CHP'den Hakkari'ye kayyım atanmasına ilk tepkiler: Hukuksuzluktur, siyasi hamledir

CHP'den Hakkari'ye kayyım atanmasına ilk tepkiler: Hukuksuzluktur, siyasi hamledir
CHP Urfa milletvekili Mahmut Tanal, Hakkari'de seçilmiş Eş Başkan Mehmet Sıddık Akış’ın yerine kayyım atanmasına tepki gösterdi: Hukuki nitelikten uzak, tamamen siyasi bir karardır... Maksat belli: Kayyum düzenini kaldığı yerden devam ettirmek.

Artı Gerçek - 31 Mart yerel seçimlerinde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) kazandığı Hakkari Belediyesi'ne İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım atanmasına CHP'den ilk tepkiler gelmeye başladı. CHP Urfa milletvekili Mahmut Tanal, Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın görevden alınmasının siyasi olduğunu vurguladı. Tanal, 31 Mart öncesinde Akış'ın aday olmasının önüne bir engel çıkarılmadığını hatırlatarak, bugün herhangi bir mahkumiyet olmadan görevden alınması için "Bu hukuksuzluktur, siyasi hamledir” dedi.

Tanal'ın X hesabından yaptığı açıklama şöyle:

"Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın gözaltına alınması, akabinde İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılarak yerine kayyum atanması kararı, hukuki nitelikten uzak, tamamen siyasi bir karardır.

Unutmayalım ki, masumiyet karinesinin vurgulandığı Anayasanın 38. maddesinde, “Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar, kimse suçlu sayılamaz” hükmü yer almaktadır. Ortada herhangi bir mahkûmiyet kararı yoktur.

'YARGILAMAYI ETKİLEME AMAÇLI'

Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Akış’ın devam eden bir davası vardır. 5 Haziran 2024 tarihinde dava görülecekti. İş bu karar, mahkeme heyetini, yargılamayı etkileme amacı taşımaktadır. Söz konusu hamleyle, mahkeme kararı öncesi yargılamayı etkileme hedeflenmektedir.

Belediye Başkan Adayı’nın “seçilmesinde engel yoktur” diyorsunuz. Seçim sonucunda Belediye Başkanlığı koltuğuna oturuluyor. Sonra kalkıp, yargılama konusu yapılan geçmişteki olayları sıralayarak, görevden alınma kararı alıyorsunuz. Bu hukuksuzluktur, siyasi hamledir.

'YSK'NİN ONAMASINDAN BERİ NE DEĞİŞTİ?'

Yargılama daha bitmedi. Ortada bir mahkumiyet kararı da yok. Maksat belli: Kayyum düzenini kaldığı yerden devam ettirmek… Sormazlar mı Mehmet Sıddık Akış’ın seçime katılma engeli yoktu. YSK onaması ile aday oldu. O günden bugüne ne değişti?"

TANRIKULU: HALKIN İRADESİNE KARŞI DARBE GİRİŞİMİDİR

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanmasına tepki gösterdi. Yaşananları 'halk iradesine karşı yargı girişimi' olarak nitelendiren Tanrıkulu şöyle konuştu:

"Seçimlerden sonra sadece 2 ay geçti. Yargılaması henüz devam eden, hakkında bir mahkumiyet kararı olmayan bir Belediye Başkanı görevden alınamaz! Alınırsa, yerine Vali kayyum olarak atanamaz. Eğer mahkumiyet kesinleşmişse, hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı varsa, yapılacak işlem bellidir. Belediye Meclisinde seçim yapılır ve yerine yeni bir belediye başkanı seçilir. Bunun dışında yapılan bütün işlemler hukuka aykırıdır.

"Demokratik bütün kurallara aykırıdır ve halkın iradesine karşı bir darbe girişimidir.Biz dayanışma içerisinde olmaya, bu uygulamaya karşı çıkamaya devam edeceğiz. Adalet ve Kalkınma Partisine son kez buradan sesleniyoruz: bu uygulamalara son ver, yeni uygulama yapma"

BEKAROĞLU: SİZ, BÜTÜN BU İŞLERİ YAPANLAR, KİMSİNİZ?

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da, seçilmiş Eş Başkan Akış hakkında kesinleşmiş mahkumiyet olsa bile yerine gelecek ismi belediye meclisi üyelerinin seçmesi gerektiğini vurguladı:

"Yapmayın, etmeyin, bu ülkeyi, bu halkı bölmeyin! Bilmiyorum, Başkan belki de bir suç işledi; buna mahkeme karar verir. (Gerçi DEM’liler için bu kararlar da inandırıcı değil ya…), eğer Başkan’ın mahkumiyeti kesinleşirse seçilmiş meclis üyeleri yerine yeni Başkanı seçer. Niçin bu normal prosedürü Kürtler söz konusu olduğu zaman işletmiyorsunuz? Siz, siz bütün bu işleri yapanlar, siz kimsiniz ve ne yapıyorsunuz?"

NE OLMUŞTU?

Mehmet Sıddık Akış, DEM Parti'nin adayı olarak 31 Mart 2024 yerel seçimlerini yüzde 48.91 oranında oyla kazanmıştı. Hakkari'de AKP'nin adayı İsmet Ölmez, yüzde 46.57 oranında kalmıştı. Ancak Hakkari Belediyesi dün gece saat 23.00 sularında polis tarafından ablukaya alınmış ve Akış Van'da gözaltına alınmıştı.

Hakkari Valiliği de il genelinde yürüyüş, toplantı, basın açıklaması, oturma eylemi gibi her türlü protestoları 10 gün süreyle yasaklarken, İçişleri Bakanlığı'ndan da kayyım açıklaması geldi. Bakanlık, Akış'ın 'geçici tedbir' gerekçesiyle görevden uzaklaştırıldığını, yerine Hakkari Valisi Ali Çelik'in 'Belediye Başkan Vekili' olarak görevlendirildiğini duyurdu. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar