'Demokrasi için bir nefes' mitingine binlerce kişi katıldı: Deniz'ler bitmez bizde

'Demokrasi için bir nefes' mitingine binlerce kişi katıldı: Deniz'ler bitmez bizde
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin 'Demokrasi için bir nefes' şiarıyla Gündoğdu Meydanı’nda düzenlediği miting, Deniz Poyraz posterlerini taşıyan binlerin katılımıyla başladı.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü’ne yönelik saldırı ve Deniz Poyraz’ın katledilmesi, parti kapatma davası, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit, açlık grevleri, kadın kazanımlarına yönelik saldırılar, ekonomik kriz, doğa talanı ve hak gasplarına karşı "Demokrasi için bir nefes" şiarıyla Gündoğdu Meydanı’nda düzenlediği miting devam ediyor. 

‘HÜKÜMET İSTİFA’

Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan arama noktalarından geçtikten sonra alana giren binlerce kişi, taşıdıkları pankartlar ve sloganlarla taleplerini dile getirdi. Alana girişler sürerken, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) "İnsanca bir yaşam demokratik bir ülke istiyoruz" yazılı pankart açtı. 

DENİZ POYRAZ POSTERLERİ 

Sloganlar ve zılgıtlarla miting alanına giriş yapan kadınlar, Deniz Poyraz’ın fotoğraflarının bulunduğu posterler, flamalar ve pankartlar taşıdı. HDP İzmir İl Örgütü, Deniz Poyraz’ın fotoğrafının bulunduğu "Faşizm yenilecek" yazılı pankartla alana giriş yaptı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanlığı da pankart ve flamalarla miting alanındaki yerini aldı. Sosyalist Kadın Hareketi de "Deniz'ler bitmez bizde, kadınların gücü birbirindendir" yazılı dev pankartla miting alanına giriş yaptı. 

Mitinge Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emek Partisi (EMEP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Yeşil Sol Parti, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Devrimci Parti ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. 

YÜRÜYÜŞ KORTEJİ 

Sivil toplum örgütlerinin de aralarında yer aldığı binlerce kişi, "Yaşasın halkların kardeşliği", "Jin jiyan azadî" ve "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları ile kortejler eşliğinde Gündoğdu Meydanı’na yürüyüşle giriş yaptı. Saygı duruşuyla başlayan mitingde, ilk olarak Praksis sahne aldı. 

TUNÇ SOYER: SONUNA KADAR YAN YANAYIZ

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, halkı selamlayarak, "Çok ses, çok nefes demiştik. Hep beraber, omuz omuza daha güzel bir memleket kurmak için canla başla çalışmaya devam edeceğiz. Sonuna kadar yan yanayız" dedi. 

TEMİZ TOPLUM TEMİZ SİYASET

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel de, "Temiz toplum isteyen, temiz siyaset isteyen, temiz bir Türkiye Cumhuriyeti isteyen herkese selam olsun. Çok zarar verdiler, insanlarımızı kırdılar, döktüler, kardeşi kardeşe kırdırdılar. İnsanlarımızın ahını aldılar. Bu adalet mücadelesine yılmadan, usanmadan, omuz omuza devam edeceğiz. Buna inanan, güvenen tüm dostlarımızla birlikte diktatörlük heveslilerini oradan indireceğiz. Ama sandıkla ve demokrasiyle indireceğiz" diye konuştu. 

DENİZ POYRAZ’IN AİLESİ MİTİNG ALANINDA

Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz ve babası Abdülillah Poyraz, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ile birlikte miting alanına giriş yaptı. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da miting alanına geldi. 

'TECRİTİ KALDIRIN BARIŞ GELİR'

Gündoğdu Meydanı’nda halka hitap eden HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, ülkenin en büyük sorununun Kürt sorunu olduğunu belirterek, "Tecridi kaldırın, Kürt sorununu çözün. İşte o zaman bu ülkeye demokrasi de adalet de barış da gelir" dedi. 

Buldan’ın açıklamaları şöyle: "Merhaba sevgili İzmirliler, merhaba sevgili kadınlar, sevgili gençler, merhaba sevgili arkadaşlarım, yoldaşlarım, hoşgeldiniz, sefalar getirdiniz. Sevgili arkadaşlar, sevgili halkımız, bugün İzmir’de olmaktan büyük bir onur duyuyoruz. Bugün İzmir meydanından, bugün bu ülkeyi karanlığa sürükleyenlere iyi bir mesaj vereceğimizi düşünüyoruz. Onun için buradayız, onun için sizlerleyiz. Bildiğiniz gibi 17 Haziran tarihinde İzmir İl Örgütümüze yapılan saldırıda, yapılan operasyonda, bir genç arkadaşımız, sevgili Deniz Poyraz’ı haince katlettiler, öldürdüler. Sevgili Deniz’e sıkılan kurşun, aynı zamanda İzmir halkına sıkılan kurşundur. Deniz’e sıkılan kurşun, Kürt halkına sıkılan kurşundur, Deniz’e sıkılan kurşun, kadınlara sıkılan kurşundur. Ve biz bu kurşunun, bu katliamın özel olarak seçildiğini, HDP’nin özel olarak hedef alındığını, çok programlı, planlı, örgütlü bir katliam olduğunu başından beri söyledik, yine tekrar ediyoruz. 

DENİZ’E SÖZ VERİYORUZ

Bu aynı zamanda barış umuduna sıkılan bir kurşundur. Bu kurşun aynı zamanda, halkların kardeşliğine, birlikte yaşam iradesine sıkılan bir kurşundur. Ama şunu unutmayalım, İzmir’in özel olarak seçilmesinin de ayrı bir anlamı, ayrı bir hedefi vardır. Çünkü İzmir çok renkli bir kenttir. Tıpkı HDP fikriyatı gibi, tüm farklı inançları, farklı dilleri, farklı kimlikleri içinde barındıran bir kent olduğu için, özel olarak seçildiğini çok iyi biliyoruz. Buradan bir kez daha bu katliamı lanetliyoruz, kınıyoruz. Sevgili Deniz’imizi buradan anıyoruz. Sevgili Deniz’imize söz veriyoruz: Senin hayallerini gerçekleştireceğiz Deniz, senin bıraktığın bayrağı asla yere düşürmeyeceğiz. İzmir halkı sana bu sözü veriyor. 

Miting, Tertip Komitesi ile İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri'nin açıklamalarıyla devam ediyor. (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar