CHP'den Yargıtay'a sert tepki: 'Düşmesi gereken Can Atalay’ın vekilliği değil, sizin görevlerinizdir'

CHP'den Yargıtay'a sert tepki: 'Düşmesi gereken Can Atalay’ın vekilliği değil, sizin görevlerinizdir'
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Yargıtay'ın ikinci kez AYM'nin verdiği Can Atalay kararını tanımamasına sert tepki gösterdi: "Bu Meclis iradesine darbedir. Düşmesi gereken Can Atalay’ın vekilliği değil, sizin koltuktaki görevlerinizdir."

Artı Gerçek - Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Can Atalay kararının hukuki değeri olmadığı iddiasıyla ihlal kararına uyulmasına yer olmadığına hükmetti. Yargıtay'ın ikinci kez AYM'nin kararını tanımamasına CHP'den sert tepki geldi. CHP Grup Başkanvekili konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Düşmesi gereken Can Atalay’ın vekilliği değil, sizin bulunduğunuz koltuktaki görevlerinizdir.”

Başarır’ın açıklamasında şunları söyledi:

“Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi’nin verdiği ikinci ihlal kararının hukuki değeri yok” demiş. Gerekçe olarak da Anayasa Mahkemesi kararlarının tüm makamları bağladığını söyleyen Anayasa 153 kapsamında uygulanabilecek bir kararın var olmadığını ileri sürmüş.

Yani Yargıtay, “Anayasa Mahkemesi'nin kararına uymuyoruz” demiş. Yargıtay 3. Ceza Dairesi Anayasa Mahkemesi kararına inatla uymuyor ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Can Atalay’ın milletvekilliğini düşürün emri veriyor. Düşmesi gereken Can Atalay’ın vekilliği değil, düşmesi gereken sizin o bulunduğunuz koltuktaki görevinizdir."

'MİLLETİN İRADESİ GASP EDİLMİŞTİR'

Yargıtay'ın verdiği kararla Meclis'in iradesini hiçe saydığını belirten Başarır, kararın hukuki değil siyasi olduğunu belirtti ve şöyle konuştu:

"Bu kuvvetler ayrılığı ilkesini ayaklar altına almaktır. Bu Meclis’in iradesine yani halkın iradesine apaçık darbe vurmaktır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na ayar vermektir. Bugün vatandaşların oy hakkı ve Can Atalay’ın siyasal temsil hakkı gasp ediliyor."

"Yargıtay verdiği kararda bir de dikkat çekici ifade kullanıyor. Anayasa Mahkemesi’nin juristokratik bir davranışla karar verdiğini söylüyor. Yani Anayasa Mahkemesi’nin yargıçlarının kanunlar üzerinde bir yorum yaptığını söylüyor. Oysa burada kanunlar üzerinde yorum yapan bir taraf varsa, o Yargıtay’dır.
Milletin iradesini gasp eden bir taraf varsa, o Yargıtay’dır. Yargıtay bariz bir şekilde siyasal tavır almıştır.
Hukukta deprem yaratmıştır. Yargıtay verdiği bu siyasi kararla ülkemizi hukuk alanında dünyaya rezil etmiştir. Bu mahkeme hakkında derhal soruşturma açılmalı. Bu hakimler, derhal yargılanmalıdır! Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı ve kararı üzerine Ceza Genel Kurulu toplanmalıdır."

Öne Çıkanlar