DEM Parti Yenişehir eşbaşkan adayları projelerini anlattı: Kültür, kadın, engelsiz yaşam, deprem...

DEM Parti Yenişehir eşbaşkan adayları projelerini anlattı: Kültür, kadın, engelsiz yaşam, deprem...
DEM Parti Yenişehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Safiye Akdağ ve Mehmet Ergün, belediyeyi şeffaflık ilkesiyle yöneteceklerini söyledi. Eşbaşkanlar dil ve kültür, engelsiz yaşam, deprem tedbirleri ve kadın çalışmaları projelerini Artı Gerçek'e anlattı.

Rojhat ABİ


DİYARBAKIR - Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesinde 42 mahallede 223 bin kişi yaşıyor. Kentin sosyo ekonomik olarak en gelişmiş ilçelerinden biri olan Yenişehir'de 2019 Yerel Seçimlerinde yüzde 62.3 oy alarak Belediye Eşbaşkanı seçilen Belgin Diken, görevden alınarak yerine Yenişehir Kaymakamı Murat Beşikçi kayyım olarak atandı. Kayyım yönetimindeki beş yıl boyunca belediyeye ait birçok taşınmaz satıldı, usulsüzlükler gündemden düşmedi.

DEM Parti Yenişehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Safiye Akdağ ve Mehmet Ergün, ilçenin sorunlarına dair çözüm önerilerini ve projelerini Artı Gerçek'e anlattı.

DEPREME RİSKİNE KARŞI BEŞ ADIM

Maraş depremlerinde ağır yıkım yaşayan Diyarbakır'da, depremlerin ardından bölgedeki fay hatlarında hareketlilik de sürüyor. Uzmanların ısrarla uyardığı illerden biri olan Diyarbakır'da en önemli gündemlerden biri deprem. İlçenin deprem riskine dikkat çeken DEM Parti Yenişehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Mehmet Ergün, belediyeyi kazandıkları takdirde ilçede deprem hazırlıklarına hız vereceklerini ifade ederek çalışmalarını beş başlıkta sıraladı:

  • "İlçede bulunan tarihi ve eski yapıların depreme dayanıklılığını artırmak için risk analizi ve güçlendirme yapacağız.
  • Belediye binaları, okullar, sağlık merkezleri gibi kamu hizmeti veren kurumları depreme dayanıklı hale getireceğiz. Okullarda ve toplumda deprem eğitimleri, tatbikatları ve bilgilendirme etkinlikleri düzenleyeceğiz.
  • Su, elektrik, doğalgaz gibi altyapıyı depreme dayanıklı hale getireceğiz.
  • Deprem sonrasında hızlı bir müdahalenin sağlanması için acil durum planları ve acil toplanma alanları oluşturacağız. Yenişehir'de deprem riskini taşıyan alanları belirleyeceğiz, bu alanlarda yapılaşma ve yerleşim düzenlemeleri yapacağız."

'EŞBAŞKANLIK KARAR ALMA SÜREÇLERİNİ DAHA KAPSAYICI HALE GETİRİYOR'

Yerel yönetimlerde eşbaşkanlık sistemin kadınların eşit temsilini sağladığını vurgulayan Ergün, "Farklı bakış açılarının ve deneyimlerin bir araya gelmesi, karar alma süreçlerini daha kapsayıcı hale getiriyor. Bir araya gelme ve işbirliği yapma, toplumsal barışı güçlendiriyor. İki eş değerinin birlikte çalışması, tek bir kişinin otoriter karar alma gücünü elinden alıyor" diye konuştu.

'KAYYIMLAR DİL, KÜLTÜR VE KADIN KAZANIMLARINI ORTADAN KALDIRMAYA ÇALIŞIYOR'

Kayyımların kazanımlara yönelik soykırım politikası uyguladığını söyleyen Ergün, "Kayyım atanmasıyla birlikte, belediyenin mali durumu şeffaflık ve objektiflikten uzak bir şekilde ilerliyor. Kayyımlar, Kürt halkının kazanımlarına karşı geliştirilen bir soykırım politikasıdır. Dil, kültür, eğitim, çocuk, gençlik ve kadın kazanımlarına karşı elde edilen kazanımlarımızı ortadan kaldırımaya dönük hareket etmektedir" dedi.

KAYYIMDAN MİLYONLUK İHALELER

DEM Parti Yenişehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Safiye Akdağ ise 31 Mart Yerel Seçimleri yaklaşırken Yenişehir Belediyesi kayyımının ekonomik olarak belediyenin içini boşaltmaya çalıştığına dikkat çekti. Akdağ, şunları söyledi:

"Yenişehir Belediyesi kayyımı tarafından yakın zamanda pazarlık usulü ile 64 milyon 281 bin TL gıda alımı ve yine aynı usul ile 55 milyon 350 bin TL değerinde tablet ve bilgisayar ihalesi yapıldığı bilgisine sahibiz. Ekonomik olarak içi boşaltılmaya devam eden ve çok ciddi tahribatlar yaratılan bir belediyeyi devir alacağımızın farkındayız. Elbette ki belediyelerimizi gasp eden kayyımlara hakkettikleri cevabı verdikten sonra hukuksuz olarak yaratılan tahribatı yasal yollarla gidermeye çalışacağız."

'ÇOCUKLAR VE GENÇLER İÇİN KÜRTÇE KURSLARI AÇACAĞIZ'

Uyuşturucu sorununa dikkat çeken Akdağ, gençlere ve çocuklara tedavi ve psikolojik destek sağlayacaklarını, Kürtçe, müzik ve tiyatro kursları açacaklarını anlattı. Akdağ, şöyle konuştu:

"Özel savaş politikalarıyla sindirilmeye çalışılan, madde bağımlılığı ve fuhuş yoluyla iradeleri yok edilmeye ve etkisizleştirilmeye çalışılan gençlere psikolojik destek ve tedavi edilmelerine yönelik çalışmaların ivedilikle gerçekleştirilmesi, rehabilite sürecinde kültürel, sanatsal ve spor aktivitelerine ağırlık verilmesi, ailelerinin madde bağımlılığı konusunda eğitim ve psikolojik destek almalarının sağlanması öncelikli hedeflerimizden olacak. Çocuklar ve gençler için ücretsiz Kûrmanci-Zazaki dil kursları, enstrüman dersleri (bağlama, gitar, keman vb.) tiyatro eğitimleri ve aynı zamanda çocuklar ve gençlere yönelik kültür-sanat etkinliklerini gerçekleştireceğiz."

ENGELSİZ YAŞAM PROJESİ

Engelliler için de proje geliştireceklerini aktaran Akdağ, "Engelsiz Yaşam Parkı projesi ile engelli olan ve olmayan ilçe sakinlerimizin bir arada zaman geçirebileceği, film gösterimleri, tiyatro ve müzik etkinliklerinin yapılacağı parkın inşasının gerçekleştirilmesi projelerimiz arasında. Bu projelerimizi gerçekleştirirken elbette ki kentimizde bulunan STK'lerle ortak çalışacağız, görüş alışverişi ve destekleri ile hareket etmek önceliğimiz olacak" diye konuştu.

KÜLTÜR SANAT PROJELERİ

Bir başka projelerinin Modern Sanatlar Müzesi olacağını söyleyen Akdağ, "Heykel ve resim atölyelerinin yer alacağı, çocuklar, gençler ve yetişkinlere yönelik kursların açıldığı, farklı ülkelerinin de sanatçılarının eserlerinin sergileneceği bir merkezin açılması da gerçekleştirmek istediğimiz projeler arasında" dedi.

SAFİYE AKDAĞ KİMDİR?

Batman'da 1976 yılında doğan Safiye Akdağ, 1992 yılından itibaren HEP, DEP ve HADEP'te gençlik ve kadın kollarında görev aldı.1998-2000 yılları arasında Mezopotamya Kültür Merkezi Tiyatro biriminde, 2000-2003 yılları arasında da İstanbul Kürt Enstitüsü'nde yöneticilik yaptı. Açık öğretim lisesini okuduktan sonra Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun olan Akdağ, 2019'da Yenişehir Belediyesi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi meclis üyeliği yaptı. Kayyım atamalarından sonra DBP Genel Merkez PM üyeliği, ardından MED TUHAD-FED yöneticiliği yapan Akdağ, JIN TV'de cezaevlerindeki hak ihlallerine ilişkin Kürtçe bir program sundu.

MEHMET ERGÜN KİMDİR?

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde doğan Mehmet Ergün, HEP Lİce İlçe Örgütünde siyasi çalışmalara başladı. 1999’da Lice Belediye Başkan Yardımcılığı yapan Ergün, siyasi alanda birçok farklı görev alanında yer aldı. Sivil Toplum Geliştirme Derneği gibi derneklerde aktif çalışan Ergün, 2009-2014 ve 2014 ve 2016 yılları arasında Yenişehir Belediye Meclis üyesi olarak görev yaptı. Ergün, 2017 ile 2022 yılları arasında DBP'de PM, Saymanlık ve MYK üyeliği görevlerinde bulundu.

Öne Çıkanlar