Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu buluştu: Tehditler konusunda iktidarın cevap vermesi gerekir

Davutoğlu, Kılıçdaroğlu’nu CHP Genel Merkezinde ziyaret etti. CHP ve Gelecek Partisi'nden yedişer kişinin katıldığı basına kapalı görüşme sonrasında iki lider ortak basın toplantısı yaptı.

Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu buluştu: Tehditler konusunda iktidarın cevap vermesi gerekir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu ağırladı. Davutoğlu, Kılıçdaroğlu ile partisinin hazırladığı "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" metnini paylaştı. İki lider yeni Anayasa ile ilgili görüşlerini aktardı, Türkiye'nin yeni bir Anayasa'ya ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Davutoğlu, "Türkiye’de öyle bir psikolojik ortam var ki bir parti başka partilerle bir araya gelirse toplumsal uzlaşı oluyor, başka parti yaparsa ihanet oluyor. Karşılıklı kutuplaşma yaklaşımları ile Türkiye’de siyasal sistem problemini aşmak mümkün değil. Geçmişte ne yaşamış olursak olalım, zihnimizin arkasına atıp demokratik düzeni kurma vaktidir" dedi.

Kılıçdaroğlu ise, "Bu ülkede kim yaşıyorsa; kimliği, yaşam tarzı, inancı ne olursa olsun bir toplumsal uzlaşma ile bu ülkede güçlü demokratik parlamenter sistemi kuracağız. Nokta. Kim ne derse desin" dedi.

'BEN BAHÇELİ’Yİ ELEŞTİRİYORUM CEVAP YERALTI DÜNYASINDAN GELİYOR'

Davutoğlu, Kılıçdaroğlu’nu CHP Genel Merkezinde ziyaret etti. CHP ve Gelecek Partisi'nden yedişer kişinin katıldığı basına kapalı görüşme sonrasında iki lider ortak bir basın toplantısı yaptı. Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Ben Erdoğan’ı eleştiriyorum Bahçeli cevap veriyor, Bahçeli’yi eleştiriyorum yeraltı dünyasının bir lideri cevap veriyor. Türkiye’nin geldiği yere bakın. Hukukun, yargının olmadığı, devlette liyakatin çöktüğü yerde devlet organize suç örgütü haline dönüşebilir. Bunu iki üç hafta önce ifade ettim. Bana cevap verecek olan Sayın Bahçeli’dir ya da onun arkadaşlarıdır. Aralarındaki ilişki ne? Bilmiyoruz. Cevap verilecek bir olay değil. Bizim ruhumuzu oluşturan temel öğe Kuva-yi Milliye’dir. Çakalların bulunduğu yerde hiç kimse bize bir şey söyleyemez.

'ÖYLE BİR ÇALIŞMA OLSA ELİMİZDE METİN OLUR'

İkinci sorunuz, az önce Sayın Genel Başkan arkadaşları ile Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem konusundaki çalışmayı sadece bize değil bütün siyasi partilere vereceğini ifade etti. Bu ülkenin yeni bir anayasaya ihtiyacı var. Bütün bunları ne ile sağlayacağız? Omurgası güçlü bir Anayasa ile. ‘Anayasa çalışmalarını şununla yaptınız bununla yaptınız, Ali’yle yaptınız Veli’yle yaptınız…’ Bu tartışmaların sebebi ne? O konuşmada söylüyorum. Millet ittifakı olarak evet bir araya geldik, ilkeleri belirleyelim diye konuştuk. Anayasa çalışması yapmadık ki. Öyle bir çalışma olsa elimizde bir metin olur.

TBMM UZLAŞMA KOMİSYONU'NDA DA HDP VARDI

Bu neden bu kadar çok tartışılıyor ben onu da anlamıyorum. Anayasa çalışmaları parlamentoda oldu. Uzlaşma Komisyonu vardı. Her partiden eşit sayıda milletvekili katıldı. En son 63 maddesi üzerinde uzlaşma sağlandı. Peki orada HDP, MHP Ak Parti var mıydı yok muydu? Bütün bunları bir tarafa atarak demokrasinin önünü tıkamak, baskı rejimini yasallaştırmak için her şeyi yapıyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar bu ülkeye güçlü bir parlamenter sistem getirmeye bu ülkenin insanı kararlı. Anayasa değişikliği yapıyorsunuz. Her kesimin görüşünü almak zorundasınız, bir yasal değişiklik yapmıyorsunuz. Anayasa değişikliği bu ülkede bir toplumsal uzlaşma ile olur. Nokta. Vesayetle, baskıyla anayasa yapılmaz. Bu şekilde yapılan anayasaların tamamı Türkiye’nin geriye gitmesine yol açmıştır.

'BİRİLERİNİN ÇIKARLARI İÇİN ANAYASA YAPILMAZ'

Bir toplumsal uzlaşmadan söz ediyoruz. Biz toplumsal bir uzlaşmayı nasıl güçlendiririz onun üzerinde bir tartışma. Aklın, ahlakın alacağı bir şey değil. Bu ülkede kim yaşıyorsa; kimliği, yaşam tarzı, inancı ne olursa olsun bir toplumsal uzlaşma ile bu ülkede güçlü demokratik parlamenter sistemi kuracağız. Nokta. Kim ne derse desin. Ben halkı, halkın çıkarlarını düşünüyorum. Birilerinin çıkarları için Anayasa yapılmaz. Güçlüyüm, benim istediğim şekilde Anayasa yapacağım olmaz. Bu ülkede kim yaşıyorsa, 83 milyon beraber toplumsal uzlaşma ile bir Anayasa yapacağız ve hayata geçecek. Bu ülke gerçek anlamda belki de ilk kez çok partili rejimde bir toplumsal uzlaşma ile Anayasa yapma iradesini ortaya koyacak. Bu çok değerli.

'SORUMLUSU İKTİDAR'

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu da Türkiye’nin yeni bir Anayasa’ya ihtiyacı olduğunu belirterek şöyle dedi: "Sayın Genel Başkan'a siyasi bir eleştiri dolayısıyla yöneltilen tehditler konusunda, kesinlikle öncelikle iktidarın bu konuya cevap vermesi gerekiyor. Burada hukuk kuralları işler ve anayasal bir konuma sahip olan ana muhalefet lideri hiçbir kimse tarafından tehdit edilemez, hakarete uğrayamaz. Reformlardan bahsedildiği günlerde eğer bir siyasi parti lideri açık şekilde tehdit ediliyorsa, öbür tarafta da toplum ayrıştırılıyorsa bunun sorumlusu iktidar olur.

'TÜRKİYE'NİN YENİ BİR ANAYASA'YA İHTİYACI VAR'

Türkiye’nin yeni bir Anayasa’ya; Anayasa’nın da önünü açacak yeni bir siyasal sistem modeline ihtiyacı var. Geçmişte 1924 Anayasası’nın çoğunlukçu modeli, 1960 Anayasası’nın vesayet modeli ve 1982 Anayasası’nın vesayeti artıran melez modeli ile Türkiye’nin bir yere gidemeyeceği aşikardır. Bu problemleri aşmak için geldiğini iddia eden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, iki buçuk yıllık uygulaması ile kurumların kurumsal aklını tahrip etmiş, devlet teamüllerinde ciddi sıkıntılara yol açmış, nepotizmi yaygınlaştırmış, kişiselleşmiş bir iktidar anlayışını Türkiye’nin kaderine hakim kılmıştır. Bunun da sonuçlarını gördük

'BÜTÜN PARTİLERDEN RANDEVU TALEP ETTİK'

Biz Gelecek Partisi olarak hem eleştirilerimizi dile getiriyoruz hem de bu eleştiriler karşısında teklifimizi noktasal politikalarla ilgili ve sistem teklifimizi de geliştirerek kamuoyumuzla paylaşmayı ilke meselesi olarak görüyoruz. Tam demokrasi için güçlendirilmiş parlamenter sistem önerimizi geçmişte uygulanan parlamenter sistemin eksikliklerini gideren, temsil istikrar dengesini sağlayan ve ülkede kapsayıcı bir demokratik anlayış içerisinde tüm vatandaşların sürece katılmasını tesis eden bir siyasal sistem olduğu inancındayız. Bütün partilerden randevu talep ettik. İktidar partisinden de talep ediyoruz. Dileriz ki onlar da bu tartışmanın rasyonel bir zeminde ilerlemesine katkıda bulunurlar.

'KUTUPLAŞMA İLE SİYASAL SİSTEM PROBLEMİNİ AŞMAK MÜMKÜN DEĞİL'

Türkiye’de öyle bir psikolojik ortam var ki bir parti başka partilerle bir araya gelirse toplumsal uzlaşı oluyor, başka parti yaparsa ihanet oluyor. Karşılıklı kutuplaşma yaklaşımları ile Türkiye’de siyasal sistem problemini aşmak mümkün değil. Geçmişte ne yaşamış olursak olalım, zihnimizin arkasına atıp demokratik düzeni kurma vaktidir." (HABER MERKEZİ)

anayasa chp kılıçdaroğlu Davutoğlu Gelecek Partisi