CHP'li Sezgin Tanrıkulu Diyarbakır'da konuştu: Biz kayyımlara kesinlikle karşıyız
CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu, Kılıçdaroğlu ve Özdağ arasında imzalanan protokoldeki 'kayyım' maddesine ilişkin sorulara cevap verdi. Kayyım uygulamasının Anayasal olmadığını hatırlatan Kaboğlu, “Orda bahsedilen mahkeme kararıdır" dedi.
Rojhat Abi
DİYARBAKIR - 28 Mayıs’ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerin ikinci turuna günler kala siyasi partilerin seçim çalışmaları hızlandı. Çalışmaların yoğunluk kazandığı kentlerden biri de Diyarbakır. CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ankara Milletvekili Levent Gök, CHP ve İYİ Parti il yönetimi ile birlikte Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde (GGC) basın toplantısı düzenledi.
'YÜZYILIN SEÇİMİ OLACAK'
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, konuşmasına seçimlerin önemini anlatarak başladı. 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tur seçimini 'Yüzyılın seçimi' olarak nitelendiren Tanrıkulu, “Seçime üç gün kaldı. Son derece önemli olan bu seçimde rejimi Diyarbakır'da değiştirmek istiyoruz” dedi.
'DİYARBAKIR BELİRLEYİCİDİR'
CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu da seçimlerin oldukça önemli olduğunu söyledi. Her seçimde Diyarbakır’ın belirleyici olduğunu hatırlatan Kaboğlu, “Burada önemli olan husus seçimin bir süreç olmasının bilinmesidir. Bu süreç üç aşamadan oluşur ve şeffaf olması gerekmektedir. Fakat seçimlerin şeffaf olmadığını görüyoruz. Tabi ki bu umudumuzu kaybetmemiz anlamına gelmiyor. Aksine sandıklara daha sıkı sarılmamıza neden oluyor. CHP olarak hep güçlendirilmiş parlamenter sistemi savunduk. Bu mekanizmanın işletilmesi gerektiğini söylüyoruz. Biz bütün insan haklarına saygılı bir partiyiz ve bunun mücadelesini veriyoruz” ifadelerini kullandı.
ROBOSKİ FAİLLERİ HÂLÂ DIŞARIDA
Ankara Milletvekili Levent Gök, CHP olarak adaletin tesisi için her yerde ve herkese eşit yaklaştıklarını söyledi. Konuşmasında Roboski katliamına değinen Gök, şunları söyledi:
"Ben ve sayın Diyarbakır milletvekillimiz Sezgin Tanrıkulu ile 2011'den yana bu olayın takipçisiyiz. Olayın failleri hala dışarıda, Hulusi Akar hala görevde. Biz Roboski katliamının takipçisi olmaya devam edeceğiz. Türkiye'de nerede olursa olsun doğusundan batısına kadar her yerde adalet arayacağız.”
CHP’Lİ VEKİLLERE KAYYIM SORUSU
CHP’li vekillerin konuşmalarının ardından soru cevap kısmına geçildi. Milletvekillerine yöneltilen soruların başında ise Kemal Kılıçdaroğlu ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ arasında yapılan protokolde yer alan kayyım maddesiydi.
'KAYYIM UYGULMASI OHAL DÖNEMİNDE GETİRİLDİ'
Kayyım uygulamasının Anayasada olmadığını belirten CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu CHP olarak Anayasa’ya bağlı olduklarını söyledi. Kayyım uyulmasının OHAL döneminde ortaya çıktığını ifade eden Kaboğlu, “Bu Anayasa olduğu sürece kayyım anayasaya aykırı olur. Orda bahsedilen mahkeme kararıdır. Anayasaya aykırı karar olamaz” dedi.
'KÜRT SEÇMENİN SANDIĞA GİDECEĞİNE İNANIYORUM'
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’da kayyım ile ilgili soruya cevap verdi. Ortak politikalar metninde kayyım olmadığını söyleyen Tanrıkulu, “Biz CHP olarak kayyımlara kesinlikle karşıyız” dedi. Buna ilişkin algının yandaş basın tarafından oluşturmak istendiğini söyleyen Tanrıkulu, “Biz biliyoruz ki Yeşil Sol Parti seçmeni ve Kürt seçmen politik derinliği olan seçmenlerdir. Bu seçmenlere yönelik yapılan algılardır bunlar. Kürt seçmenin sandıklara gideceğini ve oy vereceklerine güveniyorum” diye konuştu.
Prof. Dr. Günday değerlendirdi: Özdağ-Kılıçdaroğlu protokolündeki kayyım maddesi neyi değiştirir?
'Kayyım' konusunda Millet İttifakı mutabakatında ne deniyordu?