DEM Parti Van Büyükşehir adayları 13 başlıkta 113 proje açıkladı

DEM Parti Van Büyükşehir adayları 13 başlıkta 113 proje açıkladı
DEM Parti Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, 13 başlıkta 113 proje ve beş vizyon projelerini açıkladı. Projelerin halkın ihtiyaçları ve STK'lerin görüşleri doğrultusunda hazırlandığı belirtildi.

Şenol BALI


VAN - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, bugün Elite World Otel'de düzenledikleri toplantıda projelerini açıkladı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan DEM Parti Van İl Eşbaşkanı Gülşen Kurt, "Yerel yönetimlerde önceliğimiz demokratik, ekolojik ve eşit temsiliyetçi bir anlayışla kenti yönetmektir. Belediyeleri, dil, din ve ırk ayrımı yapmadan, eşit bir temsiliyetle yönetmeye çalışacağımızı biliyorsunuz. Eşbaşkan ve encümen adaylarımızın belediyeleri yerelde büyük bir iradeyle yöneteceklerine eminiz" dedi.

Ardından, DEM Parti’nin ocak ayında kentte yaptığı ön seçimleri anlatan bir video yayınlandı.

'PROJELERİ HALK VE STK’LERLE GÖRÜŞEREK HAZIRLADIK'

DEM Parti Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Neslihan Şedal, iktidarın eril, sömürgeci ve ayrımcı politikalarına karşı eşitlikçi anlayışla hareket ettiklerini dile getirdi. DEM Parti Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan ise halkla ve STK temsilcileri ile ortaklaşarak, halkın ihtiyaçları ve STK’ların görüşleri doğrultusunda projeleri hazırladıklarını ifade etti.

13 BAŞLIKTA 113 PROJE

Şedal ve Zeydan, kayyımların sekiz yıldır kentte yarattığı tahribata dikkat çekti. Daha sonra ekoloji, ulaşım, turizm, sağlık, imar, kültür sanat, anadili, deprem riski, kadın, genç ve engellilere dönük hayata geçirecekleri 113 projeyi 13 başlıkta açıkladı

KADINLARA YÖNELİK PROJELER

Özgür Kadın Kooperatifleri, kadın spor kompleksleri, kadın kültür ve sanat evleri, kadın spor kompleksleri, Jinkart uygulaması, üniversiteli genç kadınlar için yurt projesi, kadın semt pazarları projesi, kadınlar için haftanın bir günü ücretsiz ulaşım uygulaması, özgür kadın köyleri projesi, üniversiteli genç kadınlara burs, kadına yönelik şiddetle mücadelede ilk adım istasyonları, çok dilli alo şiddet hattı, gezici sağlık hizmeti, kadın eserleri kütüphaneleri, kadın akademileri ve kadın hafıza merkezleri projesi.

TARIM VE HAYVANCILIĞA İLİŞKİN PROJELER

Modern tarımsal ekipman parkı projesi, yerli tohum bankası projesi, çiftçilere teknik eğitim desteği projesi, tarım ve hayvancılık kooperatifleri projesi, hayvansal ürün işletme tesisleri projesi, kent bostanları ve organik tarımı projesi, tıbbi ve aromatik bitki üretimini destekleme projesi, endemik türleri koruma projesi.

GENÇLER VE ÇOCUKLARA DÖNÜK PROJELER

Çocuk Politikaları Daire Başkanlığı, anadilde gündüz bakımevi ve kreşler, çocuklara kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerin ücretsiz sağlanması; eğitim, beslenme ve ulaşım desteği, koruyucu sağlık hizmetlerinin sağlanması, çocuk yoksulluğuyla mücadele için temel gelir güvencesinin sağlanması, ücretsiz sağlık, barınma, ulaşım gibi hakların güvence altına alınması , yaygınlaşan madde bağımlılığı ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi, mesleki eğitimler ile gençlerin iş hayatına katılımının sağlanması, gençlere eğitim burs desteği, öğrencilere ulaşım, barınma ve gıda desteği, etüt merkezlerinin niteliklerinin artırılması, üniversiteye kayıt için gelen gençlere kayıt süresince şehir içi ulaşım ve barınma desteği.

ULAŞIM SORUNUNA DAİR ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Ulaşım master planının hazırlanması, alternatif güzergahların oluşturulması, hafif raylı sistemler, katlı ve asansörlü otoparklar, Van-Bahçesaray yolunun güvenli hale getirilmesine dönük çalışmalar, bisiklet temin istasyonları ve bisiklet yolları projesi.

YAŞLILAR VE ENGELLİLERE YÖNELİK PROJELER

Mobil sağlık hizmetleri projesi, gelir desteği projesi, bilge evleri ve hafıza aktarma projesi, hobi atölyeleri, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri projesi, engelliler daire başkanlığının kurulması, engellilerin çalışma hayatına katılımının sağlanmasına dönük projeler, ihtiyaç sahibi engellilere tıbbi medikal malzeme ve temel yurttaşlık gelir desteği, erişilebilir kent projesi, engelsiz kadın yaşam merkezi projesi, işaret dili tercümanı istihdamı.

YOKSULLUKLA MÜCADELE İLE İLGİLİ ATILACAK ADIMLAR

Derin yoksulluk mücadele biriminin kurulması, kentin yoksulluk haritasının hazırlanması, gıda bankaları ile dar gelirli ailelere destek, dar gelirli yurttaşlardan 15 metreküpe kadar su bedeli alınmaması, halk ekmek uygulaması, mobil sağlık araçlarıyla ağız ve diş sağlığı ile genel sağlık taramalarının yapılması.

DEPREME HAZIRLIK VE AFETLERLE MÜCADELE

Afet koordinasyon ve kriz yönetim merkezinin kurulması, afet acil toplanma ve barınma alanlarının oluşturulması, Van Gölü Havzası ve çevre illerde gönüllü ekipler oluşturarak acil durumlarda profesyonel destek sağlanması, eğitim ve tatbikatlarla halkın olası afetlere hazırlanması, riskli yapıların tespitinin yapılması, kısa, orta ve uzun vadeli imar planlaması.

KÜLTÜR VE SANAT ALANINDAKİ PROJELER

Kültür ve sanat kompleksi, kültür sanat ve turizm festivalleri, şehir tiyatrosu, Yaşar Kemal Kent Müzesi, dengbêj akademisi ve müzesi, gezici tiyatro ekibi, gastronomi okulu, yerel el sanatları ve yerel sanatçılar destek, kamp ve karavan turizminin yaygınlaştırılması, mavi bayraklı plajların sayısını artırılması.

BİLİŞİM ALANINDAKİ PROJELER

Eğitim kursları, yapay zeka ve veri bilimi, robotik kodlama programlama dilleri dijital pazarlama, grafik tasarım ve bilgisayar ağları ve güvenli kursları, bilgisayar donanım eğitimi desteği projesi.

EKOLOJİ VE ÇEVRE

Van Gölü Havzasının Korunması ve Yönetimi Projesi, sulak alanlar, doğal sit alanları ve özel çevre koruma bölgelerinin tahribatını önlemeye dönük projeler, yeşil alanları artırma çalışmaları, yenilenebilir enerji projesi, ekolojik toplu taşıma seçenekleri ile kentin hava kirliliğini önlemeye dönük projeler, çöp toplanma alanlarının ıslahı projesi, sıfır atık projesi, Van Gölü Havzası’ndaki taş ocakları ve madencilik faaliyetlerinin önüne geçilmesi.

BEŞ AYRI VİZYON PROJESİ AÇIKLANDI

İşsizlik ve yoksullukla mücadele edeceklerini söyleyen Şedal ve Zeydan Konutvan projesi, modern otogar tesisi, 30 bin seyirci kapasiteli şehir stadyumu, yeni sebze ve meyve hali, seyir teleferiği projesini de hayata geçireceklerini açıkladı.

Öne Çıkanlar