Erdoğan 'stratejik ortak ABD'den tehdit geldiğini söyledi

Erdoğan 'stratejik ortak ABD'den tehdit geldiğini söyledi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçime götüren şartları açıklarken 'dış tehdit'lere değindi ve ABD'yi kast ederek 'Tehdit öncelikle stratejik ortaklardan geliyor' dedi.

POLİTİKA - Erken seçim kararını aldıktan sonra ilk kez bir canlı yayında soruları cevaplayan 
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, erken seçime götüren şartları açıklarken "dış tehdit"lere değindi ve ABD'yi kast ederek "Tehdit öncelikle stratejik ortaklardan geliyor" dedi. 

Erdoğan, NTV'de "Siyasi İşler Özel" programında, Ahmed Arpat, Okan Müderrisoğlu, Serpil Çevikcan ve Mustafa Kartoğlu'nun sorularını cevapladı.

Canlı yayına çıkmasının daha önce, söz konusu gazetecilere verdiği sözün sonucu olduğunu belirten Erdoğan erken seçim kararı ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bu karardaki rolü hakkında ve gündemin diğer başlıklarıyla ilgili özetle şunları söyledi: 

BAHÇELİ İLE GÖRÜŞME ARZUMUZ OLMUŞTU: Bizim tabii hafta başında da sayın Bahçeli ile bu hafta içinde bir görüşme arzumuz olmuştu. 
Sayın Bahçeli’nin de Çarşamba günü saat 13.30 için bir mutabakatı olmuştu. Salı günü böyle bir durum ortaya çıkınca aynı gün benimde malum grup konuşmam vardı. Orada yine 2019’u vurguladım ben. Çünkü arkadaşlarımın henüz ne diyeceğini bilmiyordum. Daha sonra hemen toplantı odamızda arkadaşlarımı toparladım ve ilk değerlendirmeyi yaptım. Bu değerlendirmeden sonra bir de geniş çaplı değerlendirelim istedim. Sonrasında bizim için artık erken seçim noktasında bir tarih ve bu konuyla ilgili takvimin belirlenmesi kalıyordu. Çarşamba günü sabahı tekrar arkadaşlarımla bir görüşme yaptım. Sayın Bahçeli ile görüşmeye bu şekilde girdik ve görüşmemiz esnasında teklifimizi bizler de aynen kendi tekliflerine karşı teklif olarak sunduk. Olumlu yaklaştılar ve 24 Haziran’ı gerek ülkemizde okulların kapanmasını düşünerek gerek üniversite imtihanlarının yapılacağını düşünerek, malum YÖK Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olduğu için. Burada çok seri karar alabilmenin bir ispatı da oldu bu. Hemen sayın başkana konuyu arkadaşlarım ilettiler ve hemen YÖK toplandı ve bir hafta sonraya imtihanları aldılar. Biz de 24 Haziran kararını aleniyete geçirmiş olduk. 24 Haziran tarihini erken seçim tarihi olarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapmış olduğum basın toplantısında açıklamış oldum. Böylece 24 Haziran artık yaz tatiline filan gitmeden bayramın hemen ertesinde, üniversite imtihanlarına hemen hazırlık noktasında 1 haftalık süreyi koyarak giriyoruz. 

ERKEN SEÇİM PRENSİPLERİMİZ ARASINDA OLMAMIŞTIR: Erken seçim konusu AK Parti olarak prensiplerimiz arasında olmamıştır. Biz erken seçim gündemimizde yok demişizdir. Cumhur ittifakını beraber gerçekleştirdiğimiz müttefikimizin bu açıklaması bunu değerlendirmemizi gerektirdi. Önceden kesinlikle böyle bir görüşme söz konusu değil.
Milletimiz devam derse devam deriz, tamam derse saygı duyarız.
Demokrasi, hak ve özgürlükler, adalet, kalkınma ve atılım noktasında yaptıklarımız ortada. Bu noktada bizim herhangi bir sıkıntımız yok. Tüm dünya Türkiye'deki gelişmeleri izliyor. Bütün siyasi, askeri, ekonomik alanlarda Türkiye, bütün kuşatılmışlıklara rağmen yarma harekatı yapmıştır. 

KUZEY SURİYE'DEKİ ÜSLER KİME KARŞIDIR?: Batının tehdit projeksiyonu var. Güneydeki YPG/PKK/DEAŞ bunlar söyleniyor. DEAŞ'a karşı savaştır gibi laflar ediliyor. Nereye kadar buna inanacağız. 5 bin tır ABD buraya silah gönderiyor. 2 bin kargo uçağıyla buraya malum silahlar geliyor. Buraya biliyorsunuz 20 kadar üs var bunlar indiriliyor. Biz şunu düşünüyoruz Kuzey Suriye'de bu üsler kime karşıdır? 911 km sınır kimin sınırı? İkinci derecede olsa olsa İran olabilir, üçüncü derecede Rusya var. Rusya ikinci derece de denilebilir 5 üssü var. Türkiye birinci derece. Türkiye NATO'da değil mi? Biz paramızla ABD'den silah alamıyoruz ama ABD bu teröristlere bu silahları ücretsiz verebiliyor. Demek ki tehdit öncelikle stratejik ortaklardan geliyor. Göbeğimizi kendimiz kestik adımımızı attık.

TEMAYÜL YOKLAMASI YAPILACAK: YSK seçim takvimini açıklayınca yol haritamızı belirleyeceğiz. Temayül olmadan milletvekili adaylarını belirlemek doğru olmaz. Her an seçime rahatlıkla girebilecek noktadayız.
ABD'de Tillerson dünyanın en büyük petrol şirketinin başındaydı. Dışişleri Bakanlığı'na getirildi. Trump hiç haber vermeden kendisini o görevden aldı. Onun kabinede aldığı maaşın ExxonMobil'de aldığı maaşla mukayese edilebilecek hali var mıydı?

ÖZEL SEKTÖRE KABİNE TEKLİFİ: Biz de özel sektörde başarılı arkadaşlara kabine teklifi yapabiliriz.
MHP'yle normal şartlarda dahi azami müştereklerimiz var. Ama bir CHP'yle doğru dürüst asgari müştereğimiz bile yok. Niye? CHP gerektiği zaman teröristlerle bile kol kola girebiliyor. Elimizde çok belgeler var. Cumhur ittifakında bizim belirleyici 4 esasımız tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet ve yerli ve milli olmamız. Böyle bir şey öbürlerinde olmadığı için bunlarla yapılması mümkün değil. Benim milletim bu ittifakın hasılasını görecek. Bu ittifaka sarılacak. Bunu başarmamız şart ki milletimiz muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkabilsin. 
Yerli jet uçaklarını da yapmak durumundayız. Denizaltı için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özel sektörü teşvik ediyoruz, bu işte özel sektör olsun.

CHP YERLİ VE MİLLİ DEĞİL CHP'nin bakışı yerli ve milli değil. Türkiye'yi şikayet edeni milli olarak değerlendirir misiniz? Anayasayı değiştirme çoğunluğuna sahip olduğumuz zamanda Anayasa Mahkemesi bize kapatma davası açtı. O zaman ana muhalefet ne diyordu? Ankara'da savcılar var diyordu. Biz o dönemi atlattık. Yeni bir sürece tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet anlayışıyla gireceğiz. Yoğun bir çalışmayla asrın bir Türk asrı olmasını dünyaya göstereceğiz.

Parlamentoda başkanın güçlü olması da büyük öneme haiz. Cumhur ittifakının başkan adayı bellidir. Cumhur ittifakının başkan adayı olarak burada eğer cumhur şahsımı seçmesi halinde bizler parlamentodaki bu ittifaka layık olmaya onların şahsında milletimize layık olmaya gayret edeceğiz. 

SAADET'TEN NETİCE ALAMADIK: (Kılıçdaroğlu'nun) Başkasını aramasına gerek yok, kendisi meydana çıksın.
Saadet Partisi ile 2-3 kez görüşme yaptık. Herhangi bir netice malesef alamadık. Gördüğümüz kadarıyla CHP'yle daha uyumlu görüşmeleri oluyor. Ama BBP ile görüşmelerimiz oldu. Onlarla bu noktadaki ittifakımız çok farklı bir zeminde olacaktır. Ona göre adını koyacağız.
(İYİ Parti) YSK ile Yargıtay'ın vereceği karar neyse hepimizin saygı duyması lazım. Girmesi ya da girmemesi konusunda sıkıntımız yok.

OHAL'DE DAHA RAHAT KAMPANYA YÜRÜTÜLECEKTİR: OHAL'in olmadığı dönemlerde terör bölgesi diyebileceğimiz bölgelerde çok sıkıntılar yaşandı. Bazıları onların oylarını kullanmak suretiyle PKK destekli partiler seçildi. OHAL ile çok daha sağlıklı ve rahat bir kampanya yürütme şansını tüm partiler kazanacaktır.
ABD'nin bu noktadaki beyanlarına ben önem vermiyorum. Kendimiz ne diyoruz bu önemlidir. AGİT sürekli olarak gözlemcilerini gönderdi. Türkiye'de hiçbir zaman seçim şaibeleri yaşanmamıştır. Biz yüzde 86 katılımla seçim gerçekleştirmiş ülkeyiz.

OY PUSULALARI BASİT OLACAK: Cumhurbaşkanını seçmek, çok çok zor değil, kolay. Cumhurbaşkanı adayı pusulada zaten belli, o pusulayı ayrı bir zarfta kullanacak. Ama ittifakın içerisinde de partiler, iki parti, kendi milletvekillerini belirleyecek. Orada onu belirlerken de tabii ki zaten logonun yerinden öte sütün, o sütunun içerisinde mührü nereye basarsa bassın geçerli oy ve onun lehine kullanılacaktır. Zor bir şey yok. Ne kadar oy çıkarsa, oy miktarınca milletvekili sayısını o ilde, o parti çıkarabilecektir. Buradaki dayanışma özellikle cumhurbaşkanı konusunda çok önemli. Bir de her partinin kendi ilkeleri istikametinde alacağı oyuyla kendi milletvekili sayısını belirleme noktasında önem ortaya koyacaktır. Ciddi sıkıntı olacağı kanaatinde değilim. (HABER MERKEZİ) 

Öne Çıkanlar