Erbakan'dan İsrail’e ihracat kısıtlamasına ilişkin açıklama: Çok geç alınmış bir karar

Erbakan'dan İsrail’e ihracat kısıtlamasına ilişkin açıklama: Çok geç alınmış bir karar
Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan, Gazze'ye saldırıları süren İsrail'e yönelik ihracat kısıtlamasının çok geç yapıldığını vurgulayarak, "Uçak Benzini ve Jet Yakıtı’nın Türkiye’den gönderilmiş olması tam bir felakettir" dedi.

Artı Gerçek - Gazze'yi yerle bir eden İsrail ile yapılan ticareti önce reddeden hükümetin tepkilerin ardından açıkladığı 'kısıtlama' kararı beraberinde yeni tartışmaları getirdi. Gazze'ye saldırının 186. gününde alınan 'ticaret kısıtlaması' kararı ile açıklanan liste Türkiye'nin İsrail'in hangi ihtiyaçlarının ne kadar temin edildiğini ortaya koyarken, ihracatı artan ürünlerin kısıtlanmaması dikkat çekti. Kararın ardından yazılı açıklama yapan Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, "Gazze’de yaşanan soykırım karşısında ‘Uçak Benzini ve Jet Yakıtı’ başta olmak üzere, Türkiye’den İsrail’e sevk edilen 54 maddeye kısıtlama getirilmesi bugüne kadar çocuk katili Siyonist rejim ile yapılan ticaretin boyutunu, olayın vehametini açıkça gözler önüne sermiştir" dedi, kısıtlamanın genişletilmesi gerektiğini söyledi.

Erbakan'ın yaptığı yazılı açıklamanın tamamı şöyle:

"7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yaşanan soykırım karşısında ‘Uçak Benzini ve Jet Yakıtı’ başta olmak üzere, Türkiye’den İsrail’e sevk edilen 50 maddeye kısıtlama getirilmesi bugüne kadar çocuk katili Siyonist rejim ile yapılan ticaretin boyutunu, olayın vehametini açıkça gözler önüne sermiştir.

Aziz milletimizin bu konudaki hassasiyetinde ne kadar haklı olduğu görülmüştür.

Özellikle de Gazze katliamlarında kullanılmış olması kuvvetle muhtemel olan ‘Uçak Benzini ve Jet Yakıtı’nın Türkiye’den gönderilmiş olması tam bir felakettir.

Diğer taraftan bu karar 35 bin masum insan katledildikten sonra alınmış, son derece geç kalınmış bir karardır.

KÜRECİK VE İNCİRLİK ÜSSÜNÜN KAPATILMASI

Hükümet’in sadece bu ilan edilen 54 madde ile yetinmeyip, diğer tüm ticari alanlarda da İsrail’e yönelik kısıtlama getirmesi, İsrail’i füze saldırılarına karşı korumak için kurulmuş olan Malatya Kürecik Radar Üssü’nün kapatılması ve İncirlik Üssü üzerinden İsrail’e yönelik muhtemel silah ve mühimmat sevkiyatının da durdurulması konusunda önleyici tedbirleri acilen alması gereklidir.

Ayrıca İsrail’e Türkiye üzerinden sevkiyat yapması muhtemel diğer ülkelere karşı gerekli önlemleri alarak tüm hava sahamız, karayollarımız ve denizlerimiz üzerinden İsrail’le ticarete izin verilmemesi gerekmektedir.

Türkiye öncülüğünde D-8 ülkeleriyle acil olağanüstü toplantı yapılarak İsrail’e yönelik kapsamlı önleyici tedbirlerin alınması da sağlanmalıdır.

Bütün bunlarla birlikte, 2004 yılının Haziran ayında ABD’nin Georgia eyaletinde yapılan G-8 zirvesinde ABD'nin, 'Genişletilmiş Büyük Ortadoğu' projesi kapsamında ortaya koyduğu: "Demokrasi Yardım Diyaloğu"nun eş başkanlığı ve “Ilımlı İslam” kavramının sözcülüğü görevlerini üstlenen Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın bu görevlerini bir an evvel iade etmesi de milletimizin arzusudur."

'KISITLAMA'NIN KAPSAMI NE?

Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasında, İsrail ile ihracat yapılan 54 firmaya ilişkin kısıtlama kararı getirildiği bilgisi yer aldı ancak kısıtlamanın derecesi veye miktarı yer almadı. Kısıtlamaya dair resmi bir karar ve bunun tebliği veya bildirimi de henüz ortaya konulmadı.

'KISITLADIK DEDİKLERİ MALLARIN İHRACATI ZATEN DÜŞÜYOR'

Öte yandan, Ticaret Bakanlığı'nın kısıtlama açıklaması başka soru işaretlerini de beraberinde geldi.

Siyaset Bilimci İnan Mutlu, kısıtlama getirilen malların ihracatının zaten düştüğüne dikkat çekti. İnan, sosyal medya hesabından, "Ticaret Bakanlığı şapkadan tavşan çıkarmaya çalışıyor ama bilgi çağında yaşadığımızı unutuyor. Kısıtladık dedikleri malların ihracatı zaten düşüyor" dedi.

KISITLANAN ÜRÜNLERİN İHRACATI NE KADAR DÜŞTÜ?

İnan Mutlu'nun sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle:

"Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ilk üç ayda geçen yıla göre sözde ihracatı kısıtlanan ürünlerden,

Çelik ihracatı yüzde 53;

Çimento vs ihracatı yüzde 40;

Demir vs ihracatı yüzde 24 düşmüş.

İhracatı artan ürünlerin hiçbiri kısıtlama listesinde YOK.

LİSTEDE YER ALMAYAN, İHRACATI ARTAN MAMÜLLER

Zeytin ve zeytinyağı ihracatı yüzde 213;

Meyve ve sebze mamulleri ihracatı yüzde 53;

Fındık ve mamülleri ihracatı yüzde 51;

Kuru meyve ve sebze ihracatı yüzde 43;

tütün ihracatı yüzde 20;

tekstil ihracatı yüzde 12 artmış.

Kısıtlama da zaten son derece muğlak ve çekingen bir yaptırım."

İnan daha sonra yaptığı bir paylaşımda da, "Gazze'de insanlar açlıktan ölüme terk edilirken, İsrail'e gıda ihracatımız artıyor ve kısıtlanan ürünler listesinde hiçbir gıda ürünü yok..." dedi.

NE OLMUŞTU?

Filistin'de 7 Ekim'de savaşın başlamasından bu yana Türkiye'nin İsrail ile sürdürdüğü ticarete tepki gösterildi. Gazeteci Metin Cihan'ın ticarete ilişkin liman kayıtlarını sosyal medya hesabından paylaşarak kamuoyu oluşturması ve protesto eylemi yapan gençlere polisin şiddet uygulaması tepkileri daha da büyüttü.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın kısıtlama getirileceği açıklamasının ardından, Ticaret Bakanlığı kısıtlamaya dair duyuru yaptı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada İsrail'in Gazze'de ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda, kesintisiz yardıma izin verinceye kadar uygulamanın devam edeceği belirtildi. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar