Erdoğan'dan imar affı çarkı: Affedilemez suçlar arasına alacağız
Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Kanal D- CNN Türk ortak yayınında, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ilde yıkımla sonuçlanan depremlere ilişkin değerlendirmede bulunurken, felaketin nedenleri arasında gösterilen 'imar affı'na dair de konuştu.
Erdoğan "İstanbul'da toplam 220 bin bina ve yaklaşık 1,5 milyon bağımsız bölüm risk altında. Bunlardan 300 bininin acil dönüşmesi gerekiyor. 1999 öncesi yapılan binaların risk analizini yapmaya başladık. Hakkaniyete dayalı bir dönüşümle, sağlıksız yapı stoku ortadan kaldırılacak” dedi.
İmar affıyla ilgili geçmişteki açıklamalarının aksine konuşan Erdoğan, "Anayasa'nın aklımda kaldığı kadarıyla 50. maddesi olsa gerek, bunların içerisinde katalog suçlar var. O da yerini alacak. Bu işin affı maffı olmaz" ifadelerini kullandı.
İMAR AFFINA ÖVGÜLER VE SEÇİM VAATLERİ...
Daha önce miting ve meydanlarda 'sorun çözücü' olarak nitelendirdiği imar affını yeni dönemde 'affedilemez suçlar' arasına alacağını söyleyen, Erdoğan, depremin merkez üssü Maraş’ta, 2019 yılındaki mitingde yaptığı konuşmada ruhsatsız binaları meşrulaştıran imar barışını övmüştü.
31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesinde 23 Şubat’ta Maraşlılara seslenen Erdoğan, “İmar Barışı ile 144 bin 556 Maraşlı vatandaşımızın sorununu çözdük” demişti.
Erdoğan Malatya mitinginde de imar barışı ile şu sözlerle övünmüştü:
"Malatya, imar barışıyla Malatya'da 88 bin 577 vatandaşımızın sıkıntısını çözdük."
Erdoğan'ın yaklaşık 20 bin kişinin vefat ettiği Hatay'da yaptığı mitingde kullandığı ifadeler de gündem oldu. Seçim çalışmaları kapsamında 24 Şubat 2019’da Hatay’da miting düzenleyen Erdoğan, şunları söylemişti:
“Hatay’da 8 bin konut projesini hayata geçirdik. İmar barışıyla, toplam 205 bin Hataylı vatandaşımızın sorununu çözdük…”
'YİTİP GİDEN CANLARIN SORUMLULUĞU, VEBALİ NE OLACAK?'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, Erdoğan'ın imar affı ile ilgili açıklamalarına tepki göstererek geçmiş dönem sözlerini hatırlattı. Özkan, "İyi de yitip giden canların sorumluluğu, vebali ne olacak?" ifadelerine yer verdi.
Son 21 yılda defalarca imar affı çıkartan Erdoğan: "Yeni dönemde, imar affını affedilemez suçlar arasına alacağız. Çünkü bu işin affı maffı olmaz."
— Tuncay ÖZKAN (@ATuncayOzkan) April 12, 2023
İyi de yitip giden canların sorumluluğu, vebali ne olacak? pic.twitter.com/XYKfnELitF
3 MİLYON 152 BİN YAPI KAYIT BELGESİ VERİLDİ
İmar barışıyla ilgili güncel verileri ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe açıkladı. 2018 seçimleri öncesi çıkarılan imar affının boyut ve kapsam açısından öncekilerden farklı olduğunu belirten Gökçe, şunları söyledi:
"2018 yılında çıkartılan ‘İmar Barışı' uygulaması önceki imar aflarından boyut, kapsam, nitelik bakımından ayrılır. Bu kanunla 2018 yılına kadar imar mevzuatına aykırı durumlar beyanla kayıt altına alındı. Bakanlıktan alınan yapı kayıt belgeleri ile sorunlu konutlar korundu.
Güncel verilere göre Türkiye çapında 3 milyon 152 bin yapı kayıt belgesi verildi. Depremin etkilediği 10 ilde 294 bin 166 yapı kayıt belgesi düzenlendi. Adana'da 59 bin, Hatay'da 56 bin, Gaziantep'te 40 bin, Kahramanmaraş'ta 39 bin yapı kayıt belgesi verildi."
İMAR BARIŞI NE ANLAMA GELİYOR?
İmar barışı; her türlü denetimden uzak şekilde yapılmış, ruhsata ve imara aykırı yapılara Yapı Kayıt Belgesi verilmesi anlamına geliyor. Bu şekilde devlet ve kaçak yapı sahibi yurttaş arasında uzlaşma sağlanmış oluyor. Seçim dönemlerinde sıkça başvurulan ve vaat haline gelen ve 'imar affı', 'imar barışı' adıyla hızlıca yapılan bu uzlaşmalarda depreme dayanıklılığı ölçülmeyen çok sayıda kaçak yapı da kayıt altına alınmış oluyor. Maraş merkezli depremler de bir kez daha gösterdi ki, 'imar barışı' olası depremlerde hayati risk barındırıyor. (HABER MERKEZİ)
Gazeteci Yıldız Tar'dan CHP'ye Selma Aliye Kavaf eleştirisi: Siyasal homofobinin mimarı