CHP’li Tutdere: Faturayı Adıyaman Valisi'ne kesmek hükümeti kurtaramayacak

CHP’li Tutdere: Faturayı Adıyaman Valisi'ne kesmek hükümeti kurtaramayacak
Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar’ın istifasının gecikmiş istifa olduğunu belirten CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, ihmali bulunan ilgili bakanların da istifa etmesi gerektiğini ifade etti.

Artı Gerçek - TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar’ın istifasının tek başına yeterli olmadığını söyledi. İlgili bakanların da istifasını isteyen Tutdere, "Faturayı sadece Adıyaman Valisine kesmek, bu işin sorumlusunu sadece Adıyaman Valisi olarak değerlendirmek hükümeti bu sorumluluktan kurtarmaz.” dedi.

Adıyaman Valisi’nin depremden sonraki süreci yönetemediğini bundan dolayı da istifa kararının gecikmiş bir karar olduğuna dikkat çeken Milletvekili Tutdere, şunları söyledi:

'HÜKÜMETİ SORUMLULUKTAN KURTARMAZ'

“Adıyaman Valisi’nin istifası gecikmiş bir karar çünkü depremden sonraki süreci yönetemedi, iyi yönetilemediği için de Adıyaman halkı çok ağır bedeller ödedi. Valiliğin hiçbir hazırlığın olmadığı da deprem sonrası ortaya çıkmıştı Vali Bey’in istifası bu anlamda gecikmiş bir istifadır. Sadece Vali Bey’in değil bu konuda ihmali bulunan ilgili bakanların da istifa etmesi gerekiyor. Faturayı sadece Adıyaman Valisine kesmek, bu işin sorumlusunu sadece Adıyaman Valisi olarak değerlendirmek hükümeti bu sorumluluktan kurtarmaz.” dedi.

'BİLGİSİ OLMADAN AÇIKLAMA YAPTI'

Adıyaman Valisi’nin depremin ilk günlerinde saha hakkında bilgi sahibi olmadan açıklama yaptığını söyleyen Tutdere, şu ifadeleri kullandı:

“Arama kurtarma çalışmaları Adıyaman’da ikinci günün sonunda üçüncü günün başında başladı. Yıkım fazla olduğu için ekipler enkazların tamamına dördüncü, beşinci gününde ulaşmaya başladı. Depremin başında Vali katıldığı bir canlı yayında Adıyaman'daki sahayı tam olarak tahlil etmeden, sağlıklı bilgi almadan bir değerlendirme yapmıştı. Kamuoyunda da o değerlendirmesi nedeniyle yardımların Adıyaman’a geciktiği şeklinde bir algı oluşmuştu” ifadelerini kullandı.

'HER ŞEY KAĞIT ÜSTÜNDE'

AFAD tarafından İl Risk Azaltma Raporu’nun sadece kâğıt üzerinde yazıldığını, yaşanan ölümlerde Adıyaman Valisi’nin sorumluluğu olduğunu ifade eden Milletvekili Tutdere, şöyle devam etti:

“Adıyaman Valiliği AFAD'la ve belediyeyle birlikte 2021 yılında İl Risk Azaltma Raporu hazırlamışlar fakat kâğıt üstünde yazmışlar her şeyi. Biz depremde gördük ki hiçbir hazırlık yapmamışlar. AFAD’ın bölge deposu Adıyaman’da fakat depoya yeteri kadar çadır bile stoklanmamış. Hâlbuki Sivrice Depreminden sonra bölgede bir depremin olacağı bütün uzmanlar tarafından söyleniyordu. Sivrice Depreminde Adıyaman’da hasarlı olan binalarda tahliye edilmedi, o vatandaşlarımızın evleri yapılmadı ve o evlerin hepsi bu depremde yıkıldı ve o binaların içinde insanlar öldü. Vali Bey'in burada da sorumluluğu var.” (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar