Erdoğan: Ekonomik sıkıntının Brunson'la ilgisi yok
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Reuters Haber Ajansı'nın sorularını yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ekonomik krizle ilgili, Türkiye'de 35 yıl hapis istemiyle yargılanan ABD'li papaz Andrew Brunson davasının, ekonomiye etkisinin olmadığını belirtti.
Reuters'ın sorularını yanıtlayan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
— İsmini andığımız zat (Brunson), terör örgütleriyle münasebetleri olduğu için tutuklanmıştır. Şu an bu tutukluluk içerisindedir. Sağlık nedeniyle yargı kendisinin eve çıkmasına izin vermiştir. 12 Ekim'de mahkemesi var. Mahkemede yargı ne karar verir bunu bilemem. Buna siyasiler de karar veremez. Benzer şeyler özellikle ABD'de olmuş durumda. Örneğin, ABD'de şu anda Türkiye'de 251 kişi, darbe girişiminde bulunan FETÖ ABD'dedir. ABD'de olan bu zat şu an yargılanmıyor.
Biz dosyalarını gönderdiğimiz halde, yargılanmamakta buradaki yetkililer ne yazık ki direnmektedir. Türkiye ile ABD arasında suçluların iade anlaşması vardır. Buna rağmen burada Fethullah Gülen denen şahıs rahatlıkla bırakılabilecekken bırakılmamaktadır. Brunson şu an yargılanmaktadır. Yargılanan bir kişiye bıraktım, git demeye ne ben, ne başkaları yetkilidir. Bu yetki hakimlerindir. 12 Ekim'de mahkeme ne karar veriri bilemem. 12 Ekim gelsin göreceğiz.
- Brunson olayının bizim ekonomimizle yakından uzaktan alakası yoktur. Bir ekonomik sıkıntı yaşandığında benim, 'Bu bizim şu anda teğet geçecektir' demiştim. O sıkıntıyı aştık, Türkiye ekonomik rahatlama sürecine girdi. Şu an ekonomik sıkıntı abartılacak bir sıkıntı süreci değildir. Türkiye kendi imkanlarıyla bunu aşacaktır. Bunun emareleri görülüyor. Bunun Brunson'la yakından uzaktan alakası yoktur.
— Bu Merkez Bankası'nın bağımsızlığının bir ifadesidir. Faiz oranlarını buraya kadar çıkarmıştır. Bunlar Cumhurbaşkanı olarak tasarrufumda değil. Türkiye'de herkes beni bilir, yüksek faize karşı olan birisiyim. Yüksek faiz oranları girişimcinin, yatırımcının alımlarını olumsuz istikamette etkileyecektir. Finans sektörünün imkan hazırlaması gerekir ki üretim olsun, istihdam olsun, ihracat olur. Şu anki durum bir çözüm olacağı istikametinde. Merkez Bankası bu yönde karar verdi. Umarım bu karar gerçekleşir. Enflasyon da yüksek faiz de yüksek enflasyonu getirir. Umarım bunun tersi olur.
'SİLAHLI GRUPLAR İDLİB'DEN ÇIKMAYA BAŞLADI'
- Burada, Rusya Federasyonu ile Türkiye arasındaki 10 maddelik anlaşmanın içerisinde gerek Rusya Federasyonu'nun rejimin 15-20 kilometrelik koridora sokmaması, merkezde de radikal grupların Türkiye tarafından bunu kontrol altına alması, onların çıkışını sağlaması noktasında, daha doğrusu silahlardan arındırılmış bölge haline gelmesi bizim tasarrufumuzda. Bunun için gerekli adımları atacağız. Bütün çalışmalar yürütülmektedir. İdlib halkının beklentisiydi. İdlib halkı da bu süreci huzurlu bir şekilde, dönüşün başlaması olması 50-60 bin kişi geriye dönmüş vaziyette, onların da desteğiyle bu süreç başarılacaktır.
— Ağır silahlar olarak, sınıflandırmasını Türkiye ve Rusya çalışmalarını yaptı. Sınıflandırarak gerekli çalışmalar yapılacak. Silahlu gruplar bölgeden çıkmaya başladı.
'ATILAN ADIMLARLA BİR UFUK BELİRDİ, YAKINDA HUZUR, REFAH VAR'
— Yüzbinlerce insanı katleden bir insanı göremeyiz. Bizi buraya sevk eden Suriye halkının durumudur. Bunlar bizim misafirimiz. Bunlar Esad'ın zulmünden kaçtılar. Esad halen bombalarını yağdırıyor. Bu zirveler olmasaydı bunlar hala devam edecekti. Atılan adımlarla bir ufuk belirdi. Bu ufukta huzur, refah var. Bu adımları Rusya ve İran'la atıyoruz."
— Bu resmi bir devlet ziyaretidir. Merkel ile bir görüşmem olacak. Ertesi gün ucu açık bir kahvaltımız olacak. Türkiye-Almanya ilişkilerini o eski sıcak dönemine taşımak istiyoruz. Türkiye'nin Almanya ile olan ilişkileri ticari hacim noktasında çok yüksekti, bunu yeniden o seviyelere çıkarmak istiyoruz. Turizm konusunda Almanya öndeydi, şu an Rusya geçmiş vaziyette. Bu ilişkileri, ikili ilişkileri görüşeceğiz. Atılması gereken adımların atılacağına inanıyorum."
— Sayın Obama döneminde de bazı durumlar söz konusu olmuştu. Biz doğalgazı alamazsak, ben halkımı neyle ısıtacağım. Şu anda ülkemin tükettiği doğalgazın yüzde 50'sini Rusya'dan geri kalanını İran'dan, Irak, Azerbaycan bazen Cezayir'den alıyoruz. Ben bunu almadığım takdirde halkımı kar kışta üşütecek miyim? Bizim amacımız halkımızın mutluluğu değil mi? Biz atacağımız adımları kendi tasarrufumuz içinde atarız. Halkımızın huzurunu, menfaatlerini gözetmekle mükellefiz." (POLTİKA SERVİSİ)