvekilleri başkanlık divanını işgal etti ve ıslıklarla protesto etti. Bozdağ'ın önüne 'Can Atalay'a özgürlük' yazılı dövizler fırlatılırken bir milletvekili Bozdağ'a anayasa kitapçığı fırlattı.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 2 kez hak ihlali kararı vermesine rağmen tahliye edilmeyen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin verdiği kararın Meclis'te okundu. Kararın okunmasıyla Atalay'ın, milletvekilliği düşürülmüş oldu.

Can Atalay hakkındaki hüküm, TBMM Genel Kurulu’nda okundu. Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü.

Düşürülme kararının ardından oturuma ara verildi.

ERKAN BAŞ: KARAR HUKUK DIŞI

TİP Genel Başkanı Erkan Baş karar okunmadan önce kürsüden yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Eğer Meclis Divanı anayasayı tanımazsa burada Meclis Başkanlığı yoktur. Bu karar Meclis tutanaklarına girdiğinde sizin milletvekilliğiniz sorgulanır. Cumhurbaşkanı, bakanlar sorgulanır, her şey sorgulanır. Bir tek soru sormak istiyorum. Aklı çalışan tüm yurttaşlarımıza, vicdanı olan yurttaşlarımıza soruyorum. Şimdi karar okunacak, Can Atalay’ın milletvekilliği düşürülecek. Yani Can Atalay milletvekiliymiş değil mi? 9 aydır nasıl hapiste tutuyorsunuz? Milletvekili ise neden hapiste, milletvekili değilse neyi düşüreceksiniz? Akıl, vicdan, hukuk dışı bir girişim" dedi.

Baş'ın konuşması şu şekilde:

'KURTULMUŞ'A GÖNDERME'

Bugün burada bir karar okunacak, Meclis Başkanı yok. Biz şimdi usul tartışıyoruz. Eğer bu usule uygundur diyorsanız Numan Kurtulmuş usulsüzlük yapıyor aylardır. Eğer burada usule uygun bir şey yapılıyorsa Numan Kurtulmuş’u ne yapacağız? Ama açık konuşacağım. Numan Kurtulmuş okumuyor, okunduğu gün ülkede bulunmuyor.

Can Atalay’ın milletvekilliği hukuka aykırı bir biçimde düşürüldü - Resim : 1

'O OKUMAYI HAK EDİYOR'

Celal Adan okumuyor, Sırrı Süreyya Önder okumuyor, Gülizar Hanım okumuyor. Bekir Bozdağ okuyor. Bu da tarihin bize bir ironisidir. Hak ediyor okumayı, o hak ediyor okumayı çünkü. Kimsenin açıkça ben çıktım, bu kararı okuyacağım Meclis kürsünde okutacağım diyemediği şeyi, Meclis’in açılışına 3-5 dakika kala danışma kurulunu topluyorlar, apar topar kapkaçla, yaptığını savunamayacak bir korkaklıkla bunu Meclis’e getirip geçirelim diyor.

'BOYUN EĞMEYECEĞİZ'

Bir kural vardır, bazen suçlu olduklarını bildiklerinizi… Mafyada böyle yaparlar, bazen suçlu olduklarını bildiklerini yanlarında tutarlar ve en pis işlerini onlara yaptırırlar. Türkiye’de adaleti katleden Bekir Bozdağ’a yaptırırsın bunu anca. Öldürseniz de vekilliğimizi düşürseniz de size asla boyun eğmeyeceğiz. Hatay halkı size asla boyun eğmeyecek. Elinizden geleni ardınıza koymayın."

ANAYASA KİTAPÇIĞI FIRLATILDI

Konuşmaların ardından TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü. Yargıtay'ın kararı okutulduğu sırada TİP ve DEM milletvekilleri kürsüye yürüdü. Bazı milletvekilleri slogan atıp masalara vurarak Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine tepki gösterdi. Bir milletvekili Bekir Bozdağ'a Anayasa kitapçığı fırlattı.

Can Atalay’ın milletvekilliği hukuka aykırı bir biçimde düşürüldü - Resim : 2

Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi anında TBMM'nin internet sitesine yansırken Türkiye İşçi Partisi, bu akşam konuyla ilgili olarak Türkiye genelinde eylem yapacağını açıkladı.

TANSİYON YÜKSELDİ

CHP'nin talebinin kabul edilmesi üzerine kapalı oturuma geçildi. İç tüzük gereği önerge kapalı oturumda ele alındı. Ret kararı üzerine yeniden açık oturuma geçildi.

Meclis'te Bekir Bozdağ'ın konuştuğu sırada tansiyon yükseldi. Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, kapalı oturumda yer alma yetkisine sahip olmayan kişilerin TBMM Genel Kurulu'ndan ayrılmasını istedi.

DEM PARTİ SIRALARINDAN TEPKİ

TBMM Genel Kurulu'nun başladığı esnada Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grubu sıralarında "Can Atalay'a özgürlük" yazılı dövizler bulunduğu görüldü.

CHP'nin 'kapalı oturum' önergesi kabul edildi. Birleşime ara verildi. CHP'nin kapalı oturumu kararın okunmasına engel olmak ve sürecin anbean Meclis tutanaklarına geçmesini sağlamak amacıyla istediği öğrenildi.

TİP Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürüleceği öne sürülen TBMM Genel Kurulu başladı. AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, "Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesini sağlayacak Yargıtay kararı bugün veya bu hafta Meclis'te okunacak" demişti, gözler Meclis'e çevrildi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. AYM'nin 2 kez hak ihlali kararı vermesine rağmen tahliye edilmeyen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki milletvekilliğinin düşürülmesi kararının bugün okutulabileceği belirtilmişti.

GÜNAYDIN: AKP GRUP BAŞKANVEKİLİNİN SAAT 11.30’DA BİLDİĞİ KONUYU, BEN NEDEN 14.55’TE ÖĞRENİYORUM

Saadet Partisi, İYİ Parti ve CHP Grup Başkanvekilleri, Atalay hakkındaki hükmün bugün okunacağını son anda öğrendiklerini söyledi ve tepki gösterdi. Grup Başkanvekilleri, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un yurt dışında olmasını da eleştirdi.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, şunları söyledi:

“Yalnızca TBMM değil, Türkiye tarihi bir gün yaşıyor. Seçilmiş ve TBMM’de bulunması gereken bir milletvekilinin bugün milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin bir tezkereyi okumak ve oylamakla kalmayacağız; Türkiye’de anayasal düzenin kalıp kalmadığını oylayacağız. Bu kararı okumamakta direnen ve doğru bir iş yapan Meclis Başkanı, Birleşik Arap Emirlikleri’nde. TBMM Başkanı’na sesleniyorum: Birleşik Arap Emirlikleri’nde saklanarak Türkiye’deki hukuksuzluktan kaçamazsın… Sen bu kararı okumamakta direnmişsin.

Sen bugün Birleşik Arap Emirlikleri’nde saklanarak bu meseleden kurtulabileceğini zannediyorsun. Biz bugün Can Atalay kararının okunacağını canlı yayında, AKP Grup Başkanvekilinden duyuyoruz. AKP Grup Başkanvekilinin saat 11.30’da bildiği konuyu, ben neden 14.55’te öğreniyorum. Siz, bizden gündemi saklayarak mı burayı yöneteceksiniz. Hem sizi hem de Başkanlık Divanı’nda olan arkadaşlarımı, bu suça ortak olmamaya çağırıyorum.”

CHP Grubu, konunun kapalı oturumda tartışılması için önerge verdi. Önergede, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın ihlali anlamına gelen ve ülkemizin ve demokratik rejimin geleceğini tehdit eden bu gelişmeyi değerlendirmek üzere…” ifadeleri kullanıldı.

Grup önerisi okunurken, muhalefet milletvekilleri sıralara vurdu.

Bozdağ, CHP Grubu’nun “kapalı oturum” yapılmasına ilişkin önergesini okuttu. Önerge kabul edildi, daha sonra kapalı oturuma geçildi.

CHP, MECLİS’İ KİLİTLEMEYE ÇALIŞACAK

Gerçek Gündem’in edindiği bilgilere göre, CHP “Bu konuyu perşembe gününe bırakın” dedi.

Ancak Bozdağ bunu kabul etmedi ve üzerinde baskı olduğunu ima ederek bugün vekilliğin düşürüleceğini söyledi. CHP’li vekil üye ise Türkiye Cumhuriyeti’nde bu uygulamanın yapılmasının hukukun ayaklar altına alınması geleceğini ifade etti.

CHP Meclis Grubu bugün kararın okunmaması için Meclis’i mümkün mertebe kilitlemeye çalışacak. Gerçek Gündem’in konuştuğu bir CHP yetkilisi, “Bugün itibariyle AKP’yle hiçbir konuda işbirliği yapılamaz. Getirdikleri uluslararası anlaşmaları onaylamayacağız” dedi.

İYİ PARTİ: ATALAY'IN TARAFINDA DEĞİL, HUKUKUN VE ANAYASININ TARAFINDAYIZ

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Meclis’te yaptığı konuşmada, “Yargıtay’ın normlar hiyerarşisine göre, en üste bulunan AYM kararlarıyla ilgili denetim yapma yetkisi bulunmamaktadır. Yargıtay’ın kendisini Anayasa’dan üstün görmesi kabul edilemez. Yargıtay, Normlar hiyerarşisini tanımayarak Türk hukuk sistemini parçalamış hem de kendisini millet iradesi üstünde konumlandırmıştır.

Bugün parlamento çatısı altında milletvekilliği düşürülecek kişinin isminden ve partisinden ziyade meseleye Anayasa temelli hukuk esaslı bir bakış açısıyla yaklaşmamız gerekmektedir” İfadelerini kullandı.

“Biz İYİ Parti olarak Can Atalay’ın tarafında değiliz, biz hukuktan ve Anayasa’dan yana tarafız” diyen Usta, “Anayasayı fiilen ortadan kaldıracak olan bu fiili gidişatın durdurulması, gelecke nesillerimizin hukuk güvencesi altında yaşayabilmesi için bir zarurettir” dedi.

DEM PARTİ'DEN TEPKİ

Görüşmelerde söz alan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi kararının okutulması girişimine tepki gösterdi.

Koçyiğit, "Burada halk iradesine darbe yapılıyor. Meclis başkanı nerede yurt dışı ziyaretinde. Siz Anayasa'yı ilga ediyorsunuz. Siz diyorsunuz ki Anayasa'yı tanımazsınız. Biz burada Kürtçe konuştuğumuz açıp iç tüzük hatırlatıyorsunuz. Kürt'e gelince, muhalife gelince anayasa var da size niye yok sayın Başkan? O zaman yazın Anayasa'nın bağladığı kişiler ve Anayasa'nın bağlamadığı kişiler.

Onlarca partisi kapatılmış bir grubuz. Bırakın hukuk devleti, kanun devleti bile olmayacak bir düzen kurmanızı reddediyoruz. Can Atalay kararını burada okumanızı reddediyoruz. Can Atalay bizim onurumuzdur. Sizi bir kez daha Anayasa'ya uymaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

DEM Parti Grubu sıralarında 'Can Atalay'a özgürlük' yazılı dövizler yer aldı. DEM Partililer, ellerini Meclis sıralarına vurarak "Anayasa'ya darbe yapıyorsunuz" sözleriyle tepki gösterdi

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, söz alarak Meclis Başkanı Kurtulmuş ve Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ'a seslenerek, "TBMM, Anayasaya uymayan bir kurum durumuna düşecek; bugün Can Atalay kararını okutmayın!" dedi.

AKP: MECLİS'İN ÜZERİNE DÜŞEN BİR GÖREV VARSA YERİNE GETİRMEYE ÇALIŞACAĞIZ

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Can Atalay’ın tutukluluğu hakkında iki kez hak ihlali kararı vermişti. Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, "AYM'nin hak ihlali kararının hukuki değeri yok" diyerek ikinci kez bu karara uyulmamasını kararlaştırmış, vekilliğinin düşürülmesi için de TBMM’ye yeniden yazı göndermişti.

Bununla beraber doğan hukuki tartışmanın biteceğini düşünmediğini kaydeden AKP Grup Başkanvekili Usta, "Çünkü ondan sonraki süreçleri de var muhtemelen. Biz de Meclis olarak konuyu takip edeceğiz, Meclis'in üzerine düşen bir görev varsa yerine getirmeye çalışacağız" diye konuşmuştu.

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Can Atalay hakkında 'seçilme hakkı' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı' yönlerinden verilen hak ihlali kararına uyulmaması nedeniyle yapılan iki başvuruda da hak ‘hak ihlali’ kararı vermişti.

21 Aralık’ta İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaşan ikinci karar mahkeme tarafından bir önceki kararda olduğu gibi Yargıtay'a gönderilmişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesince verilen ikinci ihlal kararının hukuki değeri olmadığını, bu bağlamda Anayasa'nın 153/6. Maddesi kapsamında uygulanabilecek bir kararın var olmadığını belirterek Anayasa Mahkemesi'nin kararına uyulmamasına karar vermişti.

TBMM Genel Kurulu, bugün TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, NTV canlı yayınında; Genel Kurul’un toplanma saati olan 15.00’ten önce, cezaevindeki milletvekili Can Atalay hakkındaki hükmün bugün ya da bu hafta içinde okunacağını açıklamıştı. (HABER MERKEZİ)