CHP lideri Özgür Özel'den 'İmamoğlu'ndan adaylara müdahale' iddialarına yanıt
CHP lideri Özel, İmamoğlu'nun belediye başkan adaylarına müdahalede bulunduğu iddiasına "İstanbul dışındakilerle İstanbul Büyükşehir’in ilgisi yok" diye yanıt verdi. Özel, HEDEP ile görüşmeye dair "‘Randevu talep edeceğiz' dedikleri için bekliyoruz" dedi.

Artı Gerçek - Milletvekilleriyle Antalya'da düzenlenen kampa katılan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, gazetecilerle bir araya geldi. Özel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu çerçevesinde şekillenen 'çift başlı yönetim' ve yerel seçim için 'adayların belirlenmesinde müdahale' iddialarına yanıt verdi. İstanbul özelinde CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve İmamoğlu'nun da aday belirleme sürecinde olacağını belirten Özel, "İstanbul dışındakilerle zaten İstanbul Büyükşehir’in bir ilgisi yok” dedi.
T24'ten Eray Görgülü'nün haberine göre, Özel, İYİ Parti’ye götürdüğü iş birliği teklifiyle ilgili ise, “İki tane A planımız var. Birincisi İYİ Parti kabul ederse hızlıca oturup ittifak görüşmelerini yapmak. İYİ Parti kabul etmezse adaylarımızı tespit edip sahaya çıkmak. Karardan dolayı bir hayal kırıklığı, soğukluk, böyle bir şey düşünmüyoruz” diye konuştu.
HEDEP ile herhangi bir görüşme takvimlerinin olup olmadığına ilişkin ise Özel, "Halk buluşmaları yapıyorlar, ‘Halk buluşmaları takvimimiz yoğun, sonrasında bir randevu talep edeceğiz’ dediler. Onlar bir ‘Randevu talep edeceğiz’ dedikleri için bekliyoruz" dedi.
CHP TBMM Grubu 28’inci Dönem 1. Çalışma ve Değerlendirme Toplantısı, Antalya’nın Manavgat ilçesindeki bir otelde düzenlendi. Genel Başkan Özgür Özel’in başkanlığında düzenlenen ve üç gün boyunca süren toplantıya gölge kabine üyeleri ile birlikte CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeleri de katıldı. Bir grup gazeteci ile bir araya gelen Özel, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Çalışma toplantısında hemen her konuyu masaya yatırdıklarını ifade eden Özel, “Arkadaşlar içlerini döktüler, önerilerini söylediler. Kararlar aldık” dedi.
'ADAY KOMİSYONU' NASIL ÇALIŞACAK?
Özel, eski Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın, CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun ile CHP’de geçmişte genel sekreterlik yapan Bihlun Tamaylıgil’in yer aldığı beş kişilik “aday komisyonu”yla ilgili de konuştu. Komisyonun kamuoyunda “aday tespit komisyonu” gibi düşünüldüğünü ancak farklı olduğunu dile getiren Özel, “Örneğin, bizdeki bir belediye başkanı değişecek, onun zamanlaması ne olmalı? Örneğin, dışarıdan bir belediye başkanı transfer ediyor ve adaylaştıracaksınız, bunun zamanlaması ne olacak? Bazen doğru işler yapmışız, bazen yanlış işler yapmışız. Daha makro konulardı, yoksa adaylarla mülakatla aday tespiti değil o danışma kurulu” dedi.
'MEVCUT BAŞKAN DÜŞERSE, YERİNE GELECEK KİŞİYE İKİNCİ ANKETLE KARAR VERECEĞİZ'
Belediye başkan adaylıkları ilgili de konuşan Özel, milletvekili seçimindeki gibi bütün yetkilerin devredildiği “8’li masa” gibi bir masa ya da komisyon düşünmediklerini kaydederek, şunları söyledi:
“Onun yerine belli kaba görevlere göre yetkilendirmeler düşünüyoruz. Ağırlık zaten ölçme ve değerlendirme. Tabii adaylarla mülakat yapacağız, mülakatsız olmaz. Çünkü aday olup olmamasına da parti karar veriyor. Adaylık başvurusu kabul edilen kişiler üzerinden, belediyenin bizde olduğu değişecek yerlerle, kazanma şansımızın orta ya yüksek olduğu yerlerde bütün adayları önce ankete koyacağız, bu adayların biri sivriliyorsa adaylaştıracağız, birkaçı sivriliyorsa kadını adaylaştıracağız, erkeklerden birkaçı sivriliyorsa sandık koyacağız ve örgüte soracağız. ‘Siz karar verin’ diyeceğiz. Memnuniyet anketini sadece belediye başkanı üzerinden yapıyoruz. ‘Memnun musunuz, geçmişte hangi partiye oy verdin, bu pazar seçim olsa bu belediye başkanına oy verir misin, değişsin mi, değişmesin mi, değişirse, CHP’ye oy vermeyi düşünür müsün?’ gibi sorular var. Bununla mevcut belediye başkanına karar veriyoruz, onu bir daha ankete sokmuyoruz. Düşerse eliyoruz. Yerine kimin geleceğine ikinci anketle karar veriyoruz.”
İMAMOĞLU İDDİALARINA YANIT
Özel, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) belediye başkan adaylıkları için istifa eden bürokratların hatırlatılması ve “İBB Ekrem İmamoğlu’nun adaylık süreci ile ilgili Genel Merkez’e müdahalelerde bulunduğu” iddialarına ilişkin ise şunları söyledi:
“’270 istifa’ diye söylediler, aslında 27... İçinde gassal da varmış, hemşire de varmış, tıp teknisyeni de varmış. Gassal belki Saadet’ten başvuracak. Ama birkaç tane üst düzey yönetici de var. Benimle temas etmek isteyenler de oldu. İstanbul adaylığı niyetleri olanlar var muhakkak belli ilçelerle ilgili. Sonuçta herkesin aday olma hakkı var. Ama dediğimiz gibi, çift aşamalı ölçme, değerlendirme var. Mesala Ekrem Bey bana birisiyle ilgili, ‘Sizle konuşup konuşamayacağımı söyledi, kendisine kendisinin konuşması gerektiğini söyledim’ dedi. Ama tabii İstanbul ile ilgil adaylıklarda, İstanbul özelinde İl Başkanı, Ekrem Bey, Genel Merkez ile hep birlikte böyle oturulup bakılacaktır meseleye. İstanbul dışındakilerle zaten İstanbul Büyükşehir’in bir ilgisi yok.”
'İYİ PARTİ'NİN KARARI ÜZERİNDEN BİR ŞEY TASARLAMIYORUZ'
Özel, İYİ Parti’ye götürdüğü işbirliği teklifi ile ilgili, “İYİ Parti, teklifinizi kabul etmezse B planınız var mı?” sorusunu da şöyle yanıtladı:
“İki tane A planımız var bizim. Birincisi İyi Parti kabul ederse hızlıca oturup ittifak görüşmelerini yapmak. İyi Parti kabul etmezse adaylarımızı tespit edip sahaya çıkmak. İYİ Parti’nin kararı üzerinden bir şey tasarlamıyoruz. İYİ Parti’nin vereceği karardan sonra bir İYİ Parti ile gerginlik, İYİ Parti’nin kararından dolayı hayal kırıklığı, bir soğukluk... Böyle bir şey düşünmüyoruz. İYİ Parti’nin kararını da saygı ile karşılayacağız.”
'GİK ÜYELERİNE KULİS YAPACAK HALİMİZ YOK'
Özel, "İYİ Parti’nin olası iş birliği şartlarının ne olabileceğine” dair de şöyle konuştu: “Müzakerenin birinci şartıdır; şart veya olasılık tartışmayacağız. Olmayan bir şey üzerinden bir şey söyleyip, ‘Bunu yaparsanız sizinle anlaşmayız ya da bunu yapsanız bile biz varız’; müzakere tekniğinde uygulanmaması gereken bir şey. Karşı taraftan gelmeyen bir teklifi ‘gelmiş’ gibi yanıtladığınızda, bu müzakere kültürüne zarar verir. Tam bekleme halindeyiz. Pazartesiye kadar bekleme halindeyiz. Çünkü pozisyonlarımız çok net. Onlar dediler ki, ‘GİK kararımız var, kaldırmadan görüşemeyiz.’ Biz zaten, ‘GİK kararını gözden geçirebilir misiniz?’ diye ayrıldık. O yüzden şu anda bizim GİK üyelerine kulis yapacak halimiz yok.”
'İYİ PARTİ’YE ÇALIŞMA MASASI TEKLİF ETTİK'
Özel, İYİ Parti’ye götürdükleri teklifin içeriğine ilişkin de şu bilgileri verdi: “Meral Hanım bana ‘Ne teklif ediyorsunuz?’ diye sordu, ben de ‘Kararınızı alırsanız, masa kuralım ve başına geçelim. İstanbul, Ankara’dan başlayarak, 11 büyükşehirden başlayarak, Türkiye’yi konuşalım’ dedim. Bunun dışında, böyle ya çok kapsamlı bir şey vermem lazım ya da çok indirgenmiş bir şey söylemem lazım. İkisi de iş birliğinin önünü tıkayabilir. İYİ Parti’nin şöyle bir şeyi olabilir; ‘Şu, şu, şu gibi noktalarda ne diyorsunuz? Biz bunlara olumlu cevap verirseniz müzakere yaparız’ dese onu müzakere ederiz. Ama ‘Ne teklif ediyorsunuz?’ dediklerinde, biz onlara çalışma masası teklif ettik. Çünkü her şey çok kolay değil. Sadece bir ilin seçiminden bahsediyorsak, bir teklif götürürüz. Sırf İstanbul ile ilgili bir teklif götürsem, iş çözülecek mi? ‘Şu olsun, bu olmasın…’ Sonuçta teoride 81 il, bin 271 ilçede konuşacağız.”
HEDEP İLE GÖRÜŞME OLACAK MI?
Özgür Özel, “HEDEP ile yakın zamanda yerel seçimlere yönelik bir görüşme olup olmayacağına” yönelik ise, "HEDEP’in Eş Genel Başkanları bana telefon açmışlardı, tebrik için. Şöyle demişlerdi, ‘Ziyaretenize de gelmek isteriz. Kabul ederseniz.’ Ben, ‘Kabul ederiz’ dedim. Hatta, ‘Meclis’te mi, Genel Merkez’de mi?’ dediler. Ben de, ‘Genel Merkez de olur, illa Meclis’te görüşelim diye bir şey yok’ dedim. Halk buluşmaları yapıyorlar, ‘Halk buluşmaları takvimimiz yoğun, sonrasında bir randevu talep edeceğiz’ dediler. Onlar bir ‘Randevu talep edeceğiz’ dedikleri için bekliyoruz" diye konuştu.
FARKLI İŞBİRLİKLERİ OLACAK MI?
Özel, “yerel seçimde diğer muhalefet partileriyle işbirliği yapılıp yapılmayacağına” yönelik soru üzerine de şunları söyledi: “Diğer partilerle, İYİ Parti’nin durumuna ve saha analizlerine göre… Şimdi milletvekillerimiz gitsin. Mesela şöyle bir toplam gelecek diye düşüyorum: Saadet ile konuşmam gereken illeri, belki o zaman onu oturup tartışırız böyle bir şey için. Şu ilçelerde Demokrat Parti ile, şu ilçelerde Gelecek ile, ilçelerde DEVA ile konuşmak, yoksa bunun artısı ne olur, eksisi ne olur? Ne teklif edeceğiz? Sadece belediye meclis üyeliği teklif ederek bir yol alabilir miyiz? Yerelde olgunlaşan şeyler olabilir…” (Kaynak)
Akşener, kurmaylarını dinledi: Yerel seçimlerde işbirliğine ne dediler?
İYİ Parti'de gözler GİK toplantısında: 'Sınırlı işbirliği' masada
CHP'nin kamp sona erdi: 90 milletvekili 40 ilde adaylarla mülakat yapacak