CHP lideri Özel'in bölge ziyareti... Sebahat Tuncel: Kürt sorununun çözümünde ana muhalefet elini taşın altına koymalı

CHP lideri Özel'in bölge ziyareti... Sebahat Tuncel: Kürt sorununun çözümünde ana muhalefet elini taşın altına koymalı
Sebahat Tuncel, Özgür Özel'in bölge ziyaretini değerlendirdi: Ana muhalefetin Kürt meselesinin çözümünde daha cesur tavır alması gerekiyor. Umarım, iktidarı da barışa zorlayacak, Kürt halkının hak ve özgürlük mücadelesi açısından pozitif rol oynar.

Ensar ÖZDEMİR


DİYARBAKIR - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 1 Ekim'de Meclis açılışında DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve parti yöneticileriyle tokalaşması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "'iç cephemizi sağlam tutmaya gayret ediyoruz. Uzlaşma alanlarının öne çıkması gerekiyor" sözleri yeni bir çözüm süreci tartışmalarını da beraberinde getirdi. Bu atmosferde "Partimiz, tüm vatandaşlar anayasadaki gibi fiilen özgür olsun ve eşit hissetsin diye üstüne düşen ne varsa yapacak. Anaların gözyaşı dinsin diye ne gerekiyorsa yaparız" diyen ana muhalefet partisi lideri Özgür Özel de dün (21 Ekim) eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevinde ziyaret etti. Bugün de Diyarbakır'dan başlayarak Batman, Mardin, Şırnak, Hakkari ve Van’ı kapsayan bölge ziyareti gerçekleştirecek.

Çözüm süreci tartışmaları sürerken CHP Genel Başkanı Özel'in Diyarbakır ve bölgeden vereceği mesajlar merak konusu. Kürt siyasetçi Sebahat Tuncel, Özel'in Diyarbakır ziyaretini Artı Gerçek'e değerlendirdi.

'ANA MUHALEFET PARTİSİ KÜRT MESELESİNİN ÇÖZÜMÜNDE DAHA NET BİR TAVIR ALMALI'

CHP'nin Kürt sorunun çözümü konusunda cesur adımlar atması gerektiğini söyleyen Sebahat Tuncel şöyle konuştu:

"Türkiye’de Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü konusunda Kürtler yıllardır büyük bir çaba veriyor. Sesini hem Türkiye kamuoyuna hem dünya kamuoyuna duyurmaya çalışıyor. Türkiye’de ana muhalefet partisinin, sosyal demokrat bir partinin, Kürt meselesinin çözümünde daha cesur ve daha net bir tavır alması gerekiyor. Mesela Kürt halkının dil, kültür haklarının anayasal güvence altına alınması gerekiyor. Yani barış konusundaki açıklamaları, Kürt sorununun çözümü noktasında pozitif bir yerde durmaları önemli tabii ama bu süreçte elini taşın altına koyması gerekiyor. Bölge gezisinde Kürt halkının, Kürt sorunun çözülmesi konusundaki beklentileri ile ilgili neler söyleyecek bilmiyoruz ama gerçekten bölge gezisine bir anlam biçiyorsa Sayın Özel, yapması gereken şey Kürt halkının taleplerine cevap verebilecek bir politika geliştirmektir. Örneğin tecrite karşı tavrı ne? Evet, sorunun parlamentoda çözülmesi gerekiyor ancak tarafların da özgür koşullar altında olması gerekiyor. Bu konularda ne dediğini de izleyip göreceğiz."

'CHP, İKTİDARI BARIŞA ZORLAYACAK BİR ROL OYNAMALI'

Özel'in Demirtaş'ı ziyaretinin anlamlı olduğunu belirten Tuncel şunları söyledi:

"Ana muhalefet partisinin, Orta Doğu'da iki yüz yıllık, Türkiye’de yüz yıllık çözümsüz bırakılan Kürt sorunun çözümüne ilişkin söz söylememesi problem zaten. Özgür Özel’in bunu değiştirecek politik bir hamle yapması elbette önemli. Selahattin Demirtaş‘ı ziyaret etti, bu anlamlı elbette. Kürt sorunun çözümünde pratik süreci de hep beraber izleyip göreceğiz. Tabii dediğim gibi sosyal demokrat bir partinin Kürt sorununun çözümünde daha cesur, daha net bir tartışma yürütmesi gerekir. Yani CHP bu ülkede eğer gerçekten iktidar olmak istiyorsa, Kürt halkının eşit, özgür yurttaşlık temelinde onurlu bir barışın inşasından geçer. Umarım ana muhalefet partisi daha ciddi, iktidarı da barışa zorlayacak, Kürt halkının hak ve özgürlük mücadelesi açısından pozitif bir rol oynar. Geçen süreçlerde ne yazık ki CHP negatif bir rol oynadı. Kürt sorunun çözümü konusunda, onurlu bir barış konusunda çaba harcayan, emek harcayan herkes ile ittifak geliştirmeye, işbirliği geliştirmeye, ortak mücadele geliştirme konusunda yaklaşımımız nettir"

'ANA MUHALEFET İKTİDARA ADAYSA SADECE 'BARIŞ İSTİYORUZ' SÖYLEMİ YETMİYOR'

"Tabii ki biz barış meselesini sadece iktidara ya da Cumhur İttifakı'na bırakamayız" diyen Tuncel, şöyle devam etti:

"Türkiye’de çok ciddi toplumsal adalet, toplumsal barış talebi var. Türkiye artık yönetilemiyor, çok ciddi bir kriz hali var. Bu konuda ana muhalefet iktidara adaysa eğer, bu konuda ciddi söylemlere ihtiyacı var. Mesela sadece ‘kayyuma karşıyız’ ya da ‘barış istiyoruz’ söylemleri yetmiyor. Kürtlerin taleplerini karşılayabilecek politik cesarete ihtiyaç var. En azından bölge gezisinde muhtemelen bu kendisini de ifade edilecek. CHP’nin bu konuda gerçekten politik bir söze, bir haritaya ihtiyacı var".

'KÜRTLER ARTIK NET, SOMUT ADIMLAR BEKLİYOR'

Kürt halkının söz değil, artık net ve somut adımlar beklediğini dile getiren Tuncel, Tuncel, "Dikkat ederseniz ben dikkatli konuşuyorum. Yani bir barış olasılığı varsa buna herkesin omuz vermesi gerekiyor. Hele hele Orta Doğu‘da savaş, çatışma bu kadar derinleşmişken. Türkiye’de bu kadar kaotik bir süreç yaşanırken, şiddet toplumsallaşmışken, her gün kadınlar çocuklar katlediliyorken, çürüme bu kadar derinken barış talebi o kadar önemli bir yerde duruyor ki bunu ilerletmek, geliştirmek konusunda herkesin çaba içerisinde olması lazım. Net, somut adımlar lazım ve Kürtler artık bunu bekliyor.
Cezaevinden çıktığımdan beri sahadayım, geziyorum. Kürtler artık söze bakmıyor, eyleme bakıyor" diye konuştu.

Öne Çıkanlar