Erdoğan Van'da hizmetlerini sıraladı ama kentte sorunlar kangren

Erdoğan Van'da hizmetlerini sıraladı ama kentte sorunlar kangren
Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Van mitinginde 21 yıllık hizmetlerini sıraladı ancak kentte sağlık, çevre ve ulaşım alanındaki sorunlar kangrene dönmüş durumda. Deprem riskine karşı alınan tedbirler ise yetersiz.

Şenol BALI


VAN - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Van'da partisinin mitingine katıldı. Beşyol Meydanı'nda saat 13.00'de başlaması planlanan miting saat 15.00'e sarktı.

ANA CADDELER VE ARA SOKAKLAR KAPATILDI

Miting nedeniyle kentte geniş güvenlik önlemleri alındı. Çevre illerden takviye polis ekipleri getirilirken, Maraş, Sıhke ve Cumhuriyet caddeleri polis bariyerleriyle kapatıldı.

Ana caddeler bağlanan ara sokakların giriş çıkışları da Van İl Emniyet Müdürlüğü’nün araçlarıyla kapatıldı. Araç sayısı yetersiz kalınca belediye ve karayolları gibi kamu kurumların iş makineleri kullanıldı.

TRAFİK FELÇ OLDU

Erdoğan'ın konvoyunun geçişi öncesi yolların yaya geçişine de kapatılması ile halk kaldırımlarda birikti. Vanlılar zaman zaman bu duruma tepki gösterdi. Gün boyunca kentte trafik sorunu yaşandı.

DEM PARTİ: AFİŞLERİMİZ SÖKÜLDÜ, OKULLARA MİTİNG ÇAĞRISI YAPILDI

Yazılı açıklama yapan DEM Parti Van İl Örgütü ise Erdoğan'ın geçeceği güzergahta bulunan parti afişlerinin söküldüğünü, Newroz bilboardlarının kaldırıldığını açıkladı. DEM Parti, Erdoğan'ın mitingi nedeniyle okullara, kamu kurumlarına ve müftülüklere mitinge katılım için çağrı yapıldığını belirtti.

21 YILLIK BİLANÇOYU SIRALADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında CHP ve DEM Parti'yi hedef aldı. AKP iktidarında 21 yılda kentte yapılanları anlatan Erdoğan, kısa bir tanıtım videosu da izletti.

SAĞLIKTA PERSONEL VE EKİPMAN EKSİĞİ, RANDEVU KRİZİ

104 sağlık tesisi inşa ettiklerini belirten Erdoğan, 15 sağlık tesisinin yapımının sürdüğünü ve 800 yataklı Van Şehir Hastanesi için yakında ihaleye çıkacaklarını söyledi. Ancak kentin sağlık alanındaki sorunları gündemden düşmüyor. Randevu sorunu, personel ve ekipman noktasındaki eksiklikler, hasta yoğunluğundan dolayı sağlık çalışanlarının üzerindeki iş yükü sık sık Meclis gündemine taşınıyor. Van- Hakkari Tabip Odası’na göre Van’ın merkez ilçelerinde ikinci basamak sağlık kuruluşu bulunmuyor. Kentin üç ilçesinde ise kadın doğum uzmanı yok.

12 BİN HASARLI YAPI YIKILMAYI BEKLİYOR

Erdoğan, 2021 depremin ardından TOKİ'nin 25 bin 736 konutu hak sahiplerine teslim ettiğini, 2 bin 299 konutun yapımının sürdüğünü, 13 bin 820 yapının dönüşümünün sağlandığını söyledi. Ancak İnşaat Mühendisleri Odası Van Şubesi’ne göre kentte ağır ve orta hasarlı 12 bin yapı halen yıkılmayı bekliyor. Yapı stoğunun eski olması, çarpık kentleşme, imar planlarının depreme dönük yapılmaması, metruk binalar, kaçak yapılar, deprem toplanma alanlarının olmayışı, altyapı ve ulaşım alanındaki sorunlar, deprem bölgesinde yer alan kentin en önemli sorunları arasında.

VAN GÖLÜ'NDE KIYI İŞGALİ, YAPILAŞMA, KİRLİLİK

Van Gölü'nün korunmasına dönük tedbirler de Erdoğan’ın gündemindeydi. Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı'nı hatırlatan Erdoğan, sekiz su arıtma tesisinin hizmet verdiğini söyledi. Ancak Van Gölü, son yıllarda kirlilik, kıyı işgalleri ve kaçak yapılaşmayla gündemde. Kayyım yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi, 2022’de hazırladığı planla Edremit ilçesindeki 66 hektarlık sahil alanını imara açtı.

Son olarak Merit Otel'in Kıyı Koruma Kanunu ve imar planlarına aykırı olarak kıyı şeridine dolgu yaparak yeni bina yapması çevre örgütlerince protesto edildi.

Kuraklık nedeniyle çekilen Van Gölü'nde yaşanan kirlilik de kamuoyunda tartışılıyor. Van Çevre Derneği’nin verilerine göre, göl kıyısındaki iki il, dokuz ilçe, 136 köy ve mahallede yaşayan yaklaşık 1 milyon 200 bin kişinin günlük 56 bin 400 ton kanalizasyon ve evsel atığı doğrudan ve dolaylı olarak göle akıtılıyor.

ÇEVRE YOLU 14 YILDIR BİTİRİLEMEDİ

Kentin ulaşım sorununa değinen Erdoğan, çift tüplü Güzeldere Tüneli'nin de bulunduğu Van-Hakkari-Yüksekova ayrımı yolunu, Van Çevre Yolu'nun Özalp kavşağı ile Erciş kavşağı arasını, Doğubeyazıt-Çaldıran yolunu, Erciş şehir geçişini bu yıl tamamlayacaklarını söyledi.

Ancak 2010'da ihalesi yapılan Van Çevre Yolu 14 yıl geçmesine rağmen bir türlü tamamlanamadı. Erdoğan'ın bu yıl biteceğini söylediği Güzeldere Tüneli ise 2013 yılından beri sürüyor. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar