Erdoğan ABD'de İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüştü, ortak çalışma önerdi
Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78'inci Genel Kurulu için bulunduğu Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) New York şehrinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü. Bu, Netanyahu ile Erdoğan arasında gerçekleşen ilk yüz yüze görüşme oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından görüşme hakkında yaptığı açıklamada, "BM 78'inci Genel Kurul temaslarımız kapsamında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir görüşme gerçekleştirdik. İstişarelerimiz ülkemiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olsun" dedi.
ERDOĞAN ORTAK ÇALIŞMA ÖNERDİ
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkevi'nde gerçekleştirilen, uluslararası ve bölgesel meselelerin ele alındığı kabulde, iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkiler ile İsrail-Filistin ihtilafıyla ilgili son gelişmeler görüşüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye'nin İsrail ile enerji, teknoloji, inovasyon, yapay zeka ve siber güvenlik alanlarında ortak çalışmalar yapabileceğini söyledi.
Görüşmede enerji, potansiyel işbirliği için ana alan olarak ortaya çıktı. Toplantıya katılan Türkiye Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, "Toplantıda başta doğalgaz arama, üretim ve ticareti olmak üzere enerji alanında işbirliği imkânları ele alındı" dedi.
Görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç eşlik etti.
BIDEN RESEPSİYON VERDİ
Erdoğan ayrıca ABD Başkanı Joe Biden ve eşinin, heyet başkanları ile eşleri için verdiği resepsiyona katıldı. Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, New York Metropolitan Sanat Müzesi'ndeki resepsiyonda yaklaşık bir saat kaldı.
İSRAİL- TÜRKİYE İLİŞKİLERİ
Bir zamanlar yakın bölgesel müttefikler olan İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkiler, 2010 yılında İsrail'in Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlediği ve 10 Türkiye vatandaşının ölümüne neden olan baskının ardından Ankara'nın İsrail Büyükelçisini sınır dışı etmesiyle on yılı aşkın bir süre boyunca gerilmişti. Diplomatik ilişkiler 2016 yılında yeniden tesis edildi ancak iki yıl sonra İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'ndeki protestolara katılan bir dizi Filistinliyi öldürmesi üzerine Türkiye İsrail'deki diplomatlarını geri çağırdı ve İsrail büyükelçisini sınır dışı etti. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un Mart 2022'de Türkiye'ye yaptığı ziyaret ve ardından her iki ülkenin dışişleri bakanlarının ziyaretleri, on yılı aşkın bir süredir devam eden gerginliğin ardından ilişkilerin yumuşamasına yardımcı oldu. (DIŞ HABERLER)
Erdoğan IMF programını uyguluyor
Kılıçdaroğlu: Erdoğan ABD'ye şirin görünmek için muhalefeti 'dış güçler'e şikayet etmiş