'Gazetecilere saldırıyla Cenevre Sözleşmesi ihlal edildi'

Avukat Resul Tamur, gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin'in hedef alınmasının Cenevre Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu söyledi. Tamur “İnsansız hava araçlarının yargısız infazda kullanılması, önü alınamayacak savaş suçlarının ortaya çıkması anlamını taşımaktadır" dedi.

'Gazetecilere saldırıyla Cenevre Sözleşmesi ihlal edildi'

Artı Gerçek - Kuzey ve Doğu Suriye'deki gelişmeleri takip eden gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin, 19 Aralık'ta Tişrin Barajı ve Sirin beldesi arasındaki yolda Türkiye'nin SİHA saldırısında katledildi.

KESİNLEŞMİŞ BİR CEZASI YOK

Gazetecilerden Daştan, Kuzey ve Doğu Suriye’ye geçmeden önce 10 Şubat 2016’da gözaltına alındı ve tutuklandı. Daştan, “Örgüte üye olma”, “Örgüt propagandası yapma”, “Tehdit”, “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” ve “Halkı askerlikten soğutma” iddialarıyla yargılandığı davanın ilk duruşmasında beraat etti.

Daştan hakkında, 18 Ağustos 2015 ile 15 Ocak 2016 tarihleri arasında sanal medya hesabı üzerinden yaptığı 54 paylaşım gerekçesiyle bir başka dava açıldı. Daştan, benzer iddialarla yargılandığı davanın 1 Kasım 2016’da görülen duruşmasında da beraat etti.

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı, Daştan'ın 2012-2014 yılları arasında haber takibi yaptığı eylem ve etkinlikleri gerekçe göstererek, 13 Haziran 2016 tarihinde farklı bir iddianame hazırladı. Davanın ilk duruşması 17 Ocak 2017'te Antep 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Kuzey ve Doğu Suriye'deki gelişmeleri takip eden Daştan hakkında 13 Nisan 2017’de yakalama kararı çıkarıldı. 24 Aralık 2019 tarihinde “örgüt propagandası” iddiasıyla yeni bir soruşturma açıldı. Daştan'ın ifadesine başvurulmazken, Gaziantep 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından iddianame hazırlandı. 5 Mayıs 2024 tarihinde Daştan hakkındaki dava dosyaları birleştirildi. Daştan hakkında birleştirilen davanın yargılaması halen devam ediyor.

Beraat kararı verilen dosyada Daştan'ın avukatlığını yapan Resul Tamur, "Nazım, gazetecilik faaliyeti içerisinde olan bir kişiydi. Nazım, Türkiye’den ayrıldıktan sonra da çatışmalı alan gazeteciliğine devam etti. Çatışmalı alan gazeteciliğine devam ederken de Türkiye’den ailesiyle, akrabalarıyla, arkadaşlarıyla görüşen bir konumdaydı. Nazım, yaklaşık 8 yıldır Rojava’da gazetecilik yapmaktaydı ve bu herkes tarafından da bilinen bir gerçeklikti. 8 yıldır gazetecilik yapan bir gazetecinin, öldürüldükten sonra ‘örgüt üyesi’ ilan edilmesinin hukuki bir tarafı yok. Aslında bu 'öldürmeye kılıf arama' gibi bir durum" ifadelerini kullandı.

Tamur, şunları söyledi: "Nazım, çatışmalı alan gazeteciliği yürüttüğü için aslında uluslararası hukuk açısından da koruma altında olan bir kişi. Cenevre Sözleşmesi ek bir protokolü, çatışmalı alanlarda korunması gereken profesyonel meslekleri sayarken, bu mesleklerden birinin de gazetecilik olduğunu belirtiyor. Gazetecilerin çatışmalı alanlarda çatışan tarafların koruması altında olduğu, dolayısıyla çatışan tarafların böyle bir hükümlülüğünün olduğunu hüküm altına alıyor. Türkiye de bu sözleşmeye taraf. Dolayısıyla bu sözleşmeye aykırı bir şekilde hareket edip, Nazım’a yönelik böyle bir suç işlemiş olması, uluslararası anlamda suçu doğuran noktalardan biridir. Bu saldırı sadece Nazım ve Cihana yönelik bir saldırı değil aynı zamanda Özgür Basına yönelik bir saldırıdır.

'YARGISIZ İNFAZ İLE TEHDIT EDİLDİĞİNİ RAHATLIKLA SÖYLEYEBİLİRİZ'

"Gazetecilerin soruşturma veya kovuşturmalarını, öldürülmelerini meşrulaştırmak için kullanmak çok büyük bir tehlike içeriyor" diyen Tamur, şöyle devam etti: "Özellikle Kürt basınına baktığımızda; Nazım ve Cihan’a yönelik ithamlarla suçlanmayan tek bir gazetecinin bile olmadığını biliyoruz. Dolayısıyla hepsinin yargısız infaz ile tehdit edildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Nazım ile Cihan'ın herhangi bir suç ithamından kaynaklı yargısız infaz edilmiş olması, uluslararası hukuk açısından da bu saldırı biçimini tartışmaya açmaktadır. Özellikle insansız hava araçlarının yargısız infazda kullanılması, önü alınamayacak savaş suçlarının ortaya çıkması anlamını taşımaktadır” diye belirtti. (MA)