CHP ile MHP heyetleri bir araya geldi: MHP 'Anayasa' CHP 'kayyım' dedi

CHP ve MHP heyetleri bugün kayyım gündemi ile TBMM'de görüştü. Görüşmenin ardından açıklama yapıldı.

Seda TAŞKIN

ANKARA- Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun girişimiyle 10 muhalefet partisinin ortak imzasıyla meclis başkanlığına sunulan kayyım yasa teklifi için CHP ile MHP heyetleri bir araya geldi.

Edinilen bilgiye göre, CHP’nin randevu teklifine MHP olumlu yanıt verdi.

TBB’nin kayyım uygulamalarına karşı hazırladığı çalışmayı yasa teklifine dönüştüren, teklife son şeklini Ankara’da siyasi partilere yaptığı ziyaretlerle veren İmamoğlu’na MHP lideri Devlet Bahçeli “siyasetini tasvip etmiyorum” diyerek randevu vermemişti.

10 siyasal parti, kayyım uygulamasının kaldırılmasını isteyerek, TBMM’de grubu bulunan CHP, DEM, İYİ Parti ve Saadet-Gelecek grubu ile DEVA ve mecliste grubu bulunmayan Yeniden Refah Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Emek Partisi ve Demokrat Parti kayyımın kaldırılmasını öngören kanun teklifine imza attı.

Teklifte, CHP Genel Başkan Özgür Özel ve grup başkanvekillerinin yanı sıra milletvekillerinin ve destekleyen diğer partilerin milletvekillerinin imzaları yer aldı.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, parlamentoda bulunan 10 siyasal partinin kayyım düzenlemesinin kaldırılması yönünde verdiği teklifin demokrasi açısından önemli olduğunu vurguladı.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ile Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, saat 13.30'da TBMM'de, CHP grubunun da bulunduğu koridorda olan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay'ı odasında ziyaret etti.

Erkan Akçay ve Levent Bülbül tarafından kapıda karşılanan CHP heyeti, daha sonra Akçay'ın odasına geçti. Görüşme basına kapalı yapıldı.

Görüşmenin ardından heyetler açıklama yaptı.

Akçay açıklamasında "Olumlu, verimli bir diyalog olduğunu düşünüyoruz. Yine CHP'nin kanun teklifleri üzerinde ifade edecek olursak liderimiz Sayın Bahçeli'nin 13 ocak 2012 tarihinde ve 4 mayıs 2021 tarihinde yapmış oldukları basın toplantısında ifade ettikleri gibi bu meseleleri öncelikle bir anayasa değişikliği çerçevesinde ve siyasi partiler kanunu kapsamında bir siyasi etik kanununun çıkarılması ile birlikte topyekûn bir değişikliğe ihtiyacımız olduğunu ve bunu Meclis'teki diğer partilerle birlikte gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Akçay'ın ardından söz alan Başarır da şöyle konuştu:

"10 partinin uzlaşısıyla bir kanun teklifi verildi. 2 temel meseleye dikkat çektik bir belediye başkanının alınması için kesin hüküm olması ve hüküm olursa da belediye meclisi içinden birinin seçilmesinin daha adil olacağını söyledik. Değerlendirecekler. Destek verirlerse mutlu oluruz."